Elen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: ”Det har varit kämpigt”
På Gärdesvägen i centrala Värnamo har Jan-Åke Ek och hans fru bott i en av hyreslägenheterna i snart tjugo år. Men i höstas blev det tydligt att allt inte stod rätt till.
— Det började med att strömmen försvann i tre–fyra veckor. Så tvättstugan fungerade inte och det fanns inget lyse i trapphuset och på tv:n fungerade inte alla kanaler, berättar Jan-Åke Ek.
Hyresvärden hade inte betalat räkningarna och till sist stängdes elen av till de allmänna utrymmena i de två hyreshusen. Avbrotten i oktober varade ett par veckor, men problemen skulle återkomma.
Svarar inte
I mars försvann inte bara elen, utan även leveranser av vatten och värme drogs ned på grund av obetalda räkningar.
— Allt det hyresvärden skulle betala, el, vatten och värme, det jävlades på ren svenska. Som tur var det inte så kallt ute då när värmen minskade, säger Jan-Åke.
Hur har det gått att bo under såna förhållanden?
— Det har varit kämpigt, man har inte vetat dag från dag om det finns någon ström eller inte. Det bor ju barnfamiljer här så de har inte kunnat stänga av allt vatten.
De två hyreshusen på Gärdesvägen har sammanlagt 13 lägenheter och köptes för drygt fem år sedan av en 48-årig fastighetsägare i Stockholm. Men både hyresgäster och Hyresgästföreningen har haft problem att nå honom kring problemen.
— Han svarade varken på telefon eller sms. Så var det nog för alla som försökte. Han anade väl att det började osa bränt, säger Jan-Åke Ek.
Hot om hyresförbud
Under våren växte hyresvärdens skulder till över 100 000 kronor i obetalda el- och värmeräkningar – och fler avstängningar väntade. I mitten av maj försökte Värnamo energi koppla bort fjärrvärmen från hyreshusen, men lyckades inte komma åt utrustningen.
Nästa steg var att begära handräckning från Kronofogden. Samtidigt förberedde Värnamo kommun ett uthyrningsförbud på fastigheterna om problemen fortsatte.
Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden och begärde att fastigheterna ska tvångsförvaltas, vilket nämnden beviljade omedelbart.
— Det var för att det var en akut situation och vi behövde säkra leveranserna av el, vatten och värme för hyresgästerna, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen i region Sydost.
Beslutet innebär att HSB Gambrinius, som har cirka 2400 lägenheter, tar över förvaltningen och skötseln av de två hyreshusen – och även hyresintäkterna.
— Vi har informerat hyresgästerna att de framöver ska betala hyrorna till HSB och inte längre till den gamla hyresvärden, förklarar Ingrid Buskas.
Elen är tillbaka
Det är ovanligt att en hyresvärd fråntas förvaltningen av sina hyreshus, enligt Hyresgästföreningen. Hur länge tvångsförvaltningen kommer att pågå ska upp till en ny förhandling i hyresnämnden.
— Vi får se vad som händer. Såna här ärenden är sällsynta men det förekommer att fastigheterna säljs och får nya ägare, förklarar Ingrid Buskas.
För Jan-Åke och hans fru har situationen märkbart blivit bättre.
— HSB har varit här och nu är elen påkopplad igen. Så det känns jättebra nu. Det har ju varit så ovisst så vi kollade på andra boenden och förberedde oss att söka något annat, men nu känns det som att det gått rätt håll.
Hem & Hyra har upprepade gånger sökt hyresvärden utan resultat.