Efter nya prishöjningar – medling väntar mellan bostadsbolaget och fjärrvärmejätten

Falköping Fjärrvärmepriserna har varit en het potatis i Falköping de senaste åren. Det kommunala bostadsbolaget Falköpings Hyresbostäder har länge kämpat mot fjärrvärmejätten Solör Bioenergi på grund av de kraftiga prishöjningarna. Förra året försökte bostadsbolaget få till en medling, men utan framgång. I år blir den dock av – samtidigt som Falköpings Hyresbostäder planerar att koppla bort lägenheter från fjärrvärmenätet.
Foto: Falköping Hyresbostäder
Tomas Thiel är vd på allmännyttiga Falköping Hyresbostäder.

Förra veckan kom beskedet. Energimyndighetens fjärrvärmenämnd beviljar medling mellan bland annat Falköpings Hyresbostäder och Solör. Redan förra året förhandlade Falköpings Hyresbostäder med Solör. Då kunde man inte enas om prissättningen och processen gick vidare till Energimyndigheten, men då erbjöds ingen medling.

– Förra året såg man ingen möjlighet för parterna att komma överens, det gör man i år. Jag hoppas att vi kan komma överens om en skälig nivå, eller i varje fall få bättre argument till deras höjningar, säger Tomas Thiel, vd på Falköpings Hyresbostäder.

Läs ocksåNamninsamling: Hyresgäster i Mora kräver vd:ns avgång – "Många som tackar oss"Kvinna i grön täckjacka som står med händerna i byxfickan. Hon tittar ut från bilden. I bakgrunden en liten lekpark. Då var hon medlem i områdets lokala hyresgästföreningen. I dag är den nedlagd.

Även Solör Bioenergi uppger i ett mail att de ser fram emot medlingen.

– Vi ser fram emot medlingen och hoppas att vi kan komma fram till en lösning, skriver Pär Westborg, marknadschef på Solör Bioenergi.

Kraftiga höjningar

Solör Bioenergi är ett av fjärrvärmebolagen som höjt sina priser mest de senaste åren. Enligt Nils Holgersson-rapporten från 2024 så står Solör för åtta av de tio fjärrvärmenät med högst fjärrvärmepriser i landet. Även i år har bolaget siktat in sig på kraftiga höjningar. Bolaget har aviserat att priserna kommer öka med dryga 40 procent under sommaren och under vintern med strax under 25 procent.

– Utifrån de höjningar som varit tidigare hade vi velat se en väldigt modest höjning, nu är det en hög höjning från en redan hög nivå. Vi ska prata ihop oss med de andra parterna och komma fram till en gemensam linje kring vilka krav vi ska ställa, men vi har inte satt några siffror, säger Tomas Thiel, vd på Falköpings Hyresbostäder.

Falköpings Hyresbostäder planerar att börja frigöra sig från Solör Bioenergi och fjärrvärmenätet under året, oavsett hur medlingen går.

– Det är oroväckande att fjärrvärmekunder i Falköping återigen drabbas av kraftiga prisökningar. Solör Bioenergi är redan i dag ett av de dyrare alternativen, och denna höjning innebär att vi når ännu högre kostnadsnivåer. För hyresgäster betyder detta ökade boendekostnader, samtidigt som fastighetsägare tvingas omprioritera sina budgetar för underhåll och utveckling. Det blir svårare att genomföra nödvändiga investeringar som förbättrar fastigheternas kvalitet och energieffektivitet. Det är avgörande att energiföretagen tar sitt ansvar och arbetar för långsiktigt hållbara prisstrategier som gynnar både näringsliv och invånare sa Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg i ett pressmeddelande i början av vintern.

Så sent som i november 2023 kunde Hem & Hyra rapportera om hur konkurrensverket valde att inte utreda fjärrvärmepriserna i Falköping.

Läs ocksåRykande panna skrämmer boende - nu ska brandkåren kolla husetEn kvinna med en jacka med texten "Hyresgästföreningen" som står framför ett gult hyreshus och i händerna håller flera papper och plastmappar och i bakgrunden skymtar en skånsk flagga.

– Det är mycket förvånande att Konkurrensverket inte prioriterar vårt ärende. Men vi kommer fortsätta att kämpa för en sund prissättning av fjärrvärmen i vår kommun”, sa Tomas Thiel, VD på Falköpings Hyresbostäder AB i ett pressmeddelande då, och kampen har mycket riktigt fortsatt.

Lämnar fjärrvärmenätet

Höjda priser på fjärrvärmenätet leder i förlängningen till högre hyror för hyresgästerna. Förutom att försöka sänka kostnaderna för fjärrvärmen genom medling så jobbar nu Falköpings Hyresbostäder med att frigöra sig från fjärrvärmenätet.

– Vi vet att hyresgästerna följer debatten och tycker det är bra att vi står på oss, vi gör det här för hyresgästerna och är fullt medvetna om att det är ett ansträngt ekonomiskt läge. Framöver vill vi inte lägga alla ägg i samma korg och vara beroende av Solör, vi vill helt enkelt markera mot dem. För att göra det så kommer vi att koppla bort några fastigheter från fjärrvärmenätet. Skulle vi koppla bort alla hus blir det för dyrt, men vi börjar med några hus och försöker lära oss mer hur vi kan konstruera våra uppvärmningssystem, säger Tomas Thiel, vd på Falköpings Hyresbostäder.

Läs ocksåSkötsamma studenter får förtur på hyreskontrakt – Theodore missade chansen: ”För bra för att vara sant”Theodore Jansson Barksell (till vänster), student på Mittuniversitetet i Sundsvall, missade chansen att bo hos K2A och få ta del av deras förtursprogram. Pontus Ekerljung på K2A kallar möjligheten att få mer skötsamma studenter tack vare programmet ”en jättebra bieffekt”.

Exakt vilken fastighet det gäller vill Tomas Thiel inte gå in på i dagsläget, men det handlar om 40 eller 80 lägenheter som kopplas loss i år.

– Vi får ta det lite pö om pö, varje år kommer vi göra någon förändring eller justering. I år blir det en fastighet där det blir någon sorts värmepumpslösning som det ser ut i dag, förhoppningen är att kunna räkna hem det hela på tio år, säger han.

Läs också Överklagan hjälpte inte – måste flytta efter fyllemisstaget Från pallverksamhet till knarkplantage – tolv kilo cannabis hittades i uthyrt hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.