Annons

Eget rum ovanligare för tonåringar i hyresrätt

Nyheter Var tredje tonåring i hyresrätt saknar eget rum. Två av fem har inte haft råd med samma saker som kompisarna. Skillnaderna mot barn som bor i hus är stora. Det visar nya siffror från SCB.
Foto: Getty

Det är stora skillnader på ungdomars ekonomi beroende på hur man bor. En tydlig skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt eller hus är tillgången till ett eget rum.

98 procent av barn i äganderätt (småhus) har ett eget rum. För barn som bor i hyresrätt är motsvarande siffra 71 procent. Det visar en ny undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB.

Läs ocksåPsykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter”Psykologerna Carolina Martin och Matilda Bilk driver privatmottagningen Familjen Psykologi i Stockholm. De säger att ofrivilligt hemmaboende i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa och depression.

– Det är inte förvånande tyvärr. Det är något vi sett under en längre tid men det spelar ingen roll att man inte är förvånad. Det gör inte att man blir mindre upprörd. Det här visar egentligen på den ekonomiska orättvisan och ojämlikheten som finns mellan ägt och hyrt boende, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

I undersökningen har barn i åldrarna 12-18 år själva fått svara på frågor om sina levnadsförhållanden. En annan fråga är kopplad till status och prylar. Den handlar om möjligheten att köpa samma saker som andra har. Där svarar 37 procent av barnen i hyresrätt att de tvingats avstå det, för att de inte har råd.

Annons

Motsvarande siffra för barn som bor i bostadsrätt är 29 procent och i småhus är siffran 27 procent.

Läs ocksåCasper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemmaPappa Anders inne i sonen Casper Sördéns rum. "Det är frustrerande för vi vill ju att barnen ska kunna vara självgående. Att flytta är ett sätt att klippa navelsträngen", säger Anders.

Samma förhållande gäller för att hitta på saker med sina vänner. Där har 17 procent av barnen i hyresrätt fått tacka nej till en aktivitet då det kostat för mycket. Bland barn i bostadsrätt och äganderätt har bara 10 respektive 8 procent behövt tacka nej.

– Det behöver inte se ut såhär om man bestämmer sig för att göra något åt saken. Det är därför vi lyfter att införa en permanent höjning av bostadsbidraget. Vi har också föreslagit ett hyresavdrag som staten betalar för att kompensera gentemot det ägda boendet. Vi tycker också att man borde höja barnbidraget, säger Marie Linder.

Totalt har över 11 000 barn i åldrarna 12–18 år svarat på frågor om sina levnadsförhållanden. Och trots att barn i hyresrätt tycks ha sämre ekonomiska förutsättningar, samt att de bor mer trångt, uppger de i lika stor utsträckning som andra barn att de mår bra.

Annons
Läs ocksåTrångboddheten akut – men bara fyra kommuner i Stockholm bygger tillräckligtGustav Hemming

Faktum är att fler barn i hyresrätt säger att de för det mesta är nöjda med sig själva än de som bor i bostadsrätt och äganderätt. De senare äger sig också vara trötta i skolan och stressade mer ofta än barnen i hyresrätt.

Ungdomar som bor i bostadsrätt och hus dricker också alkohol i större utsträckning enligt undersökningen. 12-13 procent säger sig dricka alkohol minst en gång i månaden, men i hyresrätt är siffran bara sju procent.

Fakta: Så svarar barnen i enkäten

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB.

Barn 12-18 år har själva svarat på frågor om sin vardag. Det är 11 237 barn av 30 210 som har svarat på frågorna i undersökningen.

Läs också Över 130 000 trångbodda i Stockholmsregionen – se listan kommun för kommun Asylsökande kan mista ersättning vid flytt till Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.