”En av Europas mest segregerade städer”

Göteborg En industristad som förvandlats till en evenemangsstad – men också till en av Europas mest segregerade städer. Göteborg har ett stort problem att ta tag i.

Västra Götalandsregionen går som tåget och Göteborg är dess nav och motor. Men Sveriges andra stad är också en segregerad stad med stor bostadsbrist. Det som byggs är i stor utstäckning dyra bostäder – ägda eller hyrda – för bättre bemedlade.
I ett försök att få fram förslag på lösningar på problemet arrangerade Hyresgästföreningen i Västra Sverige ett seminarium på temat ”så bygger vi bort segregationen i Göteborg.

Björn Siesjö, stadsarkitekt på Göteborgs stad, medgav att det finns jätteproblem. En stor orsak till det är att när miljonprogramsområden som exempelvis Bergsjön byggdes, så togs stir hänsyn till att bostäderna skulle ligga när naturen och separerade från biltrafik. Det fick till följd att områdena blev avskilda och inte besöks av dem som inte bor där. Han efterlyste fler naturliga mötesplatser som gör att man träffar människor från andra socialgrupper.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.

Nazem Tahvilzadeh, forskare på Kungliga tekniska högskolan, efterlyste en större politisk inblandning. För mycket av stadsutvecklingen har överlåtits åt privata företag med resultatet av segregationen ökat.
Som ett svar på kritiken att det bara byggs i centrala lägen berättade Martin Johansson, affärschef för Bokloks Göteborgsregion, om att företaget aldrig bygger i de mest attraktiva lägena eftersom det blir för dyrt för att passa in i Bokloks koncept, som ägs av Skanska och Ikea gemensamt. Bolaget har exempelvis byggt 36 nya lägenheter i Biskopsgården och hoppas på att få bygga 50 eftersom efterfrågan finns. Flaskhalsen är, som ofta, bristen på byggbar mark. Bolaget skulle kunna bygga mycket mer om man hade någonstans att ställa husen.

Rikard Stark från Okidoki arkitekter, hade också synpunkter på hur byggbar mark fördelas. Han skulle vilja se ett avsteg från konkurrenslagstiftningen för att kunna bygga billiga bostäder. Att få ut maxpris för marken kan inte alltid vara det viktigaste. Han presenterade också ett förslag på hur man skulle kunna finansiera billiga hyresrätter genom att samtidigt bygga dyra villor, för att få människor med olika inkomst och bakgrund att bo närmare varandra.

Maria Eriksson, skribent på tankesmedjan Timbro, vände sig emot kritiken att det byggs för dyra bostäder. Allt som byggs är bra, det genererar flyttkedjor. Något nytt miljonprogram, som Maria Eriksson hört krav på, vill hon inte se.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Nyproduktion i all ära, men det är försvinnande liten del av det totala bostadsbeståndet. Vi måste därför titta på de bostäder som redan finns, poängterade Lotta Jaensson, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
Likt Hyresgästföreningen, och flera andra aktörer krävt, efterlyste hon ökat statlig inblandning. Ett rotavdrag, liknade det som finns för ägt boende, skulle vara en god hjälp vid renoveringar av det befintliga bostadsbeståndet, enligt Lotta Jaensson.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.