Elevernas solfångare på plats i Jämshög
På ett festligt avslutningskalas monterades solfångare på Jemsegårdens tak i Jämshög utanför Olofström. Det är 83 femteklassare från Jämshögs skola, Kyrkhults skola och Vilboksskolan som i samarbete med Olofströmshus byggt solfångarna som nu ska se till att det blir miljövänligt varmvatten på Jemsegården. Det hela har skett inom ramen för projektet 4easyNRJ där barnen fått gå in som minikonsulter för Olofströmshus.
På kuppen har både barn och vuxna lärt sig mycket mer om både miljö och energi.
– Jag är fantastiskt stolt över alla er som hjälpt oss på Olofströmshus genom att vara minikonsulter. Ni har inspirerat oss! sa Olofströmshus marknadschef Michael Örknér när han inledde festligheterna.
Därefter framförde 4–5 a från Kyrkhults skola en sång om solenergi och vikten av att tänka på miljön som de själva skrivit tillsammans med Michael Örknér.
– Ja, nu är det slut på gamla tider, ja nu är det färdigt inom kort
Snart ska solen upp och jobba, lysa starkt och le mot oss
Vi ska tänka på varandra på 4easyNRJ
Ja, nu är det slut på gamla tider, ja nu är det dags att börja om
Solfångarna på Jemsegården är Olofströmshus tredje anläggning, de andra sitter också på äldreboenden; Garvaregården i Kyrkhult och Brännaregården i Olofström. Under året kommer också solceller att monteras på kommunhusets tak.
Årets minikonsulter är nu klara med sitt uppdrag, men Olofströmshus vill inte släppa dem helt.
– Det är klart att det ska bli en fortsättning på detta på ett eller annat sätt. Många av dem bor hos oss, säger Michael Örknér.
Och i framtiden kommer det också att vara fler femteklassare som får chansen att bli minikonsulter och lära sig om miljön.
Solfångare producerar värme och används för att värma upp vatten. Ifall man har ett hus med vattenburen värme går det att använda solfångarna till uppvärmningen.
Solceller producerar energi som kan användas till att driva till exempel fläktsystem eller värmesystem.