Annons

Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner

Hässleholm När innertaket rasade in i badrummet blev Elin Rosén utan toalett. Hon och sonen fick gå en trappa ner till grannen – eller använda en spann: ”Jag måste tänka på mitt barns säkerhet”. Nu hotas fastighetsägaren att få betala vite för flera brister i huset som insekter och fåglar.
En kvinna med blont hår och blå ögon som står i ett badrum och pekar upp mot taket samt en närbild på taket där putsen har släppt.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Elin Rosén och hennes sexåriga son var utan egen toalett i tre veckor, sedan taket i badrummet börjat ge efter.

Det var i våras som kommunens miljöförvaltning gjorde en inspektion i Elins lägenhet, sedan hon hört av sig om att taket i badrummet börjat flagna. Det skulle visa sig att hennes lägenhet inte var det enda problemet i huset. Fågelbon på vinden och olika skalbaggar har gjort att fastighetsägaren nu riskerar att få betala vite, ett slags böter, om bristerna inte åtgärdas.

Fick gå på toaletten hos grannen

Elin Rosén och hennes sexåriga son bor på Snapphanegatan i en av de 250 lägenheter som fastighetsägaren Agnosia har i skånska Hässleholm. Hon berättar att hon trivs bra i området, med många gräsmattor och nära till flera lekplatser. Men det har varit en besvärlig tid, eftersom de inte kunnat använda wc, handfat eller dusch.

– Det var varit väldigt stressfullt, säger hon.

En yngre kvinna med blont hår och blå ögon iförd jeansshorts och svart linne samt med krycka och en äldre kvinna med trekvartsbyxor och linne som går i ett trapphus.
Elin Rosén fick förut krycka ner en trappa och använda badrummet hos mamma, Helena Sjöberg.

Det hela började när Elin hörde av sig till miljöförvaltningen eftersom hon tyckte att luften var kvav och misstänkte att skadedjur hade tagit sig in genom en luftventil. I slutet av mars upptäcktes att innertaket i badrummet var löst och lossnade om man petade på det.

Inga besökare utan badrum

Fastighetsägaren har låtit en entreprenör börja bygga ett nytt innertak innanför det gamla, och när detta började fick Elin veta att det inte var säkert att vistas i badrummet. Under tre veckor fick de istället gå ner en trappa till grannen – som är Elins mamma. Eller i nödfall använda en spann.

– Jag själv går med kryckor så det har inte varit det lättaste de här dagarna utan toalett. Vi fick springa upp och ner, fram och tillbaka, säger Elin.

Även för sonen har det varit besvärligt.

– Det har råkat hända en och annan olycka när han inte hunnit ner till mormor och det har varit väldigt förnedrande för han.

Läs ocksåFamiljen fick gå på toa i vardagsrummet - så gick det senFöre och efter. Lagom till att familjen Sandström fick tillökning stod det omtvistade badrummet klar. Mamma Johanna med barnen Vidar och Hilda.

Under de veckorna har familjen heller inte velat ta emot några besökare.

En bild tagen uppifrån som visar ett bostadsområde med flera flervåningshus.
Agnosia fastighets AB äger 250 lägenheter i Hässleholm, bland annat det hus som Elin Rosén bor i.

Det var först när miljöförvaltningen hotade med ett vite på 10 000 kronor som fastighetsägaren ordnade så att Elin och hennes son fick ett ersättningsbadrum. Värden ska ”skyndsamt ordna möjlighet för klagande att sköta sin hygien eftersom ni sen tidigare inte åtgärdat problem självmant trots kännedom”, står det i beslutet från kommunen.

Ovanligt beslut

Miljöinspektören Daniel Hall tog till den ovanliga åtgärden om beslutet som skulle börja gälla omedelbart, även om det överklagades.

–Den paragrafen brukar vi använda ganska sällan, säger han till Hem & Hyra.

Annons

Värden fick tre dagar på sig. Samma dag som beslutet fick de en nyckel till en tom lägenhet på samma våningsplan.

Elin Rosén tror hotet om det skulle kosta pengar hade effekt.

Läs ocksåVärden vill ta bort Viktorias och Daniels pool: ”Barnens frizon”En man och en kvinna som står i en pool med vatten upp till midjan framför ett hus.

– Det var bara därför jag fick toaletten – annars så hade jag inte haft någon än idag.

Förvaltaren: miss i kommunikationen

Eva Andersson Ericson som representerar Agnosias förvaltning säger att det var en miss i kommunikationen som gjorde att det dröjde innan Elin erbjöds ett ersättningsbadrum, eftersom värden helt enkelt inte hade förstått att hon inte kunde använda sitt vanliga badrum där det pågick renoveringsarbete förrän miljöförvaltningen hörde av sig.

– Det är verkligen olyckliga omständigheter och vi kommer att ersätta hyresgästen för men i nyttjandet, säger Eva Andersson Ericson.

Läs ocksåStörande fågelljud gick till rätten – nu är de kvittEn tvådelad bild som visar färgglad fågel och ett fönster med texten "hyres- och arrendenämnd".

Sedan kommunen varit på Agnosia har fastighetsägaren låtit en firma undersöka Elins badrumstak. Detta har ännu inte blivit lagat, även om en entreprenör börjat arbetet med att sätta upp träreglar. Eva Andersson Ericson berättar att värden kommer att laga taket här och i tre andra lägenheter, som har liknande problem med att taket ger med sig.

Det finns andra saker i huset som skulle kunna vara en fara för de boendes hälsa, och som miljöförvaltningen nu vill veta vad fastighetsägaren tänker göra åt. Även här riskerar fastighetsägaren att få betala vite.

