Elva ylande hundar på 55 kvadrat – ägaren vägrade promenad: ”För få koppel”
En kvinna i 30-årsåldern både jobbade och pluggade i sin hyreslägenhet i en förort utanför Stockholm. Men det var inte lätt, berättar hon i den anmälan hon gjort till Länsstyrelsen. Kvinnan säger att hennes granne hade tre vuxna hundar av rasen amstaff och att det hela gick över styr när en av hundarna fick åtta valpar. Det blev då hela elva amstaff som levde om på en yta av 55 kvadratmeter. Enligt Jordbruksverkets regler ska hundar rastas var sjätte timme, något som ägaren inte gjorde.
Ägarens svar: ”För få koppel”
Kvinnan beskriver behandlingen av hundarna som ”inhuman och oansvarig”. Hon berättar att hon försökte få sin hundägande granne att ta tag i problemet och börja gå ut med hundarna. Han ska då ha svarat att han hade ”för få koppel”.
Hundarna skällde dagtid och sprang runt i lägenheten och ylade på natten. Kvinnan kunde varken sova eller koncentrera sig.
Kvinnan vände sig till kommunens bygglovs- och tillsynsnämnd och hennes ärende togs också upp av Länsstyrelsen. Men kvinnan har hittills inte fått rätt hos någon av myndigheterna och har fått veta att hon vänder sig till fel instanser.
Så hur ska man göra för att ha en chans att få till en förändring om grannens hundar far illa eller stör?
Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att det finns ett första steg man inte får glömma.
– Först och främst ska man ju prata med grannen och försöka påtala att man blir störd. Det kan vara så att grannen inte riktigt förstår att hundarna stör.
… och om det inte hjälper?
– Om man fortfarande blir störd eller om grannen inte vill prata om det kan man vända sig till hyresvärden, som har ett ansvar att se till att hyresgästerna inte blir störda. Värden får agera och prata på nytt med hundägaren.
Där går gränser för störande hundar
Vad händer om problemen fortsätter?
– Då brukar värden skicka en rättelseanmaning till hyresgästen. Sedan kan värden vända sig till Hyresnämnden om det inte går att resonera med hundägaren.
Men man måste ju kunna ha en hund i ett hyreshus. Var går gränsen för hur mycket en hund får störa?
– Det handlar ju om vad grannarna skäligen bör tåla. Det kan vara alltifrån doftstörningar till att hundarna skäller och springer för mycket och leker i lägenheten.
Råd vid valpdags
Kan det också vara en störning om en hund är aggressiv eller hotfull?
– Ja, om det känns hotfullt så kan det ju också vägas in i den allmänna bedömningen.
Vad bör en hyresgäst tänka på när hunden fått valpar?
– Det är ju egentligen ganska enkelt, man ska försöka att inte störa grannarna. Men om man utsätter grannarna under en kort period kanske det inte är så allvarligt att man förlorar sitt hyresavtal.
- Enligt Jordbruksverkets regler måste hundar träffa både människor och andra djur för att må bra. De behöver aktiveras varje dag både fysiskt och mentalt.
- Om du ska lämna din hund ensam ska du vänja den gradvis vid det.
- Du bör rasta din hund minst var sjätte timme dagtid. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare.
- Den minsta ytan en hund vistas på inomhus beror på hundens mankhöjd. En hund med en mankhöjd på 25 centimeter behöver en två kvadratmeter stor yta. En hund med en mankhöjd på 65 centimeter behöver en fem och en halv kvadratmeter stor yta.