Efter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra
Ghassan Mohammad svänger in på parkeringen utanför den lilla radhuslängan där han bor i Alsterbro. Han är hemma från jobbet och ser fram emot att få träffa sin hustru och sina fem barn. Två av barnen utbrister ”Åååh, pappa kommer.” Ghassan Mohammad är den hyresgäst som får mest tillbaka av den hyra han betalat för mycket, 60 000 kronor ska återbetalas genom avdrag på hyran. Han får även sin hyra sänkt med 1 200 kronor.
– Hur det känns? Det känns fint. Det känns bra. Det här betyder mycket, säger han.
Vad ska du göra med pengarna?
– Jag vet inte, säger Ghassan Mohammed och skrattar.
– Men du vet, barnen behöver och vill ha grejer. Det kostar att ha barn.
Det hela började med att en hyresgäst kontaktade Hyresgästföreningen Sydost och undrade om det verkligen var okej att de betalade olika mycket i hyra i kvarteret, trots att de bodde i samma typ av lägenhet. Det är inte tillåtet när det finns förhandlingsordning. Då ska hyran förhandlas och likvärdiga lägenheter ska ha lika hyra.
Personal från Hyresgästföreningen åkte till Alsterbro, som ligger på gränsen mellan Kronoberg och Kalmar län, och knackade dörr i de totalt 30 berörda lägenheterna. Efter att även ha granskat gamla hyreslistor visade det sig att 19 av dem hade en felaktig hyra som satts av tidigare och nuvarande ägare. Efter förhandlingar har de nu fått en sänkt hyra.
Tolv av hushållen är medlemmar i Hyresgästföreningen och de får även pengar tillbaka. Det rör sig om totalt nästan 190 000 kronor att dela på. Beloppen ligger på 3 000 kronor upp till 60 000 kronor. Om en hyresgäst skulle flytta innan pengarna återbetalats genom hyresavdrag, sker återbetalning i klumpsumma av det som återstår.
I många fall brukar den här typen av ärenden avgöras i hyresnämnden som får pröva hyrorna. Men här kunde parterna enas innan det gick så långt.
– Det var mycket att reda ut här och flera processer som fördes samtidigt. Men efter många, många möten kunde vi enas om ett avtal, säger Kaj Raving, förhandlare hos Hyresgästföreningen Sydost.
Hyresvärden begärde en så kallad bruksvärdering då den senaste hyran för majoriteten förhandlats så sent som 2011. Inga förhandlade hyreshöjningar har gjorts sedan dess. Hyreshöjningarna har skett när en hyresgäst flyttat ut och en ny flyttat in. Uppgörelsen innebär att alla får en hyreshöjning men de som betalat för mycket får i praktiken ändå en hyressänkning.
– Det här känns jättebra. Eftersom det har varit en komplicerad process så känns det skönt att ro detta i hamn och att det blir ordning och reda. Det är alltid kul att få göra nytta för medlemmarna, säger Kaj Raving.
Hyresvärden är Tryggahem och företräds av sitt ombud Mikael Bladlund. Även han ser positivt på förhandlingsresultatet.
– Vi har försökt hitta något som är tillräckligt bra för alla inblandade. Förhandlingen bestod av många olika delar eftersom det fanns så mycket att diskutera kring. Vi bedömer att hyrorna blivit skäliga och rättvisa och vi har även kommit överens om åtgärder och underhåll, säger Mikael Bladlund.
Ofta hamnar liknande fall i hyresnämnden, varför drev ni det inte dit?
– Det här handlar om misstag som skett i historien, och det gäller så få lägenheter och små belopp att vi inte kan försvara att ta det till hyresnämnden. Nu lägger vi det här bakom oss, säger Mikael Bladlund.