Annons

Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

Nyheter En tvårummare som stod vakant i Norberg blev ukrainska familjen Litviakovs nya hem. ”Det finns de som bor bättre, och de som bor sämre. Men vi är tacksamma”, säger Alexander Litviakov.
Foto: Mats Erlandsson
Tania Litviakova och Alexander Litviakov från Donetsk har fått en fristad i Norberg. De har upplevt två krig, när Ryssland invaderade Donbass 2014 och resten av Ukraina i februari i år.

Alexander Litviakov snurrar på den gyllene sjuarmade ljusstaken som står på köksbordet.

– Jag gillar den här, jag köpte den på loppis. Jag gillar gamla saker, säger han.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Tvåan på Kornettgatan i Norberg är enkelt inredd, delvis med saker som Alexander och hans fru Tania fyndat i en lokal andrahandsaffär och delvis med sådant som Norbergsborna skänkt. Skrivbordet i Alexanders tioåriga dotters Alisa rum är översållat med pennor, ritblock och leksaker som de fått från folk på orten.

Har ensam vårdnad om dottern

Porträttbild på Alexander, 33 år. Han har mörkblont hår kortklippt hår som är längre på ena sidan. Han har även ett litet skägg. Han tittar allvarligt in i kameran. På sig har han en svart tröja.
Alexander Litviakov

Ukrainska män ”i stridför ålder” får egentligen inte lämna landet eftersom de behövs i kriget. Men eftersom Alexander har ensam vårdnad om dottern har han fått dispens. Han har en brokig bakgrund och har jobbat bland annat som kock, soldat, massör och på fabrik i Polen. Innan kriget kom emellan höll han på att utbilda sig till nätverkstekniker.

Frun Tatiana Litviakova, eller Tania som hon kallas, säljer underkläder för ett internationellt företag. (Litviakova är den feminina formen av Litviakov, reds anm)

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har kommunerna jobbat hårt för att ta fram boendeplatser till flyktingarna, som Hem & Hyras genomgång visar. I Norberg och grannkommunen Fagersta är det kommunalteknikförbundet NVK som förvaltar de kommunala lägenheterna. I Norberg lyckas man inte hyra ut allt och cirka två procent av de kommunala lägenheterna står tomma. Men familjen Litviakov fick bostad hos en privat hyresvärd i Norberg. Innan de kom hit övernattade de på golvet i en skola i Västerås i tre veckor.

Bilden visar en man på en balkong och en kvinna som står i öppningen till balkongdörren. Hon har långt ljust hår, är klädd i svart och lutar ena handen mot dörrposten. Mannen, med mörkblont hår och kort hakskägg, mekar med en cykel. Han håller ena handen på ett cykeldäck och tittar genom ekrarna mot fotografen.
På balkongen har familjen två cyklar som Alexander jobbar med att få i ordning. I bakgrunden hustrun Tania.

Brister i lägenheten

Trasiga dörrhandtag och ett kylskåp som brummar irriterande högt. Lägenheten på Kornettgatan är inte i tipptopp skick. Men paret Litviakov vill inte klaga utan betonar gång på gång att de är tacksamma att de har tak över huvudet.

Annons

– Det finns de som bor bättre, och de som bor sämre, säger Alexander.
Men det finns ett område där de skulle önska en ändring.

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

– Bussen! Den är gratis för flyktingar i alla andra kommuner i Västmanland, men inte i Norberg. Varför? Ibland kan man behöva åka till tandläkare i Fagersta eller Västerås. Vi lever på 60 kronor per dag och har inte råd med det.

Har upplevt två krig

Paret är ursprungligen från Donetsk i östra Ukraina och har upplevt två krig. 2014 invaderade Ryssland Donbass där Donetsk ligger. För tre år sedan flyttade de till Kiev, där de har en tvårumslägenhet. Enligt vad de har hört ska den fortfarande vara intakt.

Bilden visar en familj som står framför ett träd, Bara trädstammen syns i bild. I bakgrunden syns ett svagt gult flerfamiljshus. Längst till vänster står en kvinna med långt ljust hår ner på ryggen. Hon bär en svart kappa. Till höger om henne står en man med kort mörkblont hår, och ett litet skägg på hakan. Framför dem står en tioårig flicka med långt mörkt hår och jeansjacka. Alla tre ser allvarliga ut och tittar in i kameran.
Familjen Litviakov – Tania, Alexander och Alisa – bodde i en tvåa i Kiev innan de blev tvungna att fly.

Alexander visar upp en film i mobilen från strax innan de flydde till Sverige via Rumänien. Filmen visar brinnande bilar och höghus med utblåsta fönster.
Han zoomar in kartan över Kiev på Google Maps. En prick markerar familjens hus. Han pekar på ett område längre bort.

– Här fanns ryska soldater, och här ligger Butja, säger han och visar på ett område nordväst om familjens bostadsområde.

Även innan kriget var livet inte lätt om man kom från Donetsk till Kiev, enlig honom.

Annons

– Folk var misstänksamma och undrade om man kanske var ryss.

Vill stanna i Sverige

Det är inte första gången Alexander är i Sverige. Redan 2016 sökte han uppehållstillstånd här. Till skillnad från många andra landsmän är han och hustrun inte sugna på att återvända.

– Varför? Svaret är: 200 år av neutralitet. I Ukraina är livet svårt på många sätt. Arbetsdagarna kan vara hur långa som helst till exempel. Vi tror att här är det enklare att bara leva.

Vad tycker du om att Sverige ska gå med i Nato?

– För mig förändrar det ingenting. Varje land måste göra sina egna val. Livet förändras, och historien också. Och mitt land försvarar sitt territorium och sin frihet.

Läs också Chockhöjd hyra ledde till psykisk ohälsa för Viktoriia: "Det är omöjligt för mig att betala så mycket pengar" Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.