Elräkningar på 7 000 för en etta – nu vill kommunen vräka 53-åringen

Karlstad Elräkningar på över 7 000 kronor i månaden i en liten etta för att laga mat, dammsuga och ha datorn igång? Eller en man som gör vad han kan för att kosta samhället så mycket som möjligt? I Karlstad rullas just nu en märklig historia upp där en 53-årig man använder lika mycket el per månad som andra förbrukar på ett år.
Foto: Creative Commons
Med hjälp av värmekamera mättes temperaturen upp till 25 grader på en inglasad balkong. (Bilden är tagen på annan plats).

Det är en udda historia som avhandlats i två parallella ärenden i hyresnämnden.

I centrum för historien står en man i 53-årig man och hans hyresvärd: Karlstad kommun.

Läs också"Dra ur laddaren när du sover"

Både mannen och kommunen anser att den andre begår allvarliga fel i hyresförhållandet och bägge parter har därför vänt sig till hyresnämnden för att få hjälp.

Mannen har ett så kallat socialt kontrakt och hyr lägenheten i andra hand av kommunen där elen ingår i hyran.

53-åringen å sin sida menar att Karlstad kommun stängt av elen i över ett år så att han förlorat mellan 100 000 kronor till 500 000 kronor på att bland annat elektronik förstörts.

Läs också700 000 sitter kvar på usla elavtal - helt i onödan

I flera handskrivna brev till nämnden framgår det att han inte kan laga mat, dammsuga eller använda datorn eftersom kommunen stängt av elen för honom och genom att byta till säkringar som inte klarar spis och dator.

Kommunen å sin sida har vänt sig till nämnden för att de vill säga upp mannen.

Kommunen säger att de inte alls stängt av någon el, utan att mannens elräkningar snarare varit skyhöga och menar att de har bevis för att mannen manipulerat elsystemet för att få ut högre effekt.

Läs ocksåAnmälde svartuthyrning med ockerhyra – fick elen avstängd

Till bevis har de elförbrukningen i lägenheten som visar att elen inte varit avstängd utan i stället kostar osannolika 5 000 till 7 000 kronor per månad för den lilla ettan där mannen lever ensam. Elen är därmed dyrare än hyran.

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå ligger en normal förbrukning i lägenhet på 2000 kWh/ och år. 53-åringen använder 1600kWh- 5200kWh per månad. Det betyder att han använder lika mycket el eller mer per månad som normalt används på ett år. Hans årsförbrukning motsvarar tre eluppvärmda villor.

Socialförvaltningen som äger lägenheten, blev först oroliga att det var något fel på elen i bostaden.

– Vi gick  in och ominstallerade all el i lägenheten, satte in timers på spisen samt bytte till automatsäkringar med låga amperetal för att säkerställa en normalförbrukning, säger Björn Söderman som är chef över bo- och budgetenheten i Karlstad kommun.

Förbrukningen har dock fortsatt på samma höga nivå vilket kommunen ser som bevis på att hyresgästen manipulerat installationen. Något som kommunen menar skulle kunna innebära en ökad risk för brandfara för både honom och de över 35 grannarna i huset eftersom förbrukningen dygnet runt ligger precis på gränsen till vad systemet klarar.

Vad kan det vara för orsak till elförbrukningen?
– Det har jag svårt att gå in på, säger Björn Söderman.

Det enda jag känner till som drar så mycket el och där man kan förlora pengar om elen inte fungerar, är marijuanaodling eller bitcoin. 
– Nej, jag kan säga att det inte är något av det. Inget kriminellt.

Så vad har då dragit el?
– Han har bland annat haft en byggfläkt på full effekt på sin balkong. Men jag kan inte säga mer än så.

Även grannar som Hem & Hyra talat med men som vill vara anonyma på grund av rädsla för 53-åringen, vittnar om en byggfläkt som går på hög effekt på balkongen.

Värmen på balkongen ska ha uppmätts till 25 grader mitt i vintern. Något som 53-åringen inte tror stämmer.

Enligt en person med insikt i ärendet, har en värmekamera kunnat mäta att den inglasade balkongen med hjälp av byggfläkten hållit en temperatur på 25 grader mitt i vintern. Den enda anledningen till detta ska enligt flera källor vara att mannen vill kosta kommunen så mycket pengar som möjligt.

I registret Acta Publica som sträcker sig tio år bakåt i tiden, förekommer 53-åringen över 600 gånger i framförallt mängder av överklaganden av myndighetsbeslut. Men även misshandelsdomar.

Som exempel på överklaganden har 53-åringen till exempel skrivit sig på olika adresser i Värmland och sedan vänt sig till Skatteverket och överklagat att de folkbokfört honom på dem.

