Efter nya andrahandslagen – nu minskar antalet bostadsannonser
Sedan den 1 oktober har reglerna för andrahandsuthyrning förändrats, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare.
Den som inte har tillstånd från sin hyresvärd att hyra ut, och dessutom tar för mycket betalt, riskerar i värsta fall fängelsestraff. Och det är nu enklare att bli av med sitt kontrakt när man gör fel.
De artiklar som Hem & Hyra har skrivit i ämnet har lästs av många, vilket pekar på ett stort intresse för lagändringen. Och det kan också ha skrämt upp de som funderar på att hyra ut sin lägenhet.
Siffror som Hem & Hyra begärt ut från Blocket visar att antalet lägenhetsannonser minskar kraftigt. I oktober i år fanns det 5 549 lägenhetsannonser på Blocket. I september var siffran 6 278. Och i oktober förra året var den 6 442. Det motsvarar en nedgång med 12 procent jämfört med september och 14 procent jämfört med oktober förra året.
Diagram. Så har antalet lägenhetsannonser på Blocket förändrats över tid.
Diagram. Antalet annonser har ökat varje år sedan 2015, men dök sedan i oktober 2019. För september syns inte samma nedgång, då fortsatte istället utbudet att öka.
I Stockholm är minskningen som störst. Här har antalet annonser sjunkit med 23 procent jämfört med förra året. I Malmö är minskningen 19 procent.
I Göteborg har antalet annonser faktiskt ökat sedan förra året, med 9 procent. Samtidigt har de minskat jämfört med september i år.
Blocket köpte tidigare i år uthyrningstjänsten Qasa och deras grundare Mattia Tosti, vill gärna utvärdera lagförändring först när det gått lite mer tid.
– Det kan vara för tidigt att dra någon slutsats utifrån de här siffrorna. Det skulle också kunna bero på något annat. Det var en extremt stor ökning av annonser 2018, säger han.
Samtidigt tycker han det vore olyckligt om den som faktiskt har rätt att hyra ut sin lägenhet avskräcks när lagen nu har ändrats.
– Jag tycker det är viktigt att höja medvetandet. Det vore olyckligt om sättet man pratar om det efter lagförslaget får potentiella uthyrare, som har rätt att hyra ut, att inte våga. Det behövs en fungerande andrahandsmarknad i dag. Det sista vi behöver är bostäder som står tomma.
Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, tror att nedgången även kan ha andra förklaringar.
– Det händer något med efterfrågan nu, enligt de signaler vi får. Hyresnivåerna är så höga nu att efterfrågan bromsas in. Det påverkar utbudet, att det inte går att hyra ut till de höga nivåerna.
Men om lagändringen gör att utbudet minskar – är det verkligen något positivt?
– Nej, det behövs mer av allt. Det som framförallt behövs är små, klimatsmarta hyresrätter med rimlig hyra. Men det behövs mer av alla upplåtelseformer, men med schyssta villkor. Så ser inte hyresmarknaden ut i stora städer. Det är ofta en otrygg upplåtelseform med korta kontrakt och höga hyresnivåer, den behövs på marginalen, säger Erik Elmgren.