Annons

Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent

Lilla Edet Sent om sider höjer Leifab hyran. I oktober får hyresgästerna i Lilla Edet 2,5 procent mer i hyra. "Vi är hyfsat nöjda", säger förhandlaren Håkan Skött.

114 kronor i månaden eller 1 368 kronor på ett år. Så mycket höjs hyran för en Lilla Edetbo som bor i en av Leifabs tvåor och som idag betalar 4 565 kronor i månaden för sina 60 kvadratmeter.

Den nya hyran träder i kraft den första oktober i år och gäller fram till den sista mars 2017.

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.

– Med tanke på att det här är ett tvåårsavtal och hyresgästerna dessutom får sin hyreshöjning först nu i oktober, inte från och med första april då det gamla avtalet egentligen löpte ut, så får man vara hyfsat nöjd, säger Håkan Skött, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Först krävde Leifab en höjning med tre procent. Man ville dessutom återkomma med nya förhandlingar om höjning redan under nästa år. 

Annons

Vad ska hyreshöjningen gå till?

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

– Pengarna ska gå till snickare, banker och energibolag och alla andra taxehöjningar som vi har att hantera, säger vd:n Lars Wijkmark, som menar att Leifab under många år inte lyckats täcka sina kostnadsökningar. Något som han, i sin tur, skyller på att allt för få velat bosätta sig i Lilla Edet. 

– Hyresmarknaden i Lilla Edet har varit ganska dålig. Därför har vi haft svårt att få täckning för ökade kostnader. Nu har det svängt, Lilla Edet har blivit oerhört populärt. Våra totalt 297 lägenheter är uthyrda och när vi har en blir ledig så går den på en kvart. Därför anser vi att vi kan klara en hyreshöjning, säger Wijkmark. 

Det förra avtalet löpte ut i mars. Varför har höjningen dröjt?

Annons
Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– Vi förhandlar vanligtvis i april men blev inte klara för det då. Sedan kom semestertider och allt drog ut på tiden. Det är förklaringen, säger Wijkmark.

Om du vill veta hur samtliga hyresförhandlingar i regionen slutade i år hittar du en sammanställning här. 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Efter värdens dolda påslag: Michael och hans grannar får tillbaka över 330 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.