Emigrerade och hyrde ut lägenheten – mister kontraktet
Göteborgaren flyttade in i den centralt belägna lägenheten för knappt 20 år sedan, men har inte varit bosatt där hela tiden. Det stod klart när hyresvärden började undersöka om tvårummaren hyrdes ut i andra hand, utan tillstånd.
Utredningen visade att en annan person var folkbokförd i lägenheten sedan 2010 och att Skatteverket registrerat förstahandshyresgästen som utvandrad 2016. Grannar uppgav att de inte sett honom i huset. Fastighetsförvaltaren hade också svårt att få tag i hyresgästen.
Hyresvärden valde att säga upp hyreskontraktet. Motiveringen var olovlig andrahandsuthyrning och att hyresgästen saknar behov av lägenheten. Den ska gå till sökande i Göteborgs långa bostadskö.
När hyresnämnden tog upp tvisten förde mannen fram flera argument för sin sak. Han behöver lägenheten och har inte hyrt ut utan lov – det är hans sambo som bor där. Visserligen har han varit skriven utomlands, men av skattemässiga skäl. Någon faktiskt emigrering har det inte varit tal om och han har tänkt skriva sig i Sverige igen. Enligt hyresgästen handlar uppsägningen om diskriminering.
Värden pekade på att hyresgästen själv, under straffansvar, angett till Skatteverket att han utvandrat. Dessutom visade värdens koll på Facebook att den påstådda sambon aldrig nämnt förstahandshyresgästen i något inlägg, däremot talat om att han var singel och flörtade. Vid ett tillfälle sökte andrahandshyresgästen också inneboende.
Enligt hyresnämndens bedömning råder det inget tvivel om att mannen som nu bor i lägenheten använder den självständigt och har gjort det länge. Nämnden tycker inte att förstahandshyresgästen har kunnat ge en godtagbar förklaring till varför han fortfarande är skriven som utvandrad om han är i ett parförhållande och bor permanent i lägenheten.
Hyresgästen måste flytta, men får respit fram till sommaren. Beslutet är inte överklagat.