Annons

Gulaschsoppa och våtservetter – så blir du redo för kris med Elsys bästa tips

Stockholm Vevradio är inget måste men köp gärna några extra burkar gulaschsoppa och ha våtservetter hemma. Det är några tips från Elsy Rådberg i Östermalms Lottakår, vars föreläsning om krisberedskap för hyresgäster på Östermalm lockade rekordmånga.
Foto: Kenneth Samuelsson
Elsy Rådberg, Östermalms Lottakår föreläser om krisberedskap för hyresgäster på Östermalm.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har svenska politiker och myndigheter varit tydliga med att vi måste höja beredskapen för en kris eller i allra värsta fall krig.

Att intresset för krisberedskap är stort i samhället var tydligt när Hyresgästföreningen Östermalm bjöd in till en kurs i krisberedskap. Samma kväll inbjudan gick ut rasslade det in 100 anmälningar, sedan dess har antalet ökat till en bit över 200 stycken.

Läs ocksåNär prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihopBildmontage med en krislåda fylld av saker som nödradio och stormkök. Intill två kvinnor som förbereder mat vid ett bord.

Kursen har Hyresgästföreningen Östermalm anordnat tillsammans med Östermalms Lottakår med utgångspunkt av information från Myndigheten för samhällsberedskap, MSB.

Elsy Rådberg, 67 år, från Östermalms Lottakår höll den första kursen 17 mars.

Varför tror du att intresset för krisberedskap är så stort?

Läs ocksåPrepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskapStormkök Patrick Sellman

– Det handlar ju om att politiker och myndigheter har gjort uttalande på bland annat Folk och Försvar om att vi måste bli bättre på att förbereda oss på en kris.

Vad kommer hyresgästerna att få lära sig under de tre timmarna?

– Du ska klara dig sju dagar i händelse av kris enligt MSB och det övergripande målet med kursen är att se till att hyresgästerna är förberedda om till exempel elen går, du blir utan vatten eller i värsta fall om det blir krig. Det kommer att bli praktiska tips. Sedan kommer vi att diskutera i grupper och lära av varandra, säger hon.

Läs ocksåRätt förberedd – när krisen kommer

Vilka är dina bästa tips för den som vill förbereda sig?

–  Det är bra att sätta sig ner och tänka igenom vad man gör av med på en vecka och se till att ha hemma det. Ha koll på var skyddsrum finns och kolla på kommunens hemsida var trygghetspunkter finns – där kan man få hjälp av personal men även hämta vatten.

Har du fler konkreta tips?

–  Skölj ur mjölkpaket noga, fyll dem med vatten och stapla i frysen, de fungerar som kylklampar också om elen går. Använder du läkemedel – ta ut nya innan de tar helt slut. Sedan är det bra att ha tvättservetter hemma så kan du sköta hygienen utan vatten.

Annons
Den som har en fungerande radio hemma behöver ingen vevradio – se till att ha batterier bara.

Det har ju blivit lite business över det här med prepping och krisberedskap, vad tänker du kring det?

– Ja krislådor har det ju blivit lite business av och de är rätt dyra. Men du ska inte bara köpa massa grejer utan köp det du gillar att äta till exempel. Har du en transistorradio som fungerar och går på batteri behöver du kanske ingen vevradio. Men se till att ha batterier hemma. Man kan förbereda sig bra även med en liten budget. Är det extrapris på gulaschsoppa på burk så köp några extra, säger hon.

Hur länge kan man ha vatten i dunkar utan att det blir dåligt?

–  Man kan i alla fall ha det i ett halvår om dunken är ren och förvaras mörkt och svalt.

Vad är skillnad mellan att förbereda sig för en kris för den som bor i hyresrätt kontra villa?

– Den stora skillnaden är väl att det oftast är mer utrymme i en villa.

Hur har du själv förberett dig för kris?

–  Vi har ganska stor frys och en jättefin vevradio där man kan ladda mobilen. Sedan har vi en del konserver och campingutrustning, men jag är ingen prepper. Vår husbil är en bonus – jag tror vi skulle klara oss längre än en vecka i den eftersom vi har mat, vatten och gasol.

Vad är viktigast att ha hemma?

–  Vatten och mat, då kan man hjälpa till med andra saker, säger hon.

Sedlar
Se till att ha kontanter hemma i fall kontokortet inte fungerar.

Vilka misstag kan man kan göra vid krisberedskap?

Annons

–  Ett misstag kan ju vara att inte vara förberedd själv och ha mat och vatten hemma. Har man inte det kan man inte hjälpa andra. Det är lite som på flyget – sätt på dig syrgasmasken själv först om det händer nåt så du kan hjälpa andra. Lite inte bara på att kontokortet fungerar utan ha kontanter, gärna i små valörer.

Men kursen handlar också om hur man undviker att sprida falska nyheter som kan leda till hot och hat.

Kan du berätta mer?

–  Vi kommer att prata en del om att det är viktigt att vara källkritisk till information som sprids i ett krisläge, man måste fråga sig vem som är avsändaren. Men också av vikten av att inte sprida vidare saker själv om man inte vet att informationen är riktig, säger hon.

Hur ser du på riskerna med att allt prat om krisberedskap och prepping skapar onödig oro i samhället?

– Det sprids så mycket information och skrivs så mycket att jag är rädd att det jagar upp folk. Det är bra att vara medveten och tänka över sin situation och förbereda sig men man ska inte gå omkring och oroa sig, säger hon.

Du är ju medlem i Östermalms Lottakår , vad fick dig att gå med?

– Det var min dotter som startade den 2017 så hon fick mig att gå med, hon brinner för det här. Men jag är föreningsmänniska och pensionär så det passar bra -jag ansvarar för att ta emot nya medlemmar. Det bästa med lottakåren är engagemanget och att kunna hjälpa till.

Ni hade ju en kurs 17 mars, blir det fler?

–  Ja det blev så många anmälda och vi får bara plats 50 personer i lokalen så vi har en kurs i april och sedan troligtvis flera i höst. Det är gratis och Hyresgästföreningen bjuder på fika och vi föreläser, säger hon.

Fakta: Elsy Rådberg

Gör: Pensionär, engagerad i Östermalms Lottakår som består av kvinnor som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle.

Ålder: 67 år

Bor: I lägenhet på Norra Djurgården, Stockholm, hyresvärd SKB.

Bästa med Lottakåren: ”Engagemanget och att kunna hjälpa till.”


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.