Granskning: Emigrerar till solen – hyr ut svenska lägenheter svart
Paris, Kalifornien, Serbien, Mexico, Polen, Gambia, Marocko och Ryssland med flera – flyttandet från hyresrätter i Stockholm och vidare ut i världen är på flera sätt gränslöst. Det mest kända fallet handlar om Iraks till nyligen aktuella försvarsminister Naja al-Shammari som inte bott i Sverige på flera år. Men som trots det valt att behålla sin lägenhet i Vårby. Nu utreds han för bedrägerier i samband med utbetalade bostads- och andra bidrag enligt tidningen Expressen. Brottsmisstankar som han själv förnekar.
Om Najah al-Shammari också riskerar att förlora sitt hyreskontrakt på grund av att han inte haft behov av det i och med sin långvariga vistelse i Irak, det vill inte hyresvärden Balder berätta. Kundrelationsansvarige Niklas Dabrowski säger att bolaget av princip inte kommenterar sina hyresgäster offentligt. Klart är dock att den före detta Irakiske försvarsministern är långt ifrån ensam om att lämna landet och behålla sitt svenska lägenhetskontrakt.
Hem & Hyra har hittat ett 20-tal aktuella ärenden i hyresnämnden där hyresgästerna flyttat från Sverige men fortfarande står för kontraktet till lägenheten. Trots att de inte sällan emigrerat till helt okända länder vilket kan göra dem mycket besvärliga att lokalisera och än svårare att kommunicera med.
Orsakerna till varför hyresgästerna behåller sina kontrakt kan vara många. Allt från att göra profit på den till att bara hjälpa anhöriga, eller helt enkelt försäkra sig om att ha någonstans att bo den dag då de vill återvända.
Problematiken illustreras väl av ett ärende som nyligen avgjordes i hyresnämnden i Stockholm. Ett par i Bandhagen lämnade Sverige för att hjälpa en släkting i Peru. I utredningen för uppsägning nämner en anonym tipsare att hen erbjudits att hyra för 5 000 kronor i månaden. Vid tillfället ska då åtta till tio personer redan ha bott i lägenheten. I Hyresnämnden erkänner paret att de hyrt ut, men bara till två personer, och för att de ville ha någon som tittade till lägenheten.
Förklaringen var att tre personer i familjen drabbats av hjärnblödning och en annan familjemedlem hade mördats i Peru. Därav den långa bortavaron från Sverige.
Hyresrådet beklagade omständigheterna men beslutet i hyresnämnden togs ändå vid sittande bord och paret måste nu flytta efter att ha hyrt ut olagligt i tre och ett halvt år.
Att förlora kontraktet kan vara besvärligt men än besvärligare blir det för andrahandshyresgästerna. De har ett dåligt skydd när förstahandshyresgästen åker ut, eftersom riktiga andrahandskontrakt sällan skrivs.
I en ny ännu inte publicerad utredning beskrivs hur de otillåtna andrahandshyresgästerna nu dessutom drabbas av den nya hårdare lagen om svart uthyrning. För hög hyressättning blir grund för att förlora kontraktet. Men bolagen har ingen skyldighet att meddela uppsägningsbeslut annat än till dem som bor i första hand. Det gör att andrahandshyresgästen kan tvingas flytta med kort varsel.
Det kan i sin tur leda till ökade kostnader för stadsdelsförvaltningarna eftersom de i vissa fall tvingas ordna dyra tillfälliga boenden åt familjer. Till exempel hotell, vandrarhem eller härbärge.
Åtgärder?
– Se till att sprida kunskap om de nya skärpningarna i hyreslagen. Och utöka samverkan mellan socialtjänsten och lokala bostadsbolag. Vi måste bland annat arbeta mer vräkningsförberedande, säger Laura Sanchez, som tagit fram rapporten som utgått från förhållanden i Skärholmens och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltningar. Rapport och förslag presenteras i början av 2020.
• Hem & Hyras granskning visar över 20 ärenden där hyresgäster emigrerat men ändå behållt sitt hyreskontrakt i Sverige.
• Ytterligare länder förutom de som beskrivits ovan är: England, Marocko, Polen, Serbien Norge samt ett antal odefinierade länder hyresvärden helt enkelt inte lyckats utreda.