Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk

Nyheter Efter Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusk kommer nu förslag på att skärpa lagen. Regeringens utredare vill också stoppa oseriösa hyresvärdar från att köpa fastigheter. ”Ett steg i rätt riktning,” säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.
”Det finns ett verkligt behov av ny lagstiftning. Hyresgäster vågar inte och har inte alltid resurser att ta tillvara sina rättigheter,” säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Linda Dahlin/Getty Images
”Det finns ett verkligt behov av ny lagstiftning. Hyresgäster vågar inte och har inte alltid resurser att ta tillvara sina rättigheter,” säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Efter Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusk tillsatte regeringen en utredning för att komma åt bedrägerier och kriminella upplägg i branschen.

Regeringens utredare justitieråd Dag Mattsson kommer nu med förslag för att öka kontrollen och förhindra fusk vid ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt.

Läs ocksåVd:ns bekanta "flyttade in" - så ombildades hyresrätterna genom fuskPatrik Rosén Restate

– På det här sättet kan hål i lagstiftningen täppas till, säger han.

Krav på folkbokföring i minst ett halvår

Vid en ombildning bildar hyresgästerna en bostadsrättsförening och köper husen av sin hyresvärd. För att affären ska gå igenom krävs att minst två tredjedelar av hyresgästerna röstar ja.

Hem & Hyra har tidigare berättat om en fuskombildning där vd:n för ett ombildningsbolag lät sina bekanta skriva sig några dagar på adressen för att få den nödvändiga majoriteten för ombildningen vid omröstningen. Men nu föreslår utredaren åtgärder som gör att det här inte ska vara möjligt i framtiden.

Läs ocksåFler krav på skärpningar efter Hem & Hyras granskning: ”Uppenbara hål i lagstiftningen”riksdagsledamot Alexander Ojanne

 

Utredaren föreslår att det införs ett krav att hyresgäster som röstar om en ombildning måste ha varit folkbokförda på den aktuella fastigheten i minst ett halvår innan köpstämman, det vill säga omröstningen, genomförs.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande – nu ska regeringen utreda ombildningsfusketJustitieminister Morgan Johansson

”Ett steg i rätt riktning”

Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm, har suttit med i expertgruppen som arbetat med utredningen.

– Det här är ett steg i rätt riktning, men det hade kunnat gjorts mer. De ansvariga myndigheterna Bolagsverket och Lantmäteriet borde ha ett ansvar att utreda också. Enligt förslaget så är det ingen som kommer kontrollera att uppgifterna stämmer som lämnas in till myndigheterna. Som exempelvis hur länge någon varit folkbokförd innan en omröstning om ombildning, säger han.

Kan stoppa kapning av hyreshus

Ett annat förslag i utredningen syftar till att stoppa så kallade fulombildningar, som Hem & Hyra skrivit flera artiklar om.

I dag är det möjligt för en fastighetsägare att bilda en ekonomisk förening i ett hyreshus och sedan registrera den som en bostadsrättsförening hos Bolagsverket. På det sättet har ombildning kunnat ske bakom ryggen på hyresgäster. Hyreshus har helt enkelt kapats.

 

Huset på Åsögatan har förvandlats till det sämre efter ombildningen.
Hem & Hyra har berättat om hyreshuset på Åsögatan som blev kapat av ett företag.

Det är en lucka i lagen som nu kan täppas till. Utredaren vill sätta stopp för det här och se till att hyresgäster verkligen får rösta om ombildningen även vid dessa affärer. Enligt förslaget ska Bolagsverket ha ansvar att granska när en ekonomisk förening omregistreras som bostadsrättsförening.

Vill stoppa olämpliga värdar

Hem & Hyra har under många år bevakat missförhållanden på hyresmarknaden och granskat de värsta hyresvärdarna. Nu vill utredaren också införa kontrollmekanismer som stoppar oseriösa värdar från att köpa fastigheter. Det har funnits liknande lagstiftning om fastighetsförvärv tidigare med det syftet, men den togs bort för över tio år sedan av den borgerliga regeringen.

I stora drag föreslår utredaren att återinföra delar av den tidigare förvärvslagstiftningen men att också kunna motverka brottslighet i kriminella närverk och penningtvätt.

– Tanken är att man ska komma åt oseriösa värdar genom att kontrollera den som vill köpa en fastighet, säger utredaren Dag Mattsson.

Kontroll vid köp av fastigheter

Enligt utredarens förslag ska en hyresvärd söka tillstånd och visa att den har ekonomiska och praktiska förutsättningar att förvalta fastigheten och kan hålla fastigheten i ett sådant skick som krävs enligt lagen.

Hyresvärdar ska kunna nekas att köpa fastigheter om det kan antas att de inte kommer ”iaktta god sed i hyresförhållanden”.

”Det här är ett steg i rätt riktning,” säger Bengt Öhman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Det föreslås även krav på att fastighetsägaren ska vara en långsiktig ägare. Ett skäl för att neka en värd att köpa en fastighet är om fastighetsägaren under kort tid köpt och sålt hyresfastigheter, alltså spekulerat i fastigheter.

Den hyresvärd som köper en fastighet utan att söka om tillstånd kan drabbas av en sanktionsavgift på mellan 50 000 kronor och 5 miljoner kronor.

”Funnits hål i lagen”

Bengt Öhman välkomnar utredningsförslaget och menar att det kommer innebära en stor förbättring i arbetet mot kriminella och oseriösa köpare.

– Det är en väsentlig förändring att man inför kontroll av hyresvärdar som vill köpa fastigheter. Kommunerna kommer ha möjlighet att agera i större omfattning och kan få underlag från Hyresgästföreningen när de ska göra en bedömning av en hyresvärd. Men det kommer alltid finnas kryphål för oseriösa aktörer som till exempel använder sig av bulvaner, säger han.

Utredningen föreslår också att en annan lucka i lagen täpps till. Idag är det möjligt att köpa fastigheter utan att uppge personnummer eller att det sker någon identitetskontroll. Utredaren har föreslagit ett sätt att komma åt det genom att kräva in uppgifter som samordningsnummer, det vill säga tillfälliga personnummer, eller organisationsnummer, om det handlar om en utländsk köpare.

Förslaget är att lagändringarna ska träda i kraft 1 januari 2025, om riksdagen röstar för det.

 

Läs om Hem & Hyras granskningar av de värsta värdarna här.

Läs alla artiklarna i Hem & Hyras granskning av ombildningsbranschen här.

Fakta: Avslöjande ledde till krav på att skärpa lagen

Patrik Rosén Restate

Förra året avslöjade Hem & Hyra ett bulvanupplägg där ombildningskonsulten Restates vd använt sina bekanta för att kuppa igenom en ombildning i Rågsved i södra Stockholm. I en prisbelönt serie granskades ombildningsbranschen och Hem & Hyra kunde rapportera om missförhållanden och luckor i lagen.

Dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) reagerade kraftfullt på fusket kort efter Hem & Hyras publicering och meddelade att han ville tillsätta en utredning för att kunna skärpa lagen och komma åt oegentligheter.

Regeringen tillsatte en utredning bland annat med anledning av problemen som avslöjats.

Fakta: Hem & Hyra utser Sveriges värsta värdar

Wonna I de Jong, värsta värden

Svartbyggen och oskäliga hyror. Människorna som bor hos värdarna på Hem & Hyras lista över landets värsta värdar utstår lidande och frustration. Se hela listan över de värsta värdarna här.

Läs också Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption” Värden vill betala hyresgästerna för att ombilda: ”Extremt oseriöst att göra så”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.