Efter skilsmässan – satte upp skiljevägg för att få exfrun att bo kvar: ”Mådde dåligt”
Mannen som är i 40-årsåldern hyr sedan snart 15 år tillbaka en lägenhet på 82 kvadratmeter i en förort söder om Stockholm. Han bodde tidigare i lägenheten tillsammans med sin fru och deras gemensamma son.
När hyresvärden gjorde en kontroll i hyresrätten upptäckte man att mannen hade satt upp en stor skiljevägg i vardagsrummet i mitten av lägenheten. Mannen ställdes till svars för väggbygget och anförde en ovanlig förklaring.
Mannen hade separerat från sin fru och hon ville inte längre bo med honom. För att frun inte skulle lämna mannen, flytta och ta med sig sonen sattehan upp en avskiljningsvägg i vardagsrummet. Han säger att han mådde psykiskt dåligt under separationen men säger att han lyckades hitta en lösning som innebar att exmakarna delade upp bohaget och lägenheten i två delar.
Värden trodde inte på mannens historia
Hyresvärden ville vräka mannen och tog ärendet till Hyresnämnden. Värden ifrågasatte också mannens historia om skiljeväggen och separationen. Man hävdade att mannen egentligen hyrt ut sin lägenhet till andra, och satt in skiljeväggen för att skapa separata boenden till de nya hyresgästerna.
Flera andra personer har varit folkbokförda på lägenhetens adress och vid en kontroll fanns det flera sängar och hygienartiklar för flera personer i lägenheten. Flera bilar var också registrerade på adressen. Trots det lyckades inte hyresvärden bevisa att mannen hyrt ut lägenheten utan tillstånd.
Det gjorde dock ingen skillnad, efter som det otillåtna bygget av väggen visade sig vara skäl nog för att säga upp mannens kontrakt. Både Hyresnämnden och Hovrätten ansåg att mannen hade ”åsidosatt sina plikter som hyresgäst” genom att bygga väggen.
I domen i Hyresnämnden står att: ”en hyresgäst har inte rätt att företa något större ingrepp i lägenheten eller dess inredning. Att sätta upp en skiljevägg i en hyreslägenhet är alltså inte tillåtet utan hyresvärdens godkännande.”
Så vad gäller för andra typer av renoveringar av hyresrätter? Här följer några tips om vad du kan göra – och vad du riskerar vräkning av:
Kök
Det här får du renovera själv utan att fråga hyresvärden om lov:
- Sätta upp hyllor
- Kakla, men kolla gärna med värden ändå
- Måla och tapetsera
- Byta skåpluckor, ibland kan du välja luckor i samband med underhåll – hör efter.
- Sätta in eller byta ut vitvaror
Inte tillåtet eller kräver värdens godkännande:
- Riva fast köksinredning och sätta upp annan
- Montera eller byta köksfläkt
Badrum
Det här får renovera själv men prata med värden först:
- Byta ut handfatet
- Måla och tapetsera, Förarbete och material måste anpassas till att det är ett våtutrymme.
- Sätta upp hyllor, Måste du borra i kakelvägg, så borra helst i fogarna. Fuktspärra hålen.
- Installera dusch, Se bara till att väggmaterialet är anpassat för att tåla dusch.
Inte tillåtet eller kräver värdens godkännande:
- Bygga bastu
- Slå ut väggar
Vardagsrum
Det här får du renovera själv utan att fråga hyresvärden om lov:
- Måla och tapetsera
- Byta ut dörrar
- Byta dörrvred
- Lägga in heltäckningsmatta
- Sätta upp hyllor, tavlor och speglar. Se till att använda rätt skruv eller spik beroende på väggmaterial och tyngd på det du sätter upp. Vanliga borrhål räknas som normalt slitage.
Inte tillåtet eller kräver värdens godkännande:
- Riva, flytta eller sätta upp väggar
- Sätta igen en dörröppning
- Byta golv
- Slipa om golv
- Våtrumsrenoveringar
Här finns allt du behöver veta om renovering i hyresrätt.