Och 53-åringen har dessutom vänt sig till förvaltningsrätten för att överklaga att han inte beviljats extra ekonomiskt bistånd för ny tv och datautrustning. Detta sammanfaller med tidsperioden då han till hyresnämnden uppger att han varit utan el.

Hyresnämnden beslutade att 53-åringen skulle vräkas.

Men historien är inte slut här. Mannen har, föga förvånande, överklagat beslutet till hovrätten.

Enligt 53-åringen jävlas kommunen med honom och han ger därför igen. Det är en strid som pågått i många år och enligt honom resulterat många överklaganden.

Hur många?
– Menar du per vecka, år eller sen urminnes tider?

Låt säga tio år…
– Ja, då är jag nog uppe i 600. Jag har dem färdigskrivna så jag byter bara datum på dem. Men nu fungerar ju inte datorn så det är färre. Men annars är det nog 10-15 i månaden.

Vad är det som drar så mycket el hos dig?
– Jag tycker inte att jag använder så mycket el. Jag har en AC, ett värmeelement och flera dataservrar som står på dygnet runt. Det är helt normala grejer, men hyresvärden vägrar låta mig se hur mycket jag gör av med.

Men det kan vara uppemot 7000 kronor per månad – är inte det mycket?
– Jag kanske drar lite mer än andra, men de flesta har inte sådan datautrustning som jag. Man säger att jag är en sådan där datanörd. Dessutom har jag haft en trasig kyl och frys som de vägrat byta ut. Men när de väl byttes sjönk elförbrukningen.

– De har bytt alla säkringar från tio ampere till två ampere så jag är i det närmaste strömlös, men har kopplat in en del grejer på uttaget till tvättmaskinen i badrummet med hjälp av en förlängningssladd där det fortfarande är 10 ampere.

Håller du på med Bitcoins?
– Nej, men fildelning.

Har du en byggfläkt på balkongen?
– Nej! Jag har ett vanligt värmeelement. Den är inglasad så när det börjar bli lite kallt har jag haft värmen på. Det blir som ett extra rum och så har jag växter där. Det är inget konstigt med det att ha lite värme på en inglasad balkong.

Värmen är uppmätt till 25 grader på vintern.
– Det är befängt. Det kan inte stämma.

Jag förstår att ni har en fejd. Känner du att du vill ge igen mot kommunen på något sätt?
– Ja, det finns ett talesätt att man ska behandla andra som man vill bli behandlad och jag tycker att de på kommunen varit rent ut sagt förjäkliga mot mig.
– Jag tycker inte att jag använt det här med elavtalet för att ge igen, utan jag brukar överklaga så gott som allting och det blir en kostnad för kommunen på över en miljon per månad för jag skickar in så mycket överklagningar.

Vad skulle det innebära om hovrätten beslutar att du blir av med lägenheten?
– Då blir jag hemlös.

Finns det något du hade kunnat göra annorlunda?
– Nej jag tycker inte det. Jag har erbjudit mig att stå för elen själv men de har sagt nej till det.

Men har inkomst så att du skulle kunna betala för elen själv?
– Det skulle jag kunna lösa det på något sätt.

Enligt kommunen har man sagt nej till att mannen tar över sin elförbrukning i den nuvarande lägenheten eftersom de misstänker att kostnaden i slutänden ändå landar på försörjningsstöd

Mannen bor på andrahandsavtal och enligt gällande regler kan ni egentligen säga upp kontraktet väldigt enkelt, varför går ni via hyresnämnden?
– Det stämmer, vi skulle enkelt kunna säga upp honom. Kommunen har ett antal bostadsrätter som vi hyr ut i andra hand, men vi vill att personer som hyr i andra hand av oss, ska ha samma trygghet som vid första handskontrakt. Vi väljer därför att rätta oss efter förstahandsreglerna, säger Björn Söderman.

Fakta: Elförbrukningen i mannens bostad

En genomsnittlig elförbrukning i lägenhet ligger på mellan 2000 kWh – 5000 kWh per år beroende på lägenhetens storlek.

I mannens lägenhet förbrukas mellan 1600kWh- 5200 per månad.

Konsumenternas Energimarknadsbyrå är en självständig byrå som ger avgiftsfri rådgivning.

Byråns styrelse är tillsatt av Konsumentverket, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten samt branschorganisationerna Energiföretagen Sverige och Energigas Sverige.

Fakta: Bitcoin

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, det vill säga en digital valuta.

Det går åt mycket energi att utvinna bitcoin.

Läs också Så förstör Tiptapp för seriösa avfallstjänster – förtvivlade vd:n: ”Marknaden slogs ut på en natt” Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.