Annons

Efter miljonrullningen – Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra

Malmö Affärerna kostade skattebetalarna upp till 45 000 kronor i månaden per lägenhet. Hyrorna mångdubblades. Men Malmö stad kommer inte att kräva tillbaka några pengar.
Foto: Kristina Wahlgren/Anders Paulsson

Hem & Hyra avslöjade tidigare i år hur Malmö stad betalade mångdubblade hyror för akutlägenheter till hemlösa. Det kallades akutboende men vår granskning Bostad till varje pris visade att de hemlösa bodde kvar i både veckor, månader och år. För ansvarigt kommunalråd Sedat Arif (S), kom det som en överraskning och ställd mot uppgifterna lovade han att sätta stopp för pengarullningen.

Efter Hem & Hyras granskning inledde kommunen en utredning av möjligheterna att få tillbaka överhyra. Men den vägen väljer kommunen att inte gå. Förslaget från förvaltningen, att inte kräva tillbaka överhyra, vann omröstningen i Arbetsmarknads- och socialnämnden med sju röster mot sex. S, L och MP mot M, C och SD.

Läs ocksåMellanhanden delar hyreshuset i två

– Det har varit ett av de ärenden jag haft svårast att besluta om. Det är en väldigt komplex fråga men vi landade i det här. Som kommun är vi ändå den starkare parten, säger Rose-Marie Carlsson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialförvaltningen och ansvarigt kommunalråd under Sedat Arifs tjänstledighet.

Rose-Marie Carlsson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö under Sedat Arifs (S) föräldraledighet.

Men ni har betalat mångdubblade hyror i åratal och driver på så sätt upp hyrorna, skapar ett system med marknadshyror.

– Jag håller med om att det inte är bra. Jag tycker det är för jävligt rent ut sagt. Därför har förvaltningen fått i uppdrag att hitta lösningar så att vi kan ha det här i egen regi, säger Rose-Marie Carlsson.

Läs ocksåGranskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne

När det nu finns en möjlighet att kräva tillbaka överhyra, varför väljer ni att inte göra det?

Annons

– Vi ser det som att vi har köpt en tjänst, inte betalat en hyra. Vi är också den starkare parten, vi vet vad vi har gjort och kan inte i efterhand komma och kräva tillbaka pengar.

Moderaterna, som tillsammans med C i ett nämndsinitiativ föreslagit att man skulle kräva tillbaka överhyra, är kritiska till beslutet.

Läs ocksåMalmö stad utreder möjligheten att kräva tillbaka överhyra

– Det är ett osäkert rättsläge, men för respekt mot Malmöborna som har betalat de här hyrorna ville vi att man skulle driva fallet vidare mot åtminstone ett av de här företagen. Det är tråkigt att det inte blir så, säger Helena Nanne (M), andre vice orförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden.

Helena Nanne (M), kommunpolitiker i Malmö och andre vice ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, som gjort utredningen, konstaterar att både utgången och rättsläget är oklart, vilket de ser som skäl till att inte kräva tillbaka överhyra och driva det vidare i hyresnämnden. Och de tycker inte heller att man ska kräva tillbaka pengar i efterhand. ”Det kan ligga i stadens intresse att framstå som en seriös avtalspart som inte i efterhand prövar ingångna avtal i domstol”, står det i förvaltningens utredning.

Läs hela vår granskning Bostad till varje pris här

En jurist på fastighets- och gatukontoret har fått hjälpa till att reda ut rättsläget. I utredningen står det att det är oklart om de akuta boendelösningarna ska betraktas som köp av tjänst eller som hyra av lägenheter. Det står också att kommunen ”bokat lägenheterna för kortare tid”. Flera familjer som Hem & Hyra träffade hade bott i sina lägenheter i över ett år. Och hyresjuridiska experter som Hem & Hyra talat med menar att Malmö stad mycket väl skulle kunna kräva tillbaka pengar oavsett om bokningarna gällt per dygn eller för längre perioder. Det skulle i så fall kunna handla om miljontals kronor. Till det mest anlitade företaget har Malmö stad på sex år betalat ut 155 miljoner kronor.

Annons

– De har rätt att begära ändring av hyran framåt i tiden. Sen har de också rätten enligt 55:e paragrafen i hyreslagen att begära att få tillbaka hyra som de anser vara överhyra. I det läget får hyresnämnden pröva om det är en bruksvärdesmässig hyra eller om det överstiger det. Då kan man få tillbaka hyra ett år bakåt i tiden. Att det är en kommun som är andrahandshyresgäst har ingen betydelse, sade Rune Thomsson, expert i ämnet och tidigare hyres- och hovrättsråd i hyresnämnden respektive Svea hovrätt, efter att tagit del av uppgifterna.

Samtidigt har mellanhänder stridit om skattepengarna sinsemellan. Malmö stads egen mellanhand APTS, det företag som Hem & Hyra granskade i Bostad till varje pris, har vänt sig till hyresnämnden för att kräva tillbaka överhyra från mellanhanden Woodo som de själva hyrt av.

– Efter konsultation med vår advokat har det framkommit att Woodo inte har varit berättigad att ta ut den hyra som de har gjort. Följaktligen har vi bestämt oss för att kräva tillbaka den del som är felaktig, skrev APTS vd Patrik Persson i ett mejl till Hem & Hyra, tidigare i höstas.

Efter det första förhandlingstillfället i nämnden, där parterna inte kunde komma överens, har det förts förlikningsdiskussioner, som nu har slutat med en uppgörelse. Mellanhanden ska betala tillbaka 50 000 kronor till APTS.

Fakta: Bostad till varje pris

När Malmö stad löser situationen för hemlösa kan hyran för en trea stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000. Skattebetalarna står för notan som i fjor hamnade på 161 miljoner kronor för alla akutboenden på hotell och liknande. För de boende ska det vara tillfälliga lösningar men varar i veckor, månader och till och med år. I vår granskning Bostad till varje pris kunde vi visa att Malmö stad varit med och skapat ett system med stora och snabba vinster för lägenhetsjägare, företag som hyr ut bostäder i andra hand till staden.

Läs också Mellanhänder strider om Malmö stads pengar Experter: Malmö stad kan kräva tillbaka hyra från mellanhänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.