Annons

Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – ”åkte på en riktig smäll i januari”

Mora Nu behöver Inger Borg inte vara orolig längre för värmekostnaderna i vinter. Hyresvärden Morastrand slopar kallhyran för Inger och hennes grannar. ”I januari åkte jag på en riktig smäll”, säger hon.
Inger slipper kallhyra
Foto: Privat
Inger Borg är nöjd med att slippa kallhyran. Hon räknar med att tjäna en del på det, men framför allt tycker hon det är bra att hon nu får en fast månadskostnad för sin lilla tvårummare på Spanskvägen.

Elpriserna är skyhöga och har man kallhyra med direktverkande el som uppvärmning kan det bli en rejäl ekonomisk smäll i vinter. Hem & Hyra har tidigare berättat att tiotusentals hyresgäster i Sverige har kallhyra.

Men i Mora byter nu de tolv hushållen på Spanskvägen kallhyra mot varmhyra. Detsamma gäller de tio hushållen på Askholsvägen i Våmhus, 15 kilometer norr om centralorten Mora.

Läs ocksåLuftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"Bertil och Malin Svensson har valt att sätta in luftvärmepump i lägenheten på Hasselösund i Bohuslän.

Bra elpris

Samtidigt får hyresgästerna säga upp sina elavtal för att istället köpa sin hushållsel via hyresvärden, kommunala Morastrand. Totalpriset per kilowatt är förmånligt sett till dagens priser, 1.50 kronor.

Inger Borg.

Hyresgästen Inger Borg på Spanskvägen är positiv till förändringen. Hon berättar att hon i januari i år fick en elräkning på 3 000 kronor.
– Normalt brukar den ligga på 2 000 kronor i januari så då åkte jag på en riktig smäll, särskilt som bostadstillägget inte höjdes, säger Inger.

Köldknäppar är dyra

Men även om hon tror sig kunna tjäna en slant så är det inte det viktigaste för Inger. Hennes elkostnader har varierat beroende på årstid. Lägre på sommaren, dyrare på vintern. Osäkerheten att inte veta vad den totala boendekostnaden blir är påfrestande.
– Elräkningarna på sommaren har legat på runt 500 kronor och under november-januari på kanske 2 000 kronor. Men ibland har det blivit en köldknäpp som gjort att elräkningen stuckit iväg. Har man då inte satt undan pengar så räcker de ju inte till, säger Inger Borg.

Röda hus. Snö på marken och på taken.
Till vänster Spanskvägen, till höger ett av husen på Askholsvägen.

Morastrands vd Stefan Lundström tog initiativet till förändringen – som betyder att bostadsbolaget inte har några kallhyror kvar över huvud taget i sitt bestånd.

Vd:n: ”En hjärtefråga”

En medveten strategi, 2020 genomförde bolaget samma sak i två andra bostadsområden.
– Det här är lite av en hjärtefråga för mig. Den nya regeringen har visserligen lagt fram sitt stödpaket för elområde 3 och 4. Men det är ju inte framåtsyftande, det säger ju inget om hur det kommer att bli i vinter. Och vi kommer under lång tid att kunna köpa el mycket billigare än vad en privatperson kan göra, säger Stefan Lundström.

Annons
Porträtt på skäggig man.
Stefan Lundström.

– Jag tycker inte att det är rimligt att hyresgästerna ska behöva ta sådana här risker för att kunna värma upp sina hem, fortsätter han.

HGF: ”Det värmer”

Jan Dahlquist har förhandlat för Hyresgästföreningens räkning. Han är mer än nöjd med Morastrands agerande.
– Det visar på en omtanke om hyresgästerna. Det här värmer måste jag säga.

Alla är vinnare

Hyresgästerna får visserligen en hyreshöjning beroende på lägenhetsstorlek (se faktarutan). Men Jan Dahlquists bedömning är att uppgörelsen är mycket fördelaktig.
– Jag kan inte lova till hundra procent, men jag tror att alla hyresgäster är vinnare på det här. Och även om elpriset går tillbaka till normala nivåer så kommer Morastrand alltid att få ett bättre pris på fast el än vad en enskild hyresgäst kan få.

Han fortsätter:
– Jag tror att även Morastrand tjänar på detta eftersom de slipper hyresgäster som säger upp sig på grund av att de inte klarar elräkningarna.

Läs ocksåElpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från grevenMan som står med armarna i sidan framför ett träd. Han kisar mot solen. I bakgrunden syns hus.
Man som står på en gata och tittar in i kameran.
Jan Dahlquist är mycket nöjd med Morastrands initiativ att ta bort kallhyrorna. ”Det värmer”, säger han.

Kallhyra = glöm tilläggsisolering

Liksom Sveriges Allmännytta menar Hyresgästföreningen att kallhyra kan leda till att det inte finns några incitament för hyresvärden att minska energiförbrukningen. Värden tjänar helt enkelt inget på sådant som att sätta in bättre fönster eller tilläggsisolera huset.
– Istället kastar man över allt ansvar för att spara energi på hyresgästen, säger Jan Dahlquist.

En undersökning som Sveriges Allmännytta har gjort visar att endast 0,2 procent av lägenheterna har kallhyra. Enkäten besvarades av hyresvärdar som tillsammans har cirka 700 000 av de drygt 945 000 lägenheterna som ägs av allmännyttan.

Annons

Det är med andra ord inte särskilt vanligt med kallhyror inom de kommunala bostadsbolagen.

Läs ocksåBostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”Energikrisen kan tvinga Förbo att kasta om sin planering för vilka områden som ska prioriteras för renovering, enligt vd Peter Granstedt. Hyresgästen Britta Högmark Härdners radhuslägenhet har energiklass G, den allra sämsta. Nu hotar räkningarna från elpannan att knäcka hennes ekonomi.

Men Stefan Lundström berättar att han har pratat med flera vd-kollegor vars kommunala bostadsbolag tidigare – innan elpriset rusade iväg – hade som strategi att öka antalet kallhyror.

Bilden visar stora kraftledningar mot en vacker himmel.
De höga elpriserna har fått regeringen att utlova ett högkostnadsskydd. När det kommer återstår att se.

Uppmanar andra värdar

Detta för att ge hyresgästerna en kick att sänka värmen i sina bostäder och spara energi.
– Jag kan förstå det resonemanget. Men samtidigt riskerar man – kanske för alltid – sina hyresgästers privatekonomi med elpriserna som är i dag, säger Lundström.

Därför riktar han en uppmaning till landets hyresvärdar:
– Ta bort era kallhyror så fort förhandlingsresultat, teknik och avtal medger!

Fakta: Mer om bostäderna och elen

Lägenheterna på Spanskvägen är 53 kvadratmeter stora, på Askholsvägen 40 kvadrat.
Hyran på Spanskvägen höjs nu med 773 kronor, på Askholsvägen med 583 kronor.
Varmhyrorna kommer att ligga i spannet 3 328–4 765 kronor.
Hushållselen får hyresgästerna genom att ansluta sig till Morastrands elavtal, som går ut om tre år. Totalpriset är på 1.50 kr per kilowatt (kWh).
Om någon av hyresgästerna tecknade ett avtal på egen hand nu skulle denne som lägst få betala runt 2.92 kr/kWh för ett rörligt elpris. Ett fast pris på sex månader ger en lägstakostnad på 5,05 kronor per kWh (elpriskollen.se den 31 oktober– räknat på en förbrukning på 10 000-12 000 kWh/år).

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.