Elitspelare besöker äldre ensamma i Umeå

Jämtland Unga och starka sträcker ut en hand till äldre och svaga. Bostaden i Umeå samarbetar med stadens elitlag i ett projekt mot ensamhet. Spelarna besöker människor som behöver sällskap och stöd i vardagen. "Det här är nåt jag verkligen vill göra", säger volontären Wilma Carlsson.

Lillemor Eriksson, 74, vill inte riktigt kännas vid rullstolen. En omställning som bekräftar livets gång.
– Jag hade egen bil och kunde ta mig ut på egen hand. Precis som mina vänner som börjar bli äldre känner jag mig låst.

Lillemor saknar kulturlivet och att träffa folk.
– Jag har en idé! utropar Wilma Carlsson, 19, som är på besök och sitter i fåtöljen mittemot Lillemor.
– Bloggaren Dagny kommer till stan. Det kan vi gå på, föreslår hon och Lillemor nickar förtjust.

Läs ocksåSkatteverket på razzia i Kinesiska muren – misstänker att ökänd förening töms på pengar

Wilma är en av Umeå Frivilligcentrals volontärer och Lillemors nya följeslagare. Wilma spelar fotboll på elitnivå, men avsätter ett par timmar i veckan åt hembesök hos äldre som vill ha lite hjälp eller sällskap.
– Jag har jobbat inom äldreomsorgen och det här är något som jag vet att jag verkligen vill göra. Det är givande för mig också, säger Wilma.

En miljon människor i Sverige säger sig sakna en nära vän. Ofrivillig ensamhet ses som en ny folksjukdom och skadar både psykiskt och fysiskt. Enligt cancerläkaren och professorn inom palliativ medicin vid Karolinska Institutet, Peter Strang, skapar frånvaron av samvaro en ohälsa lika farlig som rökning.
– Att känna sig utesluten ger ångest och även rent fysiska symtom. Precis som vid stress gör långvarig ensamhet att stresshormoner frisätts och kroppens blodkärl drar ihop sig. Därför ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

Varför är problemet så utbrett idag?
– Naturliga fysiska mötesplatser är inte lika självklara idag. Man har inte längre ett byalag eller att alla ses i kyrkan varje söndag. Förr var släkt och vänner närmare, säger Peter Strang.

Läs ocksåLena tvingas flytta – andra täljer guld på Malmfältens bostadsmarknad: ”Som en cirkus här”Husannonser i Gällivare och Lena Holmberg, som snart lämnar Gällivare på grund av bostadsbristen på Malmfälten.

Problemet med ofrivillig ensamhet har uppmärksammats i Umeå. Tillsammans med flera bostadsförvaltare driver kommunen projektet ”Vara med – ingen ska behöva vara ensam”.

Allmännyttan AB Bostaden är ett av bolagen som stöttar projektet. Genom att skriva in volontärsuppdrag i sponsoravtal med idrottsföreningar får Frivilligcentralen fler volontärer till sin verksamhet.
– Samarbetet gör dubbel nytta i samhället. Att göra gott för andra ger samtidigt en meningsfull sysselsättning för elitidrottare och tränare, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.

Att sälja in idén till idrottsföreningarna har inte varit några problem.
– Absolut inte. När vi berättade om det här för innebandylaget IBK Dalen och Umeå IK FF blev de toktaggade, säger Anders Hugosson.

Läs ocksåSå förstör Tiptapp för seriösa avfallstjänster – förtvivlade vd:n: ”Marknaden slogs ut på en natt”Jörgen Linse på Junkbusters säger att hans företag inte kan konkurrera med Tiptapp.

Ibland är det svårt att avgöra vem som har störst utbyte av arrangemanget. Luca Romano är sportchef för Umeå BSKT och volontär till Katarina Sörlin, 83, sedan något år tillbaka.
– Vi är kompisar för livet och Katarina fyller ett viktigt behov för mig, säger Luca som flyttade från hemlandet och släkten i Italien för 15 år sedan.
– Där är det naturligt att umgås över generationerna och lära av varann, men här finns inte den kulturen. Och det är något jag länge saknat här i Sverige.

Katarina i sin tur älskar andra länders olika kulturer och att diskutera politik.
– Jag och Luca pratar mycket om vad som händer ute i världen. Våra samtal är väldigt berikande och skänker mig stor livsglädje.

Fakta: Frivilligcentralen i Umeå

Av landets 27 registrerade frivilligorganisationer är Frivilligcentralen i Umeå Norrlands enda. Verksamheten sköts ideellt med ekonomiskt stöd av främst Umeå kommun. I styrelsen sitter representanter från Röda korset och fyra pensionärsföreningar. Volontärerna, cirka 150 stycken mellan 18 och 80 år, kvalitetssäkras med en förberedande utbildning i bemötande, sekretess och demenssjukdomar. De flesta volontärer är äldre kvinnor.

Hur kan du hjälpa till?

  • Vill du bli volontär eller ha hjälp och bor i Umeå kan du kontakta Frivilligcentralen på 090-77 72 15.
  • Ett ”kallprat” i kön på affären, att hjälpa grannen bära en kasse eller ta en fika kan betyda mycket.
  • Prata med din fastighetsägare om att starta ett ­liknande projekt som ”Vara med – ingen ska behöva vara ensam”.
Fakta: Social isolering

Cirka 300 000 i Sverige är ”socialt isolerade”, alltså ensamboende som besöker, eller får besök högst ett par gånger per månad.

En ofrivillig avskärmning kan skapa en ohälsa lika farlig som rökning. Den typen av ohälsa uppskattas ha kostat över 12 miljarder i extra vård- och omsorgskostnader 2017. Sex av tio med äldreomsorg säger sig besväras av ensamhet. Men de i åldern 30–49 är de som känner mest ofrivillig ensamhet. För att de saknar en nära vän.

Källa: SCB och Socialstyrelsen

Läs också De kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för låga Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.