Annons

Efter tio års kamp för varsam renovering – hyresgästerna i kvarteret Draget förlorade i hovrätten

Södermalm Hyresgästerna i kvarteret Draget har kämpat i tio år för att Familjebostäder ska gå varsamt fram när husen ska renoveras – både för hyrorna och kulturarvets skull. De har försökt stoppa planerna – men förlorade i Svea hovrätt. "De kör över oss totalt. Renoveringen görs för att höja hyrorna, det är både demokratiskt och klimatmässigt helt ohållbart", säger en av hyresgästerna.
Innergård på Södermalm
Foto: Linda Dahlin
Kvarteret Draget på Södermalm planerades i början av 1920-talet och är blåklassat enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering, bland annat för den stora innergården. I maj förra året hamnade kvarteret på Byggnadsvårdsföreningens gula lista över kulturarv som hotas.

Kvarteret Draget 1 planlades i början av 1920-talet i Blecktornsområdet på Södermalm. Fastigheten har en av Stockholms få storgårdar och är blåklassad enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering.

Sedan drygt ett årtionde har Familjebostäder planerat för en totalrenovering av fastigheten. Förutom renovering av stammar och el vill värden vill bland annat förändra golvens bjälklag och ventilationen och göra om vind, källare och gård.

Läs ocksåChockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer

Skyhöga höjningar väntar

Hyresgästerna har redan från början krävt att hyresvärden ska göra en varsammare renovering, då ­hyran beräknas höjas med 90–120 procent om det renoveras enligt planerna.

I de första planerna skulle samtliga kök bytas ut, men efter påtryckningar från hyresgästerna ändrade sig Familjebostäder. Nu finns tre alternativ att välja på, ett som tillåter att delar av köket får vara kvar. Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgästernas protester och kamp för att få behålla sina kök.

Platsbyggt kök på Söder.
Ett av de välbevarade platsbyggda köken som finns i huset.

Men för många som bor i mindre lägenheter är det inte möjligt enligt planerna. Många får ettor med kokvrå i stället för ett ordentligt kök på grund av ett rörschakt som värden vill placera in. När 80 procent av hyresgästerna sa nej till renoveringsförslaget avgjordes ärendet i hyresnämnden. Hyresgästerna förlorade men överklagade till Svea hovrätt.

Hyresgästerna begärde att hovrätten skulle vara med på en besiktning av fastigheten för att visa att en varsam renovering kan genomföras och att den omfattande upprustningen inte behövs.

Förlorade i hovrätten

Men hovrätten kom aldrig och nyligen kom domen som ger Familjebostäder grönt ljus för renoveringen, då hovrätten gick på hyresnämndens linje.

Marie Ripman, processjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som företrätt hyresgästerna är besviken på att hovrätten ger hyresvärden rätt.

Läs ocksåGrönt tänk kan rädda äldre kök – men hälften av värdarna river ut: "Dödar husets själ"Fyra kvinnor vid bord på innergård

– Att lagstiftningen och rättstillämpningen inte tar hänsyn till nutidens hållbarhetstänk och att fastighetsägarens tolkningsföreträde fortsatt gäller är olyckligt. Det krävs en förändrad lagstiftning, säger hon.

Annons

Plan för cirkulärt byggande

Allt fler bostadsbolag satsar på cirkulärt byggande och varsam renovering, både för klimatet och ekonomins skull. Cirkulärt byggande handlar bland annat om att minimera byggavfall och att öka återbruk och materialåtervinning. Stockholms stad har antagit en handlingsplan för cirkulärt byggande med fokus på minskat byggavfall.

– Handlingsplanen för cirkulärt byggande med fokus på minskat byggavfall är ett politisk beslut och gäller de bostadsbolag Stockholms stads äger. Familjebostäders renovering av kvarteret Draget är pilotprojekt med återbruksfokus vid ombyggnad. Det är vi skattebetalare i Stockholms stad som är en del av ägarna av de kommunala bostadsbolagen, men vi har ingen talan, säger en av hyresgästerna som vill vara anonym.

Läs ocksåNu ryker de gemensamma duscharna i trapphuset – trots hyresgästernas protesterbild på fastighet och gemensam dusch i trapphus

Hyresgästen tänker inte ge upp:

– Renoveringen måste stoppas. Människor med lägre inkomst kommer inte att kunna bo här.

”Inte rättvist att vi ska stå för notan”

Renoveras fastigheten enligt Familjebostäders plan kommer hyrorna att fördubblas.

– Familjebostäder har inte skött underhållet av lägenheterna under lång tid, det är minst tio år sedan ett stambyte borde ha gjorts. Det är inte rättvist att vi som hyresgäster ska stå för notan, säger hyresgästen.

Bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V) gick nyligen ut med ett inlägg på sociala medier där hon skriver att utgångspunkten i alla allmännyttans framtida projekt ska vara varsam upprustning. ”Bättre för hyresgästerna och helt nödvändigt om vi ska klara av våra högt ställda klimatmål.”

Hem & Hyra har sökt Clara Lindblom för kommentar angående hovrättsdomen och kvarteret Draget, men hon hänvisar till Familjebostäder.

Annons

”Har lyssnat in hyresgästernas önskemål”

Familjebostäder säger att de har lyssnat in hyresgästernas önskemål om att kunna välja färre åtgärder i lägenheterna.

– Det samråd som alltid genomförs vid större ombyggnationer resulterade i ännu ett inredningsalternativ som innebär mer återbruk och där vi bevarar så mycket som möjligt av lägenhetens inredning, golv och ytskikt. Hyresgästerna kan välja att behålla sina kök – inte bara stommarna, utan också luckor, bänkar, vitvaror och övrig inredning. Det är inkluderat i det åtgärdsprogram som hyresnämnden och Svea hovrätt nu tagit ställning till. Nästa steg blir att planera renoveringsarbetet mer i detalj, säger Lott Jansson, Familjebostäders kommunikationschef.

Många av hyresgästerna menar att planerna inte stämmer överens med Stockholms stads nya policy kring varsam renovering och cirkulärt byggande, vad säger ni om det?

– Familjebostäder ska halvera vår klimatpåverkan till år 2030 och följer Stockholms stads handlingsplan för cirkulärt byggande. Vi har gjort en första klimatberäkning. Innan renoveringen kan starta kommer vi att göra en återbruksinventering och en mer detaljerad klimatberäkning. Vi kommer också se till att detta projekt precis som alla våra projekt, följer gällande myndighetskrav och regler. Familjebostäder arbetar efter EU:s avfallstrappan, där vi i första hand ska minimera byggavfall och återbruka. Om det inte går arbetar vi efter de övriga stegen; återvinna, utvinna energi och deponera.

Finns det något startdatum för renoveringsstart?

– Vår förhoppning är att kunna starta renoveringen i slutet av 2026, säger Lott Jansson.

Läs också Signalisten redo för dialog om renoveringsplanerna i Bergshamra: "Vi vill återfå förtroendet" Nu ryker 60-talsköken från Bergshamra – hyresgästerna förlorade renoveringskampen i hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.