En majoritet vill begränsa lagen om eget boende
När lagen om eget boende, ebo, infördes fanns det en majoritet som stod bakom den. Nu är läget det omvända.
Möjligheten för asylsökande att själva ordna bostad och att bosätta sig på valfri ort har på flera håll lett till trångboddhet, menar kritiker. Det har också resulterat i att vissa kommuner tagit emot långt fler nyanlända än andra. Och kritiken har vuxit på senare år då antalet asylsökande ökat kraftigt.
Sedan Miljöpartiet och Socialdemokraterna i höstas aviserade att de ville reformera ebo har både Centerpartiet och Moderaterna uttryckt att de också vill se en förändring. Det innebär att det nu finns en majoritet för att göra om lagen.
På onsdag kommer den så kallade mottagandeutredningens slutbetänkande och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) förväntas då kommentera förändringarna i ebo.
Det exakta innehållet i förslaget vill Martin Olauzon, som ansvarat för utredningen, inte avslöja ännu men han bekräftar för Hem & Hyra att delar av utredningen handlar om ebo.
Enligt tidigare uppgifter kan det sannolikt handla om en sorts social prövning, vilket skulle innebära att ett boende kan stoppas om det bedöms leda till trångboddhet. Syftet är att hindra svarta hyreskontrakt och segregation.
En som välkomnar förslaget är Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.
– Det är flera steg åt rätt håll. Jag längtar efter att se utredningen och hoppas, nästan förutsätter, att regeringen lägger fram ett förslag innan sommaren, säger hon till Hem & Hyra.
Samtidigt minskar antalet nyanlända som hittar eget boende. Enligt Migrationsverkets siffror var det 19 133 nyanlända med uppehållstillstånd som under 2017 bosatte sig enligt ebo. Motsvarande siffra för 2016 var 33 231. Det är en minskning med 42 procent.
En förklaring är den nya bosättningslagen som började gälla 2016. Genom den har flera kommuner tvingats ta emot nyanlända som Migrationsverket placerat ut. Men trots att antalet nyanlända som hittar eget boende minskar, vill Boel Godner se en förändring.
– Nästan alla som väljer ebo hamnar i så kallade utsatta områden. Det är inte trångboddhet som är det värsta, utan de parallella system där kriminella utnyttjar ens utsatthet. Genom att sälja andra-tredje-fjärdehandskontrakt skapas en otrygg boendesituation där du nästan är chanslös att få en annan bostad, säger hon.
Under onsdagen presenteras mottagandeutredningen som föreslår förändringar i ebo.
Sedan 1994 har asylsökande rätt att ordna eget boende i stället för att bo i flyktingförläggning, med fortsatt bistånd från Migrationsverket.