Energisparar även på små orter
– Sedan 2004 har vi kört ett antal olika projekt, både för att spara miljö och pengar, säger Göran Palmqvist, förvaltningschef på Gotlandshem.
I Visby är 95 procent av Gotlandshems lägenheter anslutna till fjärrvärmenätet. Men bolaget har också valt att investera på flera mindre orter runt om på ön.
– Vi har byggt fem anläggningar som eldas med pellets och fungerar som små lokala fjärrvärmeverk, säger Göran Palmqvist.
Investeringarna har gjort att bolaget gått från att göra av med 600 kubikmeter olja om året till mindre än en kubikmeter.
Men detta fungerar bara där lägenheterna har vattenburen värme. Gotlandshem vill också få bort uppvärmning med direktverksande el, men det är krångligare eftersom åtgärder måste göras i varje lägenehet.
– Det kan kosta 15 000 kronor om året att värma upp en lägenhet med direktverkande el. Men det är dyrt att dra in vattenburet så det lutar åt att vi sätter in luftvärmepumpar i stället.
Gotland hör till de områden i landet med flest soltimmar per år och även Gotlandshem har undersökt möjligheten med solenergi. Sedan några år testas detta i Visby, Fårösund och Klintehamn. Men bedömningen är att det fortfarande kostar mer än det smakar.
– En anläggning för 30-40 lägenheter betalar sig först efter minst 20 år. Det är lite lång tid.