Annons

Efter öppningen: främst hyresgäster i attraktiva lägen som vill ombilda

Göteborg Kommunala hyresrätter ska ombildas för att minska segregationen i Göteborg. Men hittills är intresset svalt och de flesta förfrågningarna kommer från stadsdelar som Haga, Majorna och Guldheden. Nu ska bostadsbolagen fundera över hur politikernas beslut ska tolkas.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Haga är en av de stadsdelar i Göteborg där intresset för att ombilda hyresrätter hittills varit störst. Snittpriset för en bostadsrätt här är drygt 4,5 miljoner kronor. (Statistik från Hemnet, senaste 12 månaderna.)

I oktober fick Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag i uppdrag att öka arbetet med ombildningar i områden där hyresrätten dominerar.

”Ensidiga upplåtelseformer gynnar segregationen” står det i dokumentet som kommunfullmäktige klubbade igenom, efter en hård politisk strid. SD fällde avgörandet genom att lägga ner sina röster och släppa fram Alliansens förslag.

Läs ocksåVärden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

Tidigare har debatten om ombildningar i Göteborg främst handlat om socialt utsatta förortsområden som Tynnered och Hjällbo. Men i och med det nya beslutet öppnas dörren för ombildningar i stora delar av staden, inte minst i centrum. Två och en halv månad senare är det också tydligt att det är där det största intresset finns.

Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare Poseidon.

Patrik Hakenmyr är affärsutvecklare hos Poseidon.

– Totalt har vi fått ett drygt tiotal påstötningar. Vissa är väldigt skarpa, andra är mer luddiga. De flesta kommer från centrala lägen: Haga, Guldheden, Olskroken, Majorna. Undantaget är en förfrågan som kommer från Backa, säger Patrik Hakenmyr.

Läs ocksåEn syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sigMiriam Brattgård drabbades av en fuktskada i lägenheten och har fått flytta till en evakueringslägenhet. Hennes hyresvärd Poseidon skulle ha genomfört ett stambyte i huset 2018, men sköt upp det för att satsa på nyproduktion i stället.

I några fall har det kommit konkreta ansökningar från bostadsrättsföreningar, nybildade eller etablerade sedan förut.

– En av dem, i Olskroken, har försökt ombilda flera gånger förut och fick nej så sent som i höstas. Det har inte funnits i vårt uppdrag tidigare att vi ska sälja hyresrätter. Den modell för ombildning som har funnits har skapats specifikt för utsatta områden, säger Patrik Hakenmyr.

På samma sätt ser det ut hos systerbolagen Familjebostäder och Bostadsbolaget. Spridda telefonsamtal har kommit både från hyresgäster som är intresserade av att ombilda och sådana som är oroliga.

Annons
Läs ocksåHär finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Familjebostäder har fått in en ansökan från en bostadsrättsförening i Majorna, och Bostadsbolaget från en i Haga. I bägge fallen handlar det om föreningar som försökt förut men fått nobben.

Bostadsbolaget har även fått förfrågningar från en bostadsrättsförening i Järnbrott och en i Tynnered. Den sistnämnda kom dock med sin ansökan redan innan kommunfullmäktiges beslut, eftersom Tynnered finns med i den tidigare ombildningssatsningen för utsatta områden.

– Vi har inte fått mer än ett tiotal samtal och kring fem mejl om saken sedan slutet av oktober, så det har inte varit några stora reaktioner, skriver Malin Pethrus, pressansvarig på Bostadsbolaget, i ett mejlsvar till Hem & Hyra.

Inga ansökningar i Gårdsten

Hos Gårdstensbostäder har det varit knäpptyst.

– Nej, det är inte någon som hört av sig. Varken nu eller tidigare under mina 20 år här. En orsak skulle kunna vara att vi har tidigare erfarenhet i Gårdsten av en bostadsrättsförening som gick i konkurs på 1990-talet. Dessutom byggs det många nya bostadsrätter här som människor kan köpa till ett fördelaktigt pris, säger kommunikationsansvarig Anki Caspersson.

Nu ska de fyra kommunala bostadsbolagen i Framtiden-koncernen gemensamt försöka få rätsida på vad politikernas beslut egentligen betyder.

Patrik Hakenmyr, Poseidon:

Annons

– Vad är ”ett område där hyresrätten dominerar”? Om vi ser på Haga som ett område så är det mycket hyresrätter där. Men ingår Haga i Linnéstaden så finns det gott om bostadsrätter. Kanske ska vi räkna hela centrum som ett område? Definitionen blir viktig.

Beslut i mars

Ett förslag har gått på remiss till Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna och kommer att behandlas av Framtidens styrelse i mars. ”Innan dessa definitioner är beslutade kan vi inte ge några generella svar på vilka fastigheter som är möjliga att ombilda”, står det nu att läsa i ett gemensamt meddelande på Poseidons, Familjebostäders, Bostadsbolagets och Gårdstensbostäders hemsidor.

Bostadsrättsföreningar är dock välkomna att fortsätta skicka in ansökningar så länge.

I september är det val. Om maktförhållandena skiftar kan ombildningsbeslutet mycket väl rivas upp. Kommer det att hinna ske några konkreta ombildningar innan dess, Patrik Hakenmyr?

– Det har jag ingen uppfattning om. Kommunala beslut som finns ska naturligtvis utföras. Samtidigt måste vi göra det här noggrant. Vad menas egentligen med formuleringarna i beslutet?

Läs också Ombildningskonsult och tidigare styrelseledamot åtalas för bedrägeri efter plundring av Sollentunaförening Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.