Elallergiker motsatte sig renovering – fick gehör för krav
Bostadsbolaget Poseidon har sedan 2007 renoverat sina fastigheter i Lövgärdet i nordöstra Göteborg. När den sista renoveringsetappen skulle inledas, samtyckte alla hyresgäster till att renovering fick göras i deras lägenhet – alla utom en.
Hyresgästen, som uppger att hon lider av elöverkänslighet, var orolig för att renoveringen av badrummet skulle innebära att trådlös teknik användes, och att hon därmed skulle utsättas för högre nivåer av elektromagnetisk strålning.
Hyresgästen hade särskilt motsatt sig att badrummet skulle förses med elkablar i golvet, och att uppvärmningen av badrummet skulle ske med hjälp av elelement. Hon ville heller inte att en trådlös mätare för varmvatten installerades i badrummet. Installation av armatur med LED-belysning godtogs, men kvinnan krävde i så fall att ett eluttag installerades i badrummet.
Inte aktuellt installera elkablar
Ärendet har hamnat hos hyresnämnden för avgörande. Hyresvärden påpekar att huset ifråga har ett vattenburet värmesystem, och att det därför inte är aktuellt att installera elkablar för golvvärme eller elelement för uppvärmning av badrummet. Vattenmätaren som ska installeras är trådbunden, och sänder alltså ingen elektromagnetisk strålning. Ingen trådlös vattenmätare finns med i planeringen.
Förståelse för hyresgästens oro
I beslutet visar hyresnämnden förståelse för hyresgästens oro, samtidigt som Poseidon ges tillstånd att genomföra renoveringen av badrummet. Nämnden meddelar att renoveringen får ske under förutsättning att inga elkablar installeras i golvet, att vattenmätning sker genom ett trådbundet system och att eluttag installeras i badrummet. Krav som hyresvärden alltså redan tillmötesgått.
- Personer med elöverkänslighet upplever sig vara drabbade av sjukdomssymtom som de relaterar till exponering för elektromagnetiska fält. Symtom kan exempelvis vara huvudvärk och ljuskänslighet.
- Elöverkänslighet är ingen medicinsk diagnos, enligt Socialstyrelsen, däremot anses det vara en funktionsnedsättning.
Källa: SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering