Annons

En träffpunkt som är mitt i prick i bostadsområdet Gråbo

Visby Läxhjälp och matlagningskurs. Olika aktiviteter börjar fylla Träffpunkt Gråbo. Men det är inget krav att göra något. Det räcker att bara ta en fika.
Foto: Jenny Knutsson
Marianne Nilsson från Boj, Brottsofferjouren, representerar en av de föreningar i Visby som flyttat in på Träffpunkt Gråbo.
Kartonger står staplade på varandra. Det borras och slipas. Men det är inte längre tandläkare som står för fyllningen, inte heller står Posten för kartongerna. För i Folktandvårdens och Posten gamla lokaler, håller Träffpunkt Gråbo som bäst på att etablera sig.

När Hem & Hyra hälsar på är det inte långt kvar till invigningen. Solen tvekar lite och skylten är inte på plats.

– Det är lite kaos just nu, säger Mona Nylund från Röda korset när vi kikar runt i lokalerna.

Läs ocksåLägre hyror när Gråbo bygger nytt

Mona Nylund är verksamhetssamordnare i huset och snart ska de där kartongerna packas upp. De är fyllda med kläder som ska upp på galgar inför öppningen av Kupan, Röda Korsets andrahandsbutik. Butiken och dess kafé bildar husets hjärta.

I övrigt finns det plats för ett 20-tal föreningar och organisationer.

– Det är inte vettigt att alla sitter utspridda i var sin lokal. Här kan vi ju dela. Många föreningar är små och behöver bara några timmar i veckan för att träffas, säger Göran Wahlqvist, verksamhetschef för Röda korset Gotland.

Läs ocksåUsel snöröjning hos Förbo upprör

Han har jobbat fem år för träffpunkten ska bli till.

– Nu känns det himla skönt. Men det gäller att vara envis, ha uthållighet och vara lite dum i huvudet, på ett positivt sätt, säger han och skrattar så att solglasögonen vippar till i pannan.

Annons

Han pratar fort, engagemanget går det inte att ta fel på.

Läs ocksåBostäder i centrum ska göra Gråbo till tätort

– Det här har handlat om att hitta pengar och att hitta samarbete. Att få 20 organisationer att samverka är inte det enklaste, konstaterar Göran Wahlqvist.

Satsningen landar på omkring sex miljoner kronor.

– Det snyter man inte fram ur vänstra fickan direkt. Det har varit trögt och besvärligt att hitta rätt lokal och rätt villkor för finansiering. Och det har försenats. Ett tag gav vi nästan upp, säger Göran Wahlqvist och fortsätter:

–Men det blev bra. Vi fick överta de här lokalerna. Vi har ju inte råd med några stora renoveringar så det kan vara fyra färger på golvmattan i ett rum, men det är ändå fräscht. Både gymnasieelever och långtidsarbetslösa har hjälpt till att renovera.

Röda korset är garant för verksamheten och Visby stadsmission för lokalerna. Att Träffpunkt Gråbo behövs tvekar inte Göran Wahlqvist om.

Annons

– Det här är ju ett socioekonomiskt utsatt område. Det är vårt Rosengård, fast det går ju inte att jämföra. Men slutsatsen i en studie om utsatthet för fem år sedan visade att det behövs en träffpunkt, en plats att gå till utan krav, och att det är billigt. Inte minst bor det många ensamstående föräldrar här, säger han.

Även om det räcker med att fika finns det numera en hel del annat att göra i huset.

– Kan vi erbjuda fika och olika verksamheter, till exempel studiecirklar och föreläsningar, så tror jag det här blir en plats man vill komma till.

Mona Nylund håller med:

– Om fem år vill vi att Gråbo är ett ställe man åker till, inte ett ställe man åker från.

Fakta: Träffpunkt Gråbo

Det bor omkring 5 000 personer i Gråboområdet i Visby. Mötesplatsen har i första hand blivit möjlig genom Röda korset och Visby stadsmission.
Röda korsets butik Kupan och dess fik är något av hjärtat i lokalen, som även huserar närpolis och en mängd föreningar och organisationer.
Några aktörer som är aktiva i husets nätverk är Rädda Barnen, Carpe diem, Hyresgästföreningen, Gotlandshem, Brottsofferjouren, Finsam och Personliga ombud.

Läs också Så skapades ett miljonprogram Hyresgäster evakuerade efter garagebrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.