Efter massvräkningarna: Lurade hyresgäster kan inte rikta krav mot fastighetsägaren
Månaderna går och de närmare 100 hyresgäster drabbades av massvräkningarna i Häggvik i Sollentuna och Hässelby strand i höstas har ännu inte sett till några pengar i retur. Varken för depositionen på i vanliga fall omkring 10 000 kronor, eller för överhyror som tagits ut av mellanhanden TTS holding, ofta även kallat Rent Xpress. Beslut i hyresnämnden följs inte. Bolaget är på väg att begäras i konkurs och ägaren Thomas Traneving håller sig undan både hyresgästernas krav och konkursförhandling. Samtidigt fortsätter han att agera mellanhand och hyra ut bostäder till mycket hög hyra och tveksamma villkor via det nya företaget Rentflat Europe AB, som Hem & Hyra rapporterat om tidigare.
Krav direkt mot fastighetsägaren
Via företaget Orimlig hyra har en hyresgäst riktat sitt krav på drygt 10 000 kronor direkt till fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder. Det har förelegat en intressegemenskap mellan fastighetsägaren och Rent Xpress som syftar till att runda de rättigheter som hyreslagen ger, menar hyresgästen.
I en dom från Högsta domstolen som kom i slutet av förra året slås fast att det rådde ett bulvanförhållande mellan fastighetsägaren och en mellanhand. Det gällde en lägenhet på Östermalm som hyrts av en amerikansk affärsman och som han betalat 23 000 kronor i månaden för, mer än dubbelt så mycket som bruksvärdet. Affärsmannen fick rätt att bo kvar med samma rätt i förhållande till fastighetsägaren som om fastighetsägaren hade hyrt ut lägenheten till affärsmannen.
Frågetecknen inte utredda
Men domen betyder inte att de rättsliga frågetecknen kring uthyrning via mellanhänder är utredda. I det aktuella ärendet i hyresnämnden har hyresgästen via Orimliga hyra riktat sitt krav på återbetalning direkt mot fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder. Men den paragraf som Orimlig hyra använder går inte att använda för att för det ändamålet, anser hyresnämnden. Fel, tycker Alban Dautaj, jurist på Orimlig hyra som drivit ärendet.
– Om det här beslutet står fast även i hovrätten så får hyresgästerna söka återbetalning som om de vore förstahandshyresgäster. Det innebär att om det finns en framförhandlad hyra i huset kan hyresgästerna få tillbaka pengar långt tillbaka i tiden. Finns det inte någon förhandlingsordning, vilket ofta är fallet i hus med mellanhänder, går det inte att få tillbaka någonting, säger Alban Dautaj på Orimlig hyra.
Även Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker det är bra att hovrätten prövar ärendet.
– Beslutet i hyresnämnden visar att HD-domen från i vintras inte rätat ut alla frågetecken. Upplägget som gjorts i Svenska Nyttobostäders hus är ett bulvanupplägg för att beröva hyresgästerna grundläggande konsumenträtt. Fastighetsägaren ska inte kunna tjäna pengar på att anlita en mellanhand, säger Bengt Öhman.