Efter Hem & Hyras granskning: Ramstedts Landiabolag tvingas betala 343 800 för farliga hissar
Hem & Hyra har i flera artiklar granskat Jonas Ramstedts bolag som på kort tid köpt fastigheter för över 2,6 miljarder kronor och använt sig av olika sätt att kringgå hyreslag och andra bestämmelser.
En av fastigheterna som ägs av värden är ett tidigare äldreboende på Cervins väg i Spånga i nordvästra Stockholm. Hem & Hyra har berättat om höga hyror och dålig skötsel av husen som ägs av ett Landiabolag inom Ramstedtgruppen.
Men det har också visat sig finnas andra problem. Dokument från en besiktningsfirma har visat att tre av hissarna på adressen har körförbud.
”Omedelbar risk för säkerhet och hälsa. Får ej brukas,” stod det i inspektionsrapporterna från 5 december 2023 som finns hos stadsbyggnadskontoret. Men det har inte hyresgästerna känt till.
När Hem & Hyra besöker husen körs hissarna som vanligt, trots att de är utdömda.
Hissar med körförbud
När hissar får användningsförbud är det hyresvärden som har ansvar för att stänga av och reparera dem, göra en ny besiktning och skicka in intyg som visar att de har blivit godkända.
När vi i februari frågar fastighetsbolagets vd Jonas Ramstedt om hissarna känner han inte till att det finns några problem men säger att han ska undersöka det omgående.
Efter Hem & Hyras publicering gör Hyresgästföreningen en anmälan till kommunen om att hissarna använts trots körförbud.
Straffavgift på 343 800 kronor
Nyligen kom beskedet att hyresvärden tvingas att betala 343 800 kronor i straffavgift för att de tre hissarna körts trots risker.
Cecilia Landmark, Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att det kan vara farligt att åka i en hiss som inte är godkänd.
– Det här är ett av många exempel på att vissa hyresvärdar slarvar med sina skyldigheter och därmed sätter hyresgästers säkerhet på spel. De tjänar pengar på att fuska. Därför är viten, böter eller byggsanktionsavgifter effektiva.
Varningssignal till värdar
Hon menar att kommunens beslut är en stark varningssignal till Landia, men också till andra värdar som missköter sig.
Hyresvärden har även tidigare fått betala dyrt för farliga hissar.
I april 2022 beslutade kommunen att Ramstedtbolaget som äger hyreshuset på Bondegatan 77 i Stockholm skulle betala 96 600 kronor för att en hiss varit i bruk trots användningsförbud.
Hem & Hyra har sökt Jonas Ramstedt men han har inte återkommit.
Läs mer här om hur du anmäler en farlig hiss.
Ytterligare straffavgifter väntar troligen även för Ramstedtgruppens hyreshus i Örby i södra Stockholm. Där har kontor på bottenvåningen byggts om till fyra lägenheter, som sedan hyrts ut via uthyrningssajten Airbnb.
Enligt stadsbyggnadskontorets preliminära bedömning har lägenheterna byggts utan bygglov, vilket kan leda till en byggsanktionsavgift på 86 000 kronor.