Annons

Efter Hem & Hyras granskning: Ramstedts Landiabolag tvingas betala 343 800 för farliga hissar

Stockholm Hem & Hyra har avslöjat hur hissar med körförbud använts trots ”omedelbar risk för säkerhet och hälsa”. Nu måste hyresvärden betala 343 800 kronor i straffavgift till kommunen.
Hissar med körförbud
Foto: Ida Karlsson
"Omedelbar risk för säkerhet och hälsa" stod det i inspektionsrapporter för flera av hissarna på Cervins väg i Spånga. Nu måste hyresvärden betala straffavgift till kommunen.

Hem & Hyra har i flera artiklar granskat Jonas Ramstedts bolag som på kort tid köpt fastigheter för över 2,6 miljarder kronor och använt sig av olika sätt att kringgå hyreslag och andra bestämmelser.

En av fastigheterna som ägs av värden är ett tidigare äldreboende på Cervins väg i Spånga i nordvästra Stockholm. Hem & Hyra har berättat om höga hyror och dålig skötsel av husen som ägs av ett Landiabolag inom Ramstedtgruppen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men det har också visat sig finnas andra problem. Dokument från en besiktningsfirma har visat att tre av hissarna på adressen har körförbud.

”Omedelbar risk för säkerhet och hälsa. Får ej brukas,” stod det i inspektionsrapporterna från 5 december 2023 som finns hos stadsbyggnadskontoret. Men det har inte hyresgästerna känt till.

När Hem & Hyra besöker husen körs hissarna som vanligt, trots att de är utdömda.

Läs ocksåKörs hissen trots körförbud? Så kan du anmäla en farlig hiss

Hissar med körförbud

När hissar får användningsförbud är det hyresvärden som har ansvar för att stänga av och reparera dem, göra en ny besiktning och skicka in intyg som visar att de har blivit godkända.

Annons

När vi i februari frågar fastighetsbolagets vd Jonas Ramstedt om hissarna känner han inte till att det finns några problem men säger att han ska undersöka det omgående.

Läs också"Omedelbar risk för säkerhet och hälsa" - hissar med körförbud används ändåHissar med körförbud

Efter Hem & Hyras publicering gör Hyresgästföreningen en anmälan till kommunen om att hissarna använts trots körförbud.

Straffavgift på 343 800 kronor

Nyligen kom beskedet att hyresvärden tvingas att betala 343 800 kronor i straffavgift för att de tre hissarna körts trots risker.

Cecilia Landmark, Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att det kan vara farligt att åka i en hiss som inte är godkänd.

– Det här är ett av många exempel på att vissa hyresvärdar slarvar med sina skyldigheter och därmed sätter hyresgästers säkerhet på spel. De tjänar pengar på att fuska. Därför är viten, böter eller byggsanktionsavgifter effektiva.

Varningssignal till värdar

Hon menar att kommunens beslut är en stark varningssignal till Landia, men också till andra värdar som missköter sig.

Annons

Hyresvärden har även tidigare fått betala dyrt för farliga hissar.

I april 2022 beslutade kommunen att Ramstedtbolaget som äger hyreshuset på Bondegatan 77 i Stockholm skulle betala 96 600 kronor för att en hiss varit i bruk trots användningsförbud.

Hem & Hyra har sökt Jonas Ramstedt men han har inte återkommit.

Läs mer här om hur du anmäler en farlig hiss.

Fakta: Ytterligare straffavgifter

Ytterligare straffavgifter väntar troligen även för Ramstedtgruppens hyreshus i Örby i södra Stockholm. Där har kontor på bottenvåningen byggts om till fyra lägenheter, som sedan hyrts ut via uthyrningssajten Airbnb.

Enligt stadsbyggnadskontorets preliminära bedömning har lägenheterna byggts utan bygglov, vilket kan leda till en byggsanktionsavgift på 86 000 kronor.

Läs också Efter Hem & Hyras granskning – politiker kräver skärpt lag mot "skurkvärdar" Socialchefen om hyresvärdens massanmälningar: "Kan väcka mycket oro" Massanmäler till socialtjänsten och hänvisar till trångboddhet – vill säga upp 25 familjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.