Efter sprängdåd: Fler termosbomber tillverkades och gömdes i källarförråd
Den 17 januari i år utlöstes en laddning dynamit utanför ett flerbostadshus på Södermalm i Stockholm. Explosionen orsakade materialskador på fasad, fönster och bilar.
Dagen efter, den 18 januari, detonerade ytterligare en laddning utomhus i ett tättbebyggt område i Kista. Sprängningen skadade fastighetens lokaler och fönsterrutor.
Även om inga personer kom till skada vid något av tillfällena anses gärningarna ha framkallat fara för annans liv och hälsa, enligt stämningsansökan som skickades in till Solna tingsrätt igår.
De åtalade består av en grupp män mellan 17 och 42 år. Sju av de sammanlagt åtta personerna sitter häktade i väntan på rättegång.
Brotten handlar inte bara om själva sprängningarna utan även om hantering av de explosiva varorna. Förundersökningen som är över 500 sidor innehåller omfattande bevisning kring inköp och fynd av de kablar, bilbatterier och annat som förutom sprängmedel krävs för bombtillverkningen .
Via övervakningskameror, mobiler, fingeravtryck på kvitton och vittnesförhör anser sig polisen ha klarlagt hur fler explosiva varor överlämnats för vidare frakt och förvaring på två lägenhetsadresser i Sundsvall.
I centrala stan hittades två bilbatterier, en av de viktiga komponenterna för konstruktionen, som kunde kopplas till bombmännen.
Och i ett källarförråd i ett hyreshus i stadsdelen Nacksta gjordes ännu större fynd. Förutom bilbatteri, kablar och elsprängkapslar fann polisen tre färdigpreparerade termosbomber innehållande 4,6 kilo dynamitsprängämnen.
Förvaringen innebär brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det bedöms också som grovt, bland annat med tanke på att de explosiva varornas konstruktion och utformning varit av ”särskilt farlig beskaffenhet”.
Enligt utlåtande från NFC, Nationellt forensiskt forum, är sprängmedlets vikt en avgörande faktor för hur förödande och farlig detoneringen blir. Även höljet, kaffetermosarna, spelar stor roll för en uppskattad bedömning. Det är framförallt risken för splitter som kan innebära personskador.
Termosarnas laddning vägde sammantaget 4,6 kilo. Splittren kan ha en kastvidd på flera hundra meter. Enligt Försvarsmaktens reglemente är riskavståndet för laddningar på mellan 1 och 15 kilo sprängämne 80–400 meter avseende hörselskador och 600–1 000 meter avseende metallsplitter.