Efter hyresgästernas larm: Farligt källarboende och legionella-risk upptäckt hos värstingvärd

Bjuv En källarlägenhet som är för svår att ta sig ur ifall det börjar brinna och för kallt vatten som kan ge legionella. De problemen måste fastighetsägaren Lars Jacobsen fixa, när myndigheterna ställer krav sedan hyresgästerna slagit larm.
En delad bild som visar ett fönster till en källare, en vattenkran vid ett tvättställ eller handfat samt en kvinna med ljust hår och en jacka med texten Hyresgästföreningen.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Om hyresgästerna inte hört av sig skulle det tagit längre tid innan myndigheterna agerade, säger Malin Pamp på Hyresgästföreningen.

Hyresgästerna har under flera år klagat på att saker inte står rätt till i hyreshuset i skånska Bjuv. Trots klagomål till hyresvärden, lantbruksföretagaren Lars Jacobsen, har ingenting hänt. Nu blir det ändring på det, när myndigheterna ställer krav efter att själva inspekterat fastigheten.

Tre ihopbyggda huskroppar med två våningar sedda snett uppifrån och i bakgrunden skymtar en å och bebyggelse.
Lars Jacobsens hyresfastighet på Vegeågatan i Bjuv.

Lars Jacobsen äger hyresfastigheter på fler håll runt om i Skåne. I början av 2025 satte Hem & Hyra företagarens bolag L. Jacobsens fastighets AB och Kullagruppens bostäder som nummer 3 på listan över Sveriges 25 värsta värdar. Kritiken rör flera olika fastigheter. Utanför Båstad har hyresgäster drabbats av legionella-bakterier i vattnet och hissar som inte kollats i tid. I ett hus utanför Helsingborg är problemet råttor som tar sig in i en lägenhet.

Källarlägenhet saknar utrymningsväg

De brister som nu uppmärksammas av myndigheterna gäller hyreshusen i Bjuv, som Hem & Hyra kunde berätta om redan 2023. Då klagade hyresgäster på kalla och fuktiga lägenheter – något som fastighetsägaren nu måste ta tag i.

Tre ihopbyggda tvåvångshus med skånska flaggor på balkongerna.

Tidigare i år besökte både Bjuvs kommun och räddningstjänsten hyreshusen och kunde hitta flera brister och ställer nu krav på fastighetsägaren.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Det finns en lägenhet i källaren som saknar tillräckliga utrymningsvägar, berättar Christer Johansson som är brandinspektör på Räddningstjänsten Skåne nordväst. Förutom lägenhetsdörren måste det finnas möjlighet att ta sig ut på ett annat ställe. De fönster som finns i lägenheten uppfyller inte kraven på storlek och placering, utan måste byggas om först.

Får till hösten på sig att ordna utrymningsväg

Eftersom en sådan ombyggnad kräver ett bygglov har räddningstjänsten valt att ge fastighetsägaren till hösten på sig att ordna den extra utrymningsväg som nu saknas. Räddningstjänsten har möjlighet att besluta om ett omedelbart nyttjandeförbud, men det har inte varit aktuellt i detta fall, säger Christer Johansson.

– Det innebär ju att man sätter en familj på gatan. Då har vi vägt de intressena mot varandra och anser inte att det är så akut att de inte kan få den tiden på sig, säger han.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.
Ett fönster till en lägenhet i en källare.
En lägenhet som ligger i källaren saknar tillräckliga utrymningsvägar. Fönstren uppfyller inte kraven.

Hem & Hyra har pratat med en hyresgäst i källarlägenheten, som tycker att räddningstjänstens beslut är rimligt.

– Jag är inte orolig, säger hyresgästen.

Stor risk för legionella när vattnet är för kallt

Kommunens miljöförvaltning har ställt flera krav, som gäller vatten och ventilation.

En spricka i glaset till en balkongdörr sedd inifrån.
Samtliga lägenhetsfönster och balkongdörrar ska kollas.

Lars Jacobsens fastigheter i Båstads kommun har tidigare dragits med skyhöga halter av legionella-bakterier. Samma problem skulle kunna uppstå även i Bjuv. Miljöförvaltningen har inte undersökt bakteriehalten men har mätt vattentemperaturen, och den är för låg i flera lägenheter.

Är temperaturen under 50 grader finns det risk för att legionella-bakterier växer till, och i en lägenhet var det bara 40 grader i kranen. I fyra lägenheter var temperaturen så låg att den ”utgör en stor risk för legionella”, skriver miljöförvaltningen i sin rapport. Detta måste värden komma tillrätta med.

Flera hyresgäster har tidigare klagat på att det varit kallt och fuktigt i lägenheterna. Nu ska fastighetsägaren själv undersöka hur täta och välisolerade alla lägenhetsfönster och balkongdörrar är, och även se över ventilationen.

Läs ocksåRåttorna försöker ta sig in i Felicias och Hampus lägenhet – värden svarar inteEn ung kvinna som håller upp en lucka till ett golv och en ung man i arbetskläder som lyser med en ficklampa på en slamsa som hänger ut från en råttfälla.

Krav på att klagomål ska hanteras bättre

När Hem & Hyra tidigare pratat med hyresgäster i Bjuv har flera sagt att deras klagomål inte lett till någonting från fastighetsägarens sida. Att värden ska ha rutiner för klagomålshanteringen blir nu ett krav från Bjuvs kommun. Det är en av punkterna på en lång lista över olika egenkontroller som fastighetsägaren ska genomföra. Andra punkter är att regelbundet kolla vattentemperaturen och byta filter i ventilationssystemet.

På lite längre sikt måste fastighetsägaren gå igenom samtliga lägenheter och mäta luftflödet, och sen komma med ett förslag på åtgärder.

När hyresgäster klagat på dålig luftkvalitet har det varit under vinterhalvåret. Därför får fastighetsägaren vänta med att mäta luftflödet tills utomhustemperaturen sjunkit under fem plusgrader, så att resultatet blir rättvisande. Det innebär också att redovisningen inte behöver lämnas in förrän vid årsskiftet.

En kvinna med en jacka med texten "Hyresgästföreningen" som står framför ett gult hyreshus och i händerna håller flera papper och plastmappar och i bakgrunden skymtar en skånsk flagga.
Malin Pamp, Hyresgästföreningen.

Malin Pamp är folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen. Hon har själv tidigare berättat att det har funnits många hyresgäster som varit missnöjda med hur fastigheten sköts, men att kommunen ändå inte fått in några klagomål. Det var därför som hon i början av året tog initiativ till att ännu en gång åka ut till husen i Bjuv – och denna gång få med sig fem ifyllda klagomålsblanketter från hyresgästerna att lämna till kommunen.

Kan behöva betala vite

Och senare samma månad kom också kommunens och räddningstjänstens personal och gick igenom samtliga lägenheter. Malin Pamp tror inte att inspektionerna blivit av, om hyresgästerna inte själva signalerat om att boendemiljön var dålig.

– Eller det hade i alla fall inte gått så snabbt som det har gått nu, säger hon.

Fastighetsägaren kan få betala om han inte följer myndigheternas beslut och åtgärdar bristerna i tid. Både miljöförvaltningen och räddningstjänsten skriver att det kan bli aktuellt med nya beslut som innebär ett viteshot, om tidsfristerna inte hålls.

Hem & Hyra har sökt kontakt med hyresvärden Lars Jacobsen, som inte återkommit.

Fakta: Så snabbt måste värden fixa problemen i Bjuv

Tre ihopbyggda huskroppar med två våningar sedda snett uppifrån och i bakgrunden skymtar en å och bebyggelse.

18 juni 2025. Justera vattentemperaturerna, undersöka fönster och balkongdörrar, kontrollera ventilation och ta fram ett skriftligt egenkontrollprogram.

30 september 2025. Ordna alternativ utrymningsvägen i källarlägenhet, ha brandvarnare i alla lägenheter och sätta igen öppningar som uppkommit efter rördragning mellan olika rum i källaren så att det blir separata brandceller.

1 januari 2026. Låta genomföra mätningar av luftflödet i samtliga lägenheter, och ta fram förslag på åtgärder om mätningarna visar att ventilationen inte håller måttet.

Fakta: Inte bara i Bjuv – även Båstad berörs

En bild tagen ovanifrån som visar flera ihopbyggda bostadshus i gult tegel en dimmig dag.

  • Lars Jacobsen äger också 44 lägenheter i Västra Karup. Där har Båstads kommuns miljöförvaltning lagt ett föreläggande med omfattande krav, bland annat på att undersöka fukt i källaren. Kommunen vill också se en underhållsplan för både insidan och utsidan av fastigheten.
  • Vissa punkter skulle ha redovisats redan i februari, men hyresvärden har nu fått mer tid på sig till slutet av maj. Om miljöförvaltningen då inte är nöjd kommer nya förelägganden förenade med viten, enligt miljöinspektör Helena Axelsson.
Fakta: Äger bostäder i flera kommuner
Hyresvärden Lars Jacobsen.
Lars Jacobsen.
  • Lars Jacobsen är ägare och huvudman till Kullagruppen AB, vars dotterbolag äger flera fastigheter. Det gamla Bjärehemmet i Västra Karup ägs av LJ. Jacobsen fastighets AB, medan hyreshuset på Vegeågatan i Bjuv ägs av Kullagruppens Bostäder som också hyr ut förråd under namnet Cityförrådet.
  • I anslutning till jordbruksfastigheter finns det även på flera orter byggnader som används eller har använts av säsongsarbetare inom jordbruket.

Källor: Lantmäteriet, allabolag.se

Tre ihopbyggda huskroppar med två våningar sedda snett uppifrån och i bakgrunden skymtar en å och bebyggelse.
Hyresvärden Lars Jacobsen
Läs också Rykande panna skrämmer boende - nu ska brandkåren kolla huset Camilla fick höra att hennes lägenhet skulle bli kontor – värdens lögn fick henne att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.