Efter rekordkravet – så slåss storrökaren Peter mot bostadsjätten: ”Rent bedrägeri”

Malmö Han rökte inomhus i tjugo år och blev stämd på 415 000 kronor efter en omfattande röksanering. Ett halvår senare har han och hyresvärden fortfarande inte kommit överens. Nu avgörs tvisten om rekordnotan i domstol. ”Jag mår sämre och sämre”, säger Peter Dahlberg.
Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.
Foto: Kristina Wahlgren
Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Peter Dahlberg bodde i tvårummaren i Malmö i tjugo år. Han rökte två paket cigaretter om dagen ovetande om vilka enorma konsekvenser det skulle få. Fakturan för hyresvärdens röksanering av lägenheten slutade på rekordhöga 415 000 kronor. Och räkningen skickade bolaget till Peter Dahlberg.

– Det känns som ett rent bedrägeri. En sådan jättefaktura från en dag till en annan utan någon som helst förvarning, säger Peter Dahlberg.

Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - krävs på nära en halv miljon kronor av värdenPeter Dahlberg

Eftersom han har vägrat att betala den saftiga notan har hyresvärden MKB – det kommunala bostadsbolaget i Malmö och en av landets största allmännyttor – stämt honom i tingsrätten på hela summan.

MKB: Ovanligt rökskadad lägenhet

Det har gått snart ett halvår sedan dess men än har parterna inte kunnat komma överens.

– Jag har inte fått något förlikningsförslag och jag ser ingen anledning till att föreslå något själv. Jag mår sämre och sämre av det här, säger Peter Dahlberg.

Läs ocksåLägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor - så ser reglerna ut för rökning inomhusRökning kan skada en lägenhet
Peter Dahlberg stäms för rökskador.
Peter Dahlberg krävs på 415 000 kronor av sin tidigare hyresvärd MKB.

Men känner du inget eget ansvar som ändå har rökt i lägenheten?

– Nej, jag tycker inte att jag har gjort något fel. Jag har vädrat och det har inte varit rökförbud. Jag har inte fått någon information om att från och med nu får du inte röka inomhus, säger Peter Dahlberg.

MKB har tidigare sagt till Hem & Hyra att det är en av de mest omfattande röksaneringarna som bolaget har gjort. Det är sällan den typen av kostnader landar på över 50 000 kronor. I Peters fall ingår allt från asbestsanering till nya golv, sanering och spärrmålning.

Läs ocksåFlyttade efter 25 år i lägenheten – krävs på 72 000 kronor för rökskador: ”Riktigt dåligt skick”

– Vi har fått göra mycket större ingrepp än normalt i den här lägenheten. Det handlar bland annat om att ånga ner flera lager tapeter, tvätta väggar och spärrmåla. De som gjorde besiktningen har sällan sett en så rökskadad lägenhet, har Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB, tidigare sagt.

Peter Dahlberg anser inte att han borde belastas för sådant som asbestsanering och renoveringar. Det borde värden stå för, menar han. Enligt honom har ingen renovering alls gjorts under de tjugo år som han har bott i lägenheten.

Nya lagar 2022 gör det olagligt att fimpa på marken
Peter Dahlberg rökte inomhus under de tjugo år han bodde i sin lägenhet. Nu avgörs striden om rekordfakturan i domstol.

– Dessutom godkändes flyttbesiktningen. Jag har inte fått veta något om att det här var på gång eller fått vara en del i processen, säger Peter Dahlberg.

MKB inväntar beslut från domstolen

Lars-Gunnar Larsson är juridisk samordnare på MKB men vill inte kommentera fallet innan det är avgjort i tingsrätten.

Peter Dahlberg har inte fått någon förvarning om att han skulle få en så stor faktura.

– Det kan jag inte kommentera på rak arm, säger Lars-Gunnar Larsson.

Vid flyttbesiktningen nämndes summor för ommålning på 15 000 till 25 000 kronor. Det är rätt stor skillnad mot 415 000 kronor.

– Det kan man tycka men vi har gett in en förklaring kring det det till rätten.

Men för hans del kom fakturan helt utan förvarning.

– Gör det inte det ofta.

Hur menar du?

– Alltså vi kommer att ha en rättslig prövning av det här och vi kan vänta med att prata tills det är prövat. Vi kan kommentera det då.

Hur hade du själv reagerat om du hade fått en faktura på nära en halv miljon kronor.

– Jag vill inte kommentera det heller. Men det hade aldrig hänt.

Han har ändå betalat hyra till er i tjugo år, är det då inte lite respektlöst att skicka en faktura till honom på ett så stort belopp utan att informera honom om att ni sanerade och renoverade lägenheten?

– Vad tycker du?

Jag frågar dig vad du tycker.

– Jag tycker ingenting förrän det här är avslutat i domstol, säger Lars-Gunnar Larsson.

Att Peter Dahlberg ska betala även för asbestsaneringen menar MKB är en direkt följd av att de tvingades att riva upp alla golv i samband med saneringen. Det hade de inte behövt göra om inte lägenheten varit så inrökt, skriver bolaget i handlingar som de lämnat till tingsrätten.

Ingen hjälp från Hyresgästföreningen

Peter Dahlberg har anlitat en egen advokat som ska företräda honom i tingsrätten. Samtidigt är han medlem i Hyresgästföreningen som nu inte bistår honom av just det skälet.

– De säger att jag inte kan ha två ombud. De kan inte ens ge mig några råd. Varför ska jag då vara medlem? säger Peter Dahlberg.

Jakob Holmesson, jurist på Hyresgästföreningen.
Jakob Holmesson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen bekräftar att de har haft kontakt med Peter Dahlberg.

– Jag har erbjudit honom vårt biträde, det vill säga att vara hans ombud i processen. Peter har tackat nej till biträde och i stället anlitat eget ombud, säger Jakob Holmesson, jurist på Hyresgästföreningen.

Varför kan ni inte hjälpa honom ändå?

– Peter har tackat nej till biträde. Om en medlem tackar nej till biträde och anlitar ett annat ombud för en process, så får medlemmen ta eventuella frågor i den processen med sitt ombud, säger Jakob Holmesson.

LÄS ÄVEN: Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrat så snabbt

Fakta: Det här vill Peters hyresvärd MKB ha betalt för

Samordning och möten: 4 635 kronor
Rivning, slipning och byte av samtliga golv samt asbestsanering: 33 625 kronor.
Nikotinsanering: 107 811 kronor.
Spärrmålning: 41 619 kronor.
Material nya golv, golvlister och golvsocklar samt arbetstid för golvbyte: 43 058 kronor.
Målning väggar samt köksstomme. Lagning puts och bredspackling: 60 129 kronor.
Sanering, spärrmålning och målning av köksskåp. Handtag och fönsterdetaljer. Arbetstid och material. Garderober, dörrar, bänkskivor, städskåp, beslag, dörrkarmar och hatthylla: 85 847 kronor.
Bredband, tv-uttag, nya lister och porttelefon. Tidigare inventarier byttes ut på grund av nikotinskadade: 9 581 kronor.

Fakta: Rökning i lägenheten - detta gäller
  • Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.
  • Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar. Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
  • Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
  • I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt. År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.

Läs också Hyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvar Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.