Annons

Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: ”Det kan bli bråk”

Nyheter I flera år hade mannen betalat extra hyra för sin uteplats. Men när huset ombildades fanns inget som bevisade att den var hans. I stället får han nu en skyhög nota att betala i rättegångskostnader. Viktigt: Det här måste du veta som hyresgäst med uteplats.
Foto: Tingsrätten, Gry Ellebjerg
Uteplatsen ligger precis vid mannens altandörr. Den tidigare överenskommelsen med värden gäller inte längre, fastslår hovrätten.

Den 50-årige mannen har bott i lägenheten på tre rum och kök i Gävle i över 20 års tid. Ursprungligen var fastigheten en herrgård och därefter ett hyreshus som så småningom omvandlades till bostadsrättsförening.

Ovanpå det ståtliga husets garage finns en uteplats, som mannen haft direkt tillgång till via sin altandörr. Enligt överenskommelse med bostadsbolaget som tidigare ägde huset tillhörde uteplatsen lägenheten, för vilket mannen betalade ett extra hyrespåslag.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

När huset omvandlades till bostadsrättsförening fortsatte mannen att använda uteplatsen som vanligt, något bostadsföreningen med tiden störde sig på.

Mer än tio år efter att lägenheterna omvandlats blev mannen kontaktad av Kronofogden. Han uppmanades att ta bort låset han satt på grinden för att hindra grannar att komma in på uteplatsen – annars skulle det bli rättsliga följder.

Huset i Gävle har tidigare varit en herrgård. Uteplatsen ligger ovanpå fastighetens garage.

Inga bevis

Mannen valde att ta striden. Något som kom att bli en dyr historia.

Nu har ärendet vandrat hela vägen upp i hovrätten. Domstolen konstaterar att uteplatsen rent fysiskt är förbunden med mannens lägenhet samt att han under sin tid som hyresgäst betalade extra för att använda den.

I samband med att lägenheterna ombildades gjordes dock ingen notering om uteplatsen i hans upplåtelseavtal. Det finns därför ingenting som bevisar att uteplatsen faktiskt ingick när lägenheterna ombildades till bostadsrätter, fastslår hovrätten.

Annons

Mannen blir därmed tvungen att lämna ifrån sig uteplatsen samt betala föreningens alla rättegångskostnader: sammanlagt nästan 170 000 kronor.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Gäller även hyresgäster

Enligt Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec är det inte ovanligt att konflikter om uteplatser uppstår i samband med ombildningar. Det är därför mycket viktigt att få alla överenskommelser i skriftlig form.

– Du måste se till att ha avtal på allt. Man kan aldrig vara helt hundra på att saker du kommit överens om med fastighetsägaren blir desamma om huset säljs.

Mannen blir nu tvungen att dela med sig av uteplatsen, med direkt insyn i hans bostad.

Samma sak gäller om ett hyreshus säljs till en annan hyresvärd, påpekar han. Att den första hyresvärden inte motsatt sig hur uteplatsen används betyder inte att nästkommande värd ger sitt godkännande.

– Just uteplatser är generellt lite lurigt. Inte sällan är man oense om var gränsen egentligen går, och ofta saknas det ordentliga ritningar.

Kan bli problem

Även om huset inte står inför försäljning finns det skäl att som hyresgäst tänka två gånger innan man gör sig hemmastadd på uteplatsen, berättar Zeljko Kranjec.

Annons

Att sätta upp staket, tak, markiser eller liknande kan vara att slänga pengar i sjön.

Läs ocksåOvanlig hyresdom – barnbarn får ta över sin farmors 1700–talslägenhet på Södermalm

– En dag ska värden fixa fasaden och hyresgästerna uppmanas att ta bort allt de byggt på uteplatsen. Då kan det bli bråk.

Lösningen är enkel, menar Zeljko Kranjec.

– Gör aldrig något på uteplatsen som du inte fått godkänt för.

Läs också Countrysångerska åker ut från trea i Bromma: ”Hon bor i Nashville” Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.