Efter rekordtidiga höjningskravet – ”De vill åter höja med drygt 5 procent”

Bläcket på årets överenskommelse hann knappt torka innan ett gäng Västsvenska privatvärdar, via branschorganisation GFR Fastighetsägarna, kallade till nya hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Nu ville de förhandla 2026 års hyror.
Enligt Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, leder det tidiga påkallandet till minskad stress för hyresgästerna eftersom de i god tid kan få reda på vad nästa års hyreshöjning blir.
– Då kan de anpassa sig. Om den nya hyran inte blir färdig förrän i maj–juni blir det ganska stora retroaktiva höjningar, sade han till Hem & Hyra.
Förbundsordförande Marie Linder: ”Vansinnigt”
Hyresgästföreningen håller inte med. Förbundsordförande Marie Linder menar att privatvärdarnas agerande bryter mot trepartsöverenskommelsen och, tvärtom, leder till stor stress för hyresgästerna:
– Det har varit en tid nu med väldigt kraftiga hyreshöjningar, även om vi har lyckats pressa ner dem. Att nu direkt gå ut på det här sättet – jag tycker att det är vansinnigt, sade Marie Linder.
Fastighetsägarna GFR påkallat förhandling om 2026 års hyror i kommunerna Gnosjö, Mullsjö, Nybro, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Partille, Strömstad, Tibro, Ulricehamn och Vårgårda. Något yrkande, i procent, presenterades dock inte av Fastighetsägarna i samband med påkallandet.
I går inleddes förhandlingarna gällande 823 lägenheter i Lilla Edet samt 240 lägenheter i Strömstad.
Lade Fastighetsägarna fram ett yrkande i procent på mötet?
– Exakt hur de etiketterar sina bud får du fråga GFR Fastighetsägarna, för det är inte helt tydligt ens för oss. Men, det vi kan konstatera är att de talar om hyreshöjningar på samma nivå som vi fått under 2024 och 2025. Det vill säga höjningar på strax över fem procent. Och detta, trots att det ekonomiska läget är ett helt annat nu, säger Stefan Lindborg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region BohusÄlsvborg-Skaraborg.
Hur skulle du beskriva dagens ekonomiska läge?
– Det är osäkert. Vi har en hög arbetslöshet samtidigt som den extrema kostnadsökning, som vi haft, har avstannat. Problemet är att Fastighetsägarna påkallar förhandling innan det finns färdigt förhandlingsunderlag. Vår utgångspunkt är att vänta tills det finns ett färdigt förhandlingsunderlag. Då kommer vi veta mer om hur det ekonomiska läget faktiskt ser ut, säger Stefan Lindborg.
Vad är förhandlingsunderlaget och när kan det finnas färdigt?
– Vi är överens med både Sveriges allmännyttor och Fastighetsägarföreningen om vilka variabler som ska ligga till grund för hyreshöjning. Det är förvaltningskostnader, räntekostnader, taxehöjningar, inflationen och BNP. Och enligt trepartsöverenskommelsen ska det bli färdigt först efter den sista juni för att sedan kunna presenteras i augusti, säger Stefan Lindborg.
Enligt Stefan Lindborg tycker det är oacceptabelt att Fastighetsägarna inte följer överenskommelsen, utan vill förhandla utan underlag.
– Man fråga sig om detta är något som man gör av taktiska skäl för att få en högre hyreshöjning än vad som annars hade blivit fallet, säger Stefan Lindborg.
Inte heller argumentet att förhandlingarna riskerar att dra ut på tiden om man inte startar redan ger han mycket för.
– I både Strömstad och Lilla Edet blev i klara på tre månader i fjol. De påkallade förhandlingar i augusti och vi var klara i god tid före årsskiftet, säger han.
På gårdagens möte förklarade Hyresgästföreningens att så länge det saknas ett gemensamt förhandlingsunderlag, som motiverar en hyreshöjning, är deras motbud noll procent i höjning. Fler förhandlingsmöten har bokats in. Dessutom har GFR Fastighetsägarna i Tibro och Lidköping kallat till förhandling nästa vecka samt för Vårgårda och Ulricehamn veckan därpå.
Hur har hyresgästerna reagerat på det rekordtidiga höjningskravet?
– Vi på Hyresgästföreningen har fått många samtal från medlemmar som tycker att det är konstigt att deras värd redan börjat tala om nästa års höjning. En del undrar om vi vet något om hur stor höjningen kan bli eftersom fastighetsägarna inte har meddelat något om det. Detta är något som skapar en klump i magen, särskilt hos hyresgäster som har små marginaler och haft det tufft en längre tid, säger Stefan Lindberg.
Hem & Hyra har sökt representanter för GFR Fastighetsägarna men har ännu inte fått någon kommentar därifrån.