Efter Hem & Hyras granskning: ”Oseriösa företag måste stoppas”
Hem & Hyra har granskat Dröm Hem, House Online och en rad andra bolag som har stora ekonomiska problem och som återkommande lurat hyresgäster och andra på pengar.
Hyresgästen Robel blev utelåst och blåstes på tusentals kronor. Nyanlända Omid erbjöds att hyra en fönsterlös källare och blev lurad på pengar. Carl fick radhuset förstört vid en uthyrning och förlorade hundratusentals kronor. Storbolaget Sandvik blåstes på hundratusentals kronor i ett bedrägeri.
Bakom bolagen i alla dessa härvor döljer sig en kvinna som skapat en omfattande uthyrningsverksamhet. Men ingen myndighet har kunnat sätta stopp för bolagen som kvinnan varit inblandad i.
Robel, Omid och Carl tog strid mot Dröm Hem och House Online. Trots att de fick rätt i tingsrätten har ingen av dem fått sina pengar. Skälet är att Kronofogden inte hittar några tillgångar i bolagen. Att bolagen kommit undan på det sättet reagerar Boriana Åberg, riksdagsledamot för Moderaterna, starkt på.
– Allt det du nämner är förfärligt. Att bedragare kan fortsätta sin brottsliga verksamhet och lura så många människor.
Kronofogdemyndigheten uppger till Hem & Hyra att de inte har resurser att komma åt oseriösa företag och att de står maktlösa. Boriana Åberg säger att det inte är acceptabelt.
– Det visar att lagstiftningen som vi har är otillräcklig för att kunna förhindra att företag används som brottsverktyg som i alla dessa förfärliga fall, säger hon.
Är det en prioriterad politisk fråga att komma åt det här?
– Ja. Vi kom till val med löftet att få bukt med brottsligheten. Det krävs förändringar i lagstiftningen.
Men om det är en prioriterad fråga hur kan det då se ut så här?
– Den typen av brottslighet har pågått under lång tid och vi har haft regeringsmakten i endast nio månader. Men redan tidigare drev vi på för att tillsätta en utredning om vilka åtgärder som behöver vidtas för att motverka att bolag används som brottsverktyg. Utredningen kommer att presentera sina förslag inom kort. Jag hoppas att det är riktigt skarpa förslag som vi kan lagstifta om och på så vis kunna sätta stopp för alla dessa fruktansvärda bedragare som förstör så många människors liv.
Vi har pratat med nyanlända Omid, och Robel som blev utelåst och lurad på pengar av hyresvärden och husägaren Carl som fick sitt hus förstört. De har fått rätt i tingsrätten men inte fått en enda krona. Vad vill du säga till dem?
– Det är förfärligt. Det måste finnas bättre verktyg att stoppa dessa företag innan de har börjat sin framfart. Till exempel tydligare kontrollrutiner kring styrelsemedlemmar i nybildade bolag. Det ska inte vara möjligt att man gång på gång begår brott, lurar människor, blir dömd och sedan fortsätter att bilda nya bolag och lurar nya personer. Sekretesslagstiftningen måste ändras så att Bolagsverket kan ta emot sekretessbelagda uppgifter från andra myndigheter. Då kan Bolagsverket få kännedom om fuskare och bedragare som startar bolag. Man ska mycket lättare kunna avregistrera företrädare med förfalskade identiteter. Ni skriver i granskningen om hur brottsoffer väntar på sina pengar. Vi måste vara mycket bättre på att ha koll på de kriminellas brottsvinster. Det är inte acceptabelt att de här bolagen ska vara skyldiga Robel och Omid pengar och samtidigt komma undan. Det måste bli mycket lättare att komma åt brottsvinsterna. Men allt detta kräver ändrad lagstiftning.
Vad har ni som styrande politiker för ansvar för att det är så pass lätt att komma undan för oseriösa företag?
– Ansvaret ligger främst på de som har haft regeringsmakten de senaste mandatperioderna. Vi har styrt i nio månader och arbetet pågår. Förhoppningsvis kommer det utmynna i att den här typen av bedrägerier blir ett minne blott. Att polisen får utökade befogenheter och myndigheter får möjlighet att byta uppgifter med varandra kan förbättra situationen. Myndigheterna ska kunna agera tidigare. Innan det har gått så långt och fördärvat så många människors liv. Domstolarna ska kunna ge näringsförbud mycket snabbare.
Ett sätt att stoppa bedrägerier i ett tidigt skede är att se till att personer bakom företag med stora skatteskulder eller som har satt i system att driva företag i konkurs får näringsförbud. Kronofogdemyndigheten säger att de inte har resurser att driva ärenden om näringsförbud. Varför får de inte resurser till det?
– Jag kan inte svara på det. Jag sitter i Kronofogdens insynsråd och den frågan har aldrig lyfts. Jag får ta upp frågan vid nästa möte med insynsrådet.
Kronofogdens nationella samordnare för att motverka brott säger att de under de senaste åren kunnat driva 20-30 ärenden om året om näringsförbud. Men i budgeten för 2023 har de inte fått några pengar till det alls. Varför är det så?
– Kronofogden får en klumpsumma för sin verksamhet och hur de prioriterar är upp till myndigheten, men det stämmer att under 2023 har de fått mindre pengar på grund av att de tilldelades extra medel under covid-tiden som togs bort när covid upphörde.
De säger att de inte har några pengar alls för 2023 att driva ärenden om näringsförbud.
– Den typen av prioriteringar gör myndigheten själv. Den här brottsligheten som skadar samhället och skattebetalarna så mycket borde man kunna prioritera tycker jag.
Kommer regeringen öka resurserna?
– Vi tar till oss budskapet. I och med att vi prioriterar brottsbekämpningen är jag förhoppningsfull när det gäller möjligheterna att lösa det. Budgeten som gäller för 2024 förhandlas under hösten. Regeringen är mycket mån om att bekämpa alla typer av brottslighet och att våra myndigheter ska ha de resurser som krävs för att bekämpa brottsligheten. Men det viktigaste är en adekvat lagstiftning som möjliggör att lagföra dessa brottslingar tidigt och stoppa deras framfart.
Ekobrottsmyndigheten påpekar att många små bolag saknar revisor och att det öppnar för oegentligheter. Hur ser du på det?
Utredningen om bolag som brottsverktyg tittar på frågan om man ska återinföra kravet på revisor för små bolag. Jag vill inte säga något om det innan utredningen presenteras.
Att företrädare kan fortsätta sin verksamhet i andra bolag trots att de återkommande lurat människor på pengar – hur ska ni komma åt det?
– Vi vill att Bolagsverket får befogenheter att granska och ett tydligare mandat att kontrollera bolagsföreträdarna.
Vi har sett i vår granskning att flera av bolagen vi undersökt har skatteskulder på många miljoner. Hur ser du på att skatteintäkter går förlorade på det här sättet?
– Det är självklart mycket allvarligt att skatteintäkter går förlorade genom att olika former av kriminell verksamhet kan fortgå. Bedragare som låtsas bedriva näringsverksamhet men som i stället ägnar sig åt att lura människor kostar både enskilda och statskassan miljardbelopp årligen och det måste stoppas.