Ekobrottsmyndigheten om Hem & Hyras nya uppgifter om ombildningen i Sundbyberg: ”Anmärkningsvärt”
Miia Vuolama beskriver att oegentligheterna ökar och att det samtidigt vilar ett stort ansvar på medlemmarna i en bostadsrättsförening när det ombildas. Hon kan inte kommentera det enskilda fallet i Sundbyberg men svarar generellt:
– Man gör sitt livs största köp när man köper en fastighet. Sedan lämnar du över förvaltningen till en styrelse. Vem sitter i styrelsen? Har de ditt bästa i sitt intresse? Vad har man för kunskap för att kunna kontrollera leverantörer? Hur mycket medel flyter ut från de här föreningarna? Det behöver inte handla om förskingring med vilja, men med okunskap kan man också orsaka ganska mycket skada.
I vår granskning har en förening skrivit avtal på flera miljoner utan att det först tagits styrelsebeslut. Det har saknats protokoll. En revisor har uppmärksammat att förvaltaren gjort påslag på fakturor, en viss procent på underentreprenörers fakturor.
– Det är anmärkningsvärt. Det är väldigt viktigt vem som väljs in i styrelsen och hur de sköter sitt uppdrag. Vi vet att det förekommer att föreningar använder sig av oseriösa leverantörer och blir blåsta på pengar. I vissa fall är någon i styrelsen involverad. Ibland är det någon i styrelsen som ger egna bolag uppdrag och på det sättet tömmer föreningar på kapital. Styrelsen har ansvar för vem man gör affärer med. Det är viktigt att anlita oberoende leverantörer, granska fakturorna och vad föreningen betalar för.
Om en styrelse inte tar sitt ansvar – vad kan en medlem göra?
– Medlemmar kan kräva en oberoende granskning av föreningen av en granskare utsedd av Bolagsverket om en tiondel av medlemmarna kräver det.
En bostadsrättsförening som vi följt har tagit över en fastighet med hundratals lägenheter och stort behov av underhåll. Där finns medlemmar som inte kan språket och inte vet att de har ansvar för miljoner kronor som omsätts.
– Det borde vara obligatoriskt för alla bostadsrättsföreningar att lämna in en årsredovisning till Bolagsverket så att de kan granskas. Men sen finns utmaningen att hyresgäster kanske inte förstår vad som händer vid en ombildning. Det borde finnas oberoende information på olika språk.
Flera drabbade personer säger att de inte har någon myndighet att vända sig till när något går snett. Hur ser du på det?
– Ekobrottsmyndigheten har ett brottsförebyggande uppdrag men vårt uppdrag handlar inte så mycket om att hjälpa enskilda. Vi har resurser utifrån vårt uppdrag. Det ska vara sannolikt att man kan få till en fällande dom för att vi ska kunna väcka åtal. Självklart är det inte bra att man känner att ingen kan hjälpa till. Det skulle behöva utredas vem som ska ha ansvar för de här frågorna.
Varför har inte det här utretts tidigare?
– Eftersom det här handlar om den privata sfären. Frågan är om det är en myndighet eller en intresseorganisation som ska ha ansvar för det här.
Läs alla artiklarna i granskningen här.