En fyrdelad bild som visar döda småkryp samt spillning från fåglar och råttor eller möss.
Insekter i lägenheter och djurspillning på vinden och i källaren. Nu lovar hyresvärden att komma tillrätta med problemen.

Elin Rosén visar runt i huset. I den tomma lägenhet där hon använder badrummet ligger i köket och sovrummet flera döda skalbaggar. En liknar den hon själv tidigare hittat i sin egna lägenhet, innan hon helt nyligen fick nya insektsnät ditsatta vid luftventilerna. Fastighetsförvaltaren berättar att även de andra lägenheterna i huset kommer att få nya nät.

I en källargång ligger små bruna korvar med djurspillning. Det är också detta som kommunens miljöinspektör observerade vid sitt besök i augusti: ”avföring som ser ut att komma från råttor eller möss”. Men enligt den skadedjursfirma som värden låtit anlita är det troligen inte från en brunråtta eller husmus eller något annat skadedjur.

Fågelbon ska städas bort

Uppe på vinden där hyresgästerna har sina förråd syns spår av fågelbajs. Nu har den mesta spillningen och de flesta fjädrarna i alla fall blivit bortstädade, berättar Elin. Men eftersom avföring och fågelbon kan sprida sjukdomar och dra till sig skadedjur måste Agnosia också åtgärda detta. Skadedjursfirman som värden anlitat rekommenderar också en storstädning på hela vinden och nät vid takkanten som hindrar svalor och andra fåglar från att bygga bo.

En träbeklädd innervägg till ett tak med ett hål i bakom ett nätgaller.
På flera ställen i taket lyser solen genom och in i hyresgästernas förråd. Taket ska bytas under 2025, lovar förvaltaren.

Spåren av olika djur är problem som fastighetsägaren fick reda på i april, trots det har värden dröjt till augusti ned att meddela miljöförvaltningen vad de tänker göra åt saken.

Annons

– När man inte gör en åtgärd självmant så går vi vidare med ett föreläggande och det är det vi har gjort nu, säger miljöinspektören Daniel Hall.

Elin Rosén har krävt en hyresnedsättning för en rad olika brister i sitt boende, efter att ha läst en artikel i Hem & Hyra om möjligheten att få lägre hyra om lägenheten inte kan utnyttjas fullt ut. Bland annat vill hon ha 40 procents rabatt för att badrummet inte går att använda. Hyresvärden har svarat att de går med på 30 procent från det gångna årsskiftet fram till slutet av september.

En fyrdelad bild som visar en balkong med stora sprickor i golvet, en vittrande vägg i en källare, flagnande färg på ett fönster samt en spricka i fasaden.
Förfallna balkonger, flagnande fönster och vittrande väggar är några saker som har fått hyresgästen Elin Rosén att reagera över förvaltningen.

Om fastighetsägaren inte gör något åt de brister som kommunen har påpekat, funderar Elin på att vända sig till Hyresnämnden i Malmö med ett så kallat åtgärdsföreläggande. Om nämnden beslutar om föreläggande måste hyresvärden åtgärda bristerna inom en viss tid, och riskerar att annars få betala vite.

Elin Rosén har tidigare bott i två andra av Agnosias lägenheter och är bekymrad över skicket, både i bostäderna och i huset i stort. 2018 fick flera balkonger i ett annat av Agnosias hus i samma område stängas av omedelbart, eftersom de var i så dåligt skick, berättade lokaltidningen Norra Skåne då.

Ingen fara med balkongerna

Men balkongerna på Snapphanegatan är inte lika illa. De inspekterades av en oberoende besiktningsman för ett år sedan kan användas fram till de renoveras, säger förvaltaren.

– Under våren 2025 ligger det i underhållsplanen att byta tak och balkonger, både räcken och plattor, säger Eva Andersson Ericson.

Innan dess kommer ventilationen i huset, som idag har självdrag, att bytas ut till en mekanisk lösning. Detta ska vara klart till årsskiftet. Andra åtgärder som står på tur är fönstermålning och renovering i lägenheter.

En kvinna med blont hår och blå ögon iförd jeansshorts och svart linne som står framför ett bostadshus.
Elin Rosén, hyresgäst och husombud.

Elin Rosén är medlem i Hyresgästföreningen och har tagit på sig att fungera som ett så kallat husombud, för att kunna samla in fler synpunkter från andra som bor i fastigheten.

– Jag gör det inte bara för min skull utan också för de andra som bor här, säger hon.

Hässleholms kommuns miljöförvaltning kommer under veckan ta ställning till om och i så fall hur myndigheten ska agera gentemot fastighetsägaren framöver.

Fakta: Så hanterar du brister i bostaden
  • En brist kan röra alltifrån en spis som inte funkar till låg temperatur eller störande grannar.
  • Om du själv är ansvarig för bristen har du inte samma rättigheter.
  • Om hyresvärden inte åtgärdar bristen finns det möjlighet att vända sig till hyresnämnden för beslut om åtgärdsföreläggande.
  • Du kan också ha rätt till hyresnedsättning om lägenheten har en brist.
  • Anmäl bristen och dokumentera den genom att ta bilder eller filma. Anmälan görs skriftlig till din hyresvärd så att du har bevis för att så skett.
  • Fortsätt alltid att betala din hyra.
  • För vissa typer av brister är det även möjligt att vända sig till miljöförvaltningen i den kommun där du bor. Det handlar till exempel om problem med ventilation, mögel eller buller.
  • Se alltid till att ha en giltig hemförsäkring.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.