Annons

Efter Hem & Hyras granskning – politiker kräver skärpt lag mot ”skurkvärdar”

Stockholm Problemet med privata fastighetsägare som använder mellanhänder för att ta ut oskäliga hyror växer. Hem & Hyra har avslöjat hur värdarna tjänar miljontals kronor på att hyresrätter blir hotellägenheter. Nu kräver riksdagsledamoten Malcolm Momodou Jallow (V), och Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd i Stockholm att regeringen sätter stopp för utvecklingen.
Riksdagsledamoten Malcolm Momodou Jallow (V) och Clara Lindblom (V) bostadsborgarråd i Stockholm
Foto: Ida Karlsson/riksdagen/Jessica Segerberg
Riksdagsledamoten och ordföranden i riksdagens civilutskott, Malcolm Momodou Jallow (V) och bostadsborgarrådet i Stockholm, Clara Lindblom (V), kräver åtgärder. De vill att regeringen tar ansvar för att stoppa oseriösa fastighetsägare som gör om hyresrätter till hotellägenheter.

Hem & Hyra har avslöjat hur privata fastighetsägare som Ramstedtkoncernen köpt på sig fastigheter för att hyra ut dyrt via mellanhänder.

Genom att kringgå hyreslag och andra bestämmelser och hyra ut på korttid i stället för i första hand kan värden ta ut flera gånger högre hyra än vad förstahandshyresgästen betalar. Den här så kallade hotellifieringen växer på bostadsmarknaden och drabbar hyresgäster hårt.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Köpt fastigheter för miljarder

Hem & Hyra har kunnat visa att Jonas Ramstedt äger eller kontrollerar 65 olika bolag som har köpt på sig fastigheter för över 2,6 miljarder. Genom att runda hyreslagen och de krav som finns på förhandlad hyra har värden kunnat ta ut mångdubbel hyra genom att använda sig av mellanhänder.

En enda lägenhet kan ge nästan en kvarts miljon kronor på en månad genom att hyras ut på det här sättet.

Läs ocksåBoel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg"Svarta hotell. Boel Nilsson och Iréne Strindhed kartlägger nyckelboxar och andra tecken på hotelluthyrning av lägenheter.
Lägenheten där Jonas Ramstedt är skriven annonseras ut på Airbnb.
Hem & Hyra har avslöjat att en lägenhet på 99 kvadratmeter, där fastighetsägaren Jonas Ramstedt är folkbokförd, hyrs ut för nästan 7 700 kronor per natt via Airbnb. Om lägenheten är fullbokad hela månaden i högsäsong kan det ge nästan en kvarts miljon kronor. Detta trots att förstahandshyran ska vara cirka 11 000 kronor i månaden.

Riksdagsledamoten Malcolm Momodou Jallow (V), och Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd i Stockholm, har reagerat på uppgifterna.

– Det här är exempel på bolag som håller på att skapa kaos i Stockholm. Att en lägenhet som ska hyras ut för 11 000 kronor kan hyras ut för nästan en kvarts miljon kronor i månaden är inte acceptabelt. På det här sättet blir också färre lägenheter tillgängliga för vanliga hyresgäster, säger Malcolm Momodou Jallow.

Annons

”Värdar rundar regelverket”

Han påpekar att det genererar väldigt höga vinster när fastighetsägare anlitar bulvanföretag och mellanhänder.

– Hyresvärdar rundar regelverket. Det är ett direkt hot mot det svenska systemet och bostadsmarknaden i Sverige. Det här är ett problem som vi även ser i Malmö och Göteborg, säger han till Hem & Hyra.

Hem & Hyra har även rapporterat om värdens svartbyggda lägenheter och massuppsägningar av hyresgäster.

– När det gäller Ramstedtkoncernens svartbyggen, omfattande hotelluthyrning, och de oacceptabla uppsägningarna av hyresgäster som lovats förstahandskontrakt, ser vi detta som exempel på en marknad som har gått överstyr. Det är helt oacceptabelt att hyresvärdar kringgår lagen och utnyttjar bostadsbristen för egen vinning, säger Malcolm Momodou Jallow.

Läs ocksåTidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan”Cervins väg Spånga

Kräver lagändring

Nu kräver Malcolm Momodou Jallow och Clara Lindblom åtgärder. De vill att regeringen tar ansvar för att stoppa oseriösa fastighetsägare.

De skrev nyligen i en debattartikel att bättre lagstiftning krävs på flera fronter för att få stopp på ”skurkvärdarna”. De vill att lagen skärps för att täppa till de kryphål som fastighetsägarna använder sig av.

Malcolm Momodou Jallow menar att regeringen måste skärpa lagen om blockuthyrning för att bostäder inte ska bli hotellägenheter.

Annons

– Vi kommer att lämna in en motion om det här inom kort, säger han.

Vill stoppa värdar som inte sköter sig

Lagen om blockuthyrning tillåter en fastighetsägare att hyra ut minst tre lägenheter i ett gemensamt kontrakt – och då avtala om andra villkor om exempelvis hyra och underhåll än vad bostadshyresreglerna annars slår fast.

Malcolm Momodou Jallow och Clara Lindblom vill också att kommunen ska få tvångsinlösa och tvångsförvalta bostadshus och centrumbyggnader i de fall där hyresvärden inte sköter sig.

De vill även att det ska bli lättare att få hyran nedsatt om fastighetsägaren inte åtgärdar fel i lägenheter.

Politikerna vill också att kommunen ska ha möjlighet att sätta stopp för olämpliga hyresvärdar. Tidigare förvärvslag gav kommunen möjlighet att stoppa värdar som inte var lämpliga från att köpa nya fastigheter.

Fakta: Hotellägenheter, svartbyggen och massuppsägningar

 

Hem & Hyra granskade i vintras miljardvärden Jonas Ramstedt och hans olika sätt att kringgå hyreslag och andra bestämmelser.

Granskningen av miljardvärden visade på omfattande problem med höga hyror, farliga hissarsvartbyggen som inte godkänts som bostäder och hotelluthyrning. Nyligen uppmärksammade Hem & Hyra även värdens massanmälningar till socialtjänsten och massuppsägningar.

Läs också Betalar för kvadratmeter som inte finns - här avslöjar vi miljardvärdens svartbyggen Efter Hem & Hyras granskning: Ramstedts Landiabolag tvingas betala 343 800 för farliga hissar Socialchefen om hyresvärdens massanmälningar: "Kan väcka mycket oro"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.