En sen hyra och stopp i avloppet – därför får hyresgästen ändå bo kvar
Det låg mycket i vågskålen för den 65-årige hyresgästen när tingsrätten nyligen avgjorde hans öde. Den privata hyresvärden ville kasta ut honom från lägenheten i Sollentuna, norr om Stockholm. Dessutom yrkade värden skadestånd för ett stopp i avloppet som ansågs orsakat av hyresgästen. Eftersom värden valt att driva ärendet i tingsrätten – inte hyresnämnden – riskerade hyresgästen dessutom att få betala värdens rättegångskostnader på närmare 45 000 kronor.
Blir sen med en hyra
Hyresgästen har under flera år haft skral ekonomi och har utan framgång försökt att få hjälp av socialtjänsten. Sommaren 2023 gick det så långt att mannen blev sen med en hyra. Det dröjer ända till januari 2024 innan den sena hyran betalas in.
Privatvärden vände sig till tingsrätten med en begäran av att få hyresgästen avhyst. Dessutom yrkade värden skadestånd för att hyresgästen orsakat stopp i avloppet under våren 2022. Vad som orsakat stoppet vet man inte exakt, men det kan inte orsakats av normal användning. Hyresgästen har varit vårdslös, argumenterade värden i tingsrätten.
Bestrider avloppsstopp
Hyresgästen medger att han varit sen med en hyra eftersom han inte hade pengar och han inte fått hjälp av socialtjänsten. Han menar emellertid att förseelsen är av ringa betydelse. Fakturan för spolningen av avloppet har han inte betalat eftersom han inte anser att det är hans fel att det blev stopp. Hyresgästen menar också att värden lovat att stå för kostnaden.
Attunda tingsrätt skriver att hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser genom att inte betala hyran i tid. Men han har hyrt lägenheten sedan 2007 och inte varit sen med några andra hyror. Hans ekonomiska situation har plötsligt blivit sämre. Med hänsyn till detta och att det förflutit så lång tid tycker tingsrätten att det är oskäligt att hyresgästen ska tvingas flytta.
Gällande stoppet i avloppet så har inte värden bevisat att högtrycksspolning behövdes utan det var något som gjordes när firman ändå var på plats. Hyresgästen har enbart orsakat stopp i vattenlåset. Därmed avslås även värdens skadeståndsanspråk.
Tar strid och får bo kvar
Domen kom den andra januari och blev med andra ord en bra start på det nya året för hyresgästen. Men i mitten av februari 2024 var läget ett helt annorlunda. Han hade låtit bli att svara på värdens stämningsansökan och fick en så kallad tredskodom.
Där dömdes hyresgästen att flytta ut och betala rättegångskostnader och andra utlägg värden haft. Då ansökte hyresgästen om så kallad återvinning och rättsprocessen togs om.
Skillnaden mellan att få bo kvar och åka ut kan alltså vara att ge sig till känna och framföra sina bästa argument i tingsrätten eller hyresnämnden. Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, ser många anledningar till att svara på handlingar och dyka upp vid en förhandling.
– Det behöver egentligen inte vara så märkvärdig skrivelse. Att man tagit emot handlingarna och varför man bestrider. Gör man ingenting registreras tredskodomen hos kronofogden och registreras som en betalningsanmärkning. Det försvårar bland annat att få ett annat hyreskontrakt och om man vill ta lån, säger Roger Höög.
Förlikning en möjlig väg
Även om du tabbat dig ordentligt och situationen tycks hopplös kan man ha mycket att vinna på att orka gå igenom en rättslig process.
– Det kan till exempel ge en öppning till att träffa en förlikning. Vi på Hyresgästföreningen jobbar jättemycket med sådana lösningar. Det kan handla om att man får ett korttidskontrakt under en tid och får bo kvar så länge hyran och andra förpliktelser sköts. Är du medlem ska du ta kontakt med oss när något sådant här händer. Då försöker vi hjälpa till så gott det går.
I det här fallet slapp hyresgästen dessutom betala alla rättegångskostnader. Enligt Roger Höög är det här emellertid ett fall som skulle kunnat gå åt andra hållet.
– Hyresgästen har varit sen med hyran och det är ett skäl till uppsägning. Men det är människor som fattar beslut även i domstolen. I det här fallet har man tagit hänsyn till att hyreslagen är en skyddslagstiftning, säger Roger Höög.