Annons

Elen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: ”Det har varit kämpigt”

Värnamo Det började med att elen försvann, sedan ströps både vatten och värme. När hyresvärden inte betalade räkningarna fick hyresgästerna ta smällen. Nu har fastigheterna satts under tvångsförvaltning. "Man har inte vetat dag från dag om det finns någon ström eller inte" säger hyresgästen Jan-Åke Ek.
Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.
Foto: Magdalena Johansson
Jan-Åke Ek är en av hyresgästerna som drabbades när värden slutade betala räkningarna.

På Gärdesvägen i centrala Värnamo har Jan-Åke Ek och hans fru bott i en av hyreslägenheterna i snart tjugo år. Men i höstas blev det tydligt att allt inte stod rätt till.

— Det började med att strömmen försvann i tre–fyra veckor. Så tvättstugan fungerade inte och det fanns inget lyse i trapphuset och på tv:n fungerade inte alla kanaler, berättar Jan-Åke Ek.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Hyreshus i Värnamo.
Hyresvärdens skulder drabbade de boende på Gärdesvägen.

Hyresvärden hade inte betalat räkningarna och till sist stängdes elen av till de allmänna utrymmena i de två hyreshusen. Avbrotten i oktober varade ett par veckor, men problemen skulle återkomma.

Svarar inte

I mars försvann inte bara elen, utan även leveranser av vatten och värme drogs ned på grund av obetalda räkningar.

— Allt det hyresvärden skulle betala, el, vatten och värme, det jävlades på ren svenska. Som tur var det inte så kallt ute då när värmen minskade, säger Jan-Åke.

Läs ocksåNär ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”En man och en sopbild.

Hur har det gått att bo under såna förhållanden?
— Det har varit kämpigt, man har inte vetat dag från dag om det finns någon ström eller inte. Det bor ju barnfamiljer här så de har inte kunnat stänga av allt vatten.

De två hyreshusen på Gärdesvägen har sammanlagt 13 lägenheter och köptes för drygt fem år sedan av en 48-årig fastighetsägare i Stockholm. Men både hyresgäster och Hyresgästföreningen har haft problem att nå honom kring problemen.

Annons

— Han svarade varken på telefon eller sms. Så var det nog för alla som försökte. Han anade väl att det började osa bränt, säger Jan-Åke Ek.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Hot om hyresförbud

Under våren växte hyresvärdens skulder till över 100 000 kronor i obetalda el- och värmeräkningar – och fler avstängningar väntade. I mitten av maj försökte Värnamo energi koppla bort fjärrvärmen från hyreshusen, men lyckades inte komma åt utrustningen.

Nästa steg var att begära handräckning från Kronofogden. Samtidigt förberedde Värnamo kommun ett uthyrningsförbud på fastigheterna om problemen fortsatte.

Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden och begärde att fastigheterna ska tvångsförvaltas, vilket nämnden beviljade omedelbart.

— Det var för att det var en akut situation och vi behövde säkra leveranserna av el, vatten och värme för hyresgästerna, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Hyreshus på Gärdesvägen i Värnamo.
Den 48-årige fastighetsägaren blir av med förvaltningen av de två hyreshusen i Värnamo.

Beslutet innebär att HSB Gambrinius, som har cirka 2400 lägenheter, tar över förvaltningen och skötseln av de två hyreshusen – och även hyresintäkterna.

— Vi har informerat hyresgästerna att de framöver ska betala hyrorna till HSB och inte längre till den gamla hyresvärden, förklarar Ingrid Buskas.

Annons

Elen är tillbaka

Det är ovanligt att en hyresvärd fråntas förvaltningen av sina hyreshus, enligt Hyresgästföreningen. Hur länge tvångsförvaltningen kommer att pågå ska upp till en ny förhandling i hyresnämnden.

— Vi får se vad som händer. Såna här ärenden är sällsynta men det förekommer att fastigheterna säljs och får nya ägare, förklarar Ingrid Buskas.

För Jan-Åke och hans fru har situationen märkbart blivit bättre.

— HSB har varit här och nu är elen påkopplad igen. Så det känns jättebra nu. Det har ju varit så ovisst så vi kollade på andra boenden och förberedde oss att söka något annat, men nu känns det som att det gått rätt håll.

Hem & Hyra har upprepade gånger sökt hyresvärden utan resultat.

Läs också Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.