Ena vann 5000 kronor i uppsatstävling
I tävlingen, som utlystes i fjol, efterlyste Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle akademiska uppsatser på C- och D-nivå. Villkoret var att de fokuserar på frågor som rör Hyresgästföreningen – som bostadspolitik, hyresrätter, hyresjuridik, boende, granngemenskap, integration, segregation, folkrörelser och lokalt utvecklingsarbete.
Ena Hodzics masteruppsats Estetiska krav på en hyreslägenhet? från Linköpings universitet handlar om vilka brister en hyresgäst egentligen kan kräva att hyresvärden åtgärdar, med fokus på estetiska brister. Inspiration till ämnet fick hon när hon gjorde sin praktik på Hyresgästföreningen.
För att hyresgäster ska få brister åtgärdade krävs det vanligtvis att de utgör ett ”hinder eller men” i boendet. Om bristen gäller något som fungerar men inte ser bra ut, är det desto knepigare juridiskt. Rent konkret handlar det ofta om tapeter som är gamla och omoderna utan att det är något fel på dem, enligt Ena Hodzic.
– Många hyresgäster har estetiska brister i sitt hem men har svårt att få dem åtgärdade. Även om man är hyresgäst vill man kanske ha det fräscht och någorlunda modernt hemma, säger Ena Hodzic, som idag efter avslutade studier är anställd i region Sydost som jurist.
Till grund för uppsatsen har hon studerat domar från hovrätten. Hon hänvisar till en punkt i paragraf 16 i hyreslagen som berör hinder och men.
– Den har ofta lästs ihop med en punkt om ”brister i underhållningsskyldighet”, men det finns utrymme för att läsa dem som separata punkter, säger hon.
Det låter som att slutsatsen i din uppsats kan komma till praktisk nytta?
– Ja, det finns utrymme att göra den här tolkningen av hyreslagen. Men i slutändan handlar det ändå om hur övertygande den som driver ärendet är i en juridisk prövning, trots allt är det ju bara människor som sitter i domstolen.
Den andra vinnaren i tävlingen heter Johan Backholm som får 2000 kronor för sin D-uppsats i stadsplanering från Stockholms universitet.