Enig debatt från ensidig panel

Solna Hyfsade hyror och fler hyresrätter. Det var alla partier överens om i Hyresgästföreningens bostadspolitiska debatt. Alliansen hade lämnat återbud.
Foto: Cecilia Landmark
Hyresgästföreningens ordförande i Solna, P-O Brogren, hälsade den halverade panelen välkommen på bostadspolitisk debatt.

– Alliansen vågar inte ut, de vet hur snöröjningen fungerar här i Solna, sa Bernhard Huber (MP) när han inledde den bostadspolitiska debatt som Hyresgästföreningen bjudit in till.

De fyra stolar där företrädare från den ledande alliansen kunde suttit gapade nämligen tomma. Någon hade fått förhinder, någon tackat nej. Därför fanns varken moderater, liberaler, kristdemokrater eller centerpartister på plats i Folkets Hus på söndagen. Det dämpade inte engagemanget varken hos panelen eller publiken med nära 100 personer.

Läs ocksåDebatt om hyresgäster i Uppsala som tvingas flytta väckte känslorRepresentanter för alla partier i kommunfullmäktige deltog i debatten (utom för det precis nystartade Utvecklingspartiet Demokraterna som tidigare politiska vilden Stefan Hanna är en av initiativtagarna till). Från vänster: Mohamad Hassan (L), David Perez (SD), Tobias Smedberg (V), Emil Karlsson (Fi), Marie Linder (förbundsordförande för Hyresgästföreningen), Jonas Segersam (KD), Freija Carlstén (C), Paul Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Cecilia Forss (M).

– Bostaden är en rättighet för alla, men det uppfylls inte i Solna, konstaterade Sara Kukku-Salam (S) och räknade upp de tre mest akuta problemen i kommunen: bristen på hyresrätter, segregationen samt boendekostnaden, som tillsammans med ett inkomstkrav på tre gånger månadshyran gör det omöjligt för de allra flesta att flytta in i en nyproducerad hyresrätt.

– Marknaden tillåts styra, det har inte byggts en enda vanlig hyresrätt i år. Vi tycker att det bara borde byggas hyresrätter och att Signalisten får ta ansvaret, sa Thomas Magnusson (V).

– Vi har haft många diskussioner med Signalisten och gått därifrån lika besvikna. Det är tråkigt att de inte följer sina stadgar som säger att de ska erbjuda hyresrätter till lägsta möjliga hyra, sa Björn Bränngård från Bergshamrapartiet, ett missnöjesparti som bildades delvis på grund av missnöje med bostadsstiftelsen Signalisten.

Läs ocksåKan tänka sig att sälja delar av Trelleborgshem

De kritiska frågorna kom från publiken: Vem tänker på de äldre, när gemenskapsytor byggs bort? Varför används inte tomträtