Efter sprängningen och bränderna: “stärk hyresgästers rättigheter vid brand”

Nyheter En hyresgäst vars lägenhet brinner upp riskerar också bli av med sitt kontrakt. Efter de senaste tidens sprängningar och bränder kräver Hyresgästföreningen nu att lagstiftningen ändras.
Ett hyreshus i Annedal, Göteborg fick evakueras efter en explosion.
Foto: Gustav Görfelt / Pixabay / Montage

När en lägenhet exploderade i ett hyreshus i Annedal i Göteborg blev 140 hushåll hemlösa. Bara dagar senare började det brinna i ett höghus i Gävle. 270 boende fick evakueras.

Vid sidan av det trauma det innebär att vara med om sådana händelser kan det också sluta med att de drabbade hyresgästerna blir av med sina kontrakt. Enligt lag kan en hyresgäst nämligen bli av med sitt hyreskontrakt om lägenheten blivit obrukbar vid en brand. Det gäller oavsett om hyresgästen varit ansvarig för branden eller inte.

Läs ocksåHyresgäst orsakade spisbrand – slipper skadestånd på grund av värdens miss: ”Snäv tolkning”Tvådelad bild: Till vänster närbild på ljusbruna hönsägg i en äggkartong. Till höger: eldslågor. En hyresgäst dömdes för att ha orsakat en spisbrand, men slapp skadestånd eftersom bostadsbolagets vd inte hade rätt att färeträda bolaget utan fullmakt, enligt tingsrätten. Det finns dock fler chanser för bolaget att kräva in skadestånd.

Att lagstiftningen ser ut så här har länge varit föremål för kritik och redan 2018 föreslog en utredningen att hyresgästers rättigheter bör stärkas. Någon förändring har däremot inte blivit verklighet.

Men nu finns en proposition på riksdagens bord och den 18 november ska den debatteras. När lagförslaget presenterades under våren välkomnades det av Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

– Det är en fruktansvärd situation att inte bara förlora sitt personliga hem men också tak över huvudet. Förslaget stärker hyresgästens skydd och är efterlängtat, sa hon då till Hem & Hyra. 

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

I augusti brann det i ett flerfamiljshus på Kuddbygränd i Rinkeby i Stockholm. 24 hushåll drabbades och flera barn blev utan hem under pågående skolstart. I det fallet meddelade värden, Familjebostäder, att ingen av hyresgästerna skulle förlora sitt kontrakt.

Efter den senaste tidens bränder valde Hyresgästföreningen på sin förbundsstämma att göra ett uttalande till stöd för propositionen.

“Hyresgästföreningen uppmanar nu alla politiska partier att rösta för en stärkt lagstiftning som ytterligare skyddar hyresgästers rätt till ett tryggt hem, även när bostaden bokstavligt talat gått upp i rök. Det är inte rimligt att hyreskontraktet och besittningsrätten brinner upp tillsammans med lägenheten.”, står det i uttalandet.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.
Fakta: Hela uttalandet från Hyresgästföreningens förbundsstämma

Hyresgästföreningen: säkra hyresgästernas rätt till ett hem vid brand och sprängning

Hyresgästföreningen uppmanar alla politiska partier att ta ställning i en fråga som är avgörande för hyresgästernas trygghet. En hyresgäst som råkar ut för en brand riskerar att bli hemlös. Den senaste tiden har flera tragiska händelser med brand och sprängningar ägt rum i Sverige, bland annat den uppmärksammade sprängningen i Göteborg.

Idag finns ingen lagstiftning som ger hyresgäster rätt att få tillbaka ett hyreskontrakt när deras hem har förstörts av brand eller annan skada. Hyreskontraktet och besittningsrätten brinner upp tillsammans med lägenheten. Då spelar det egentligen ingen roll vad som orsakade branden. Många hyresvärdar löser detta genom att erbjuda en ny lägenhet, men hyresvärden är inte skyldig att erbjuda de drabbade ett nytt hem. I värsta fall blir hyresgästen hemlös.

Just nu ligger en proposition på riksdagens bord, stärkt skydd för hyresgäster, prop. 2020/21:201. Ett av förslagen handlar om vad som händer när en lägenhet förstörts av brand eller liknande.

Hyresgästföreningen uppmanar nu alla politiska partier att rösta för en stärkt lagstiftning som ytterligare skyddar hyresgästers rätt till ett tryggt hem, även när bostaden bokstavligt talat gått upp i rök. Det är inte rimligt att hyreskontraktet och besittningsrätten brinner upp tillsammans med lägenheten.

Läs också Vaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka" Grillade lammtestiklar i lägenheten – orsakade brandskador för 1,2 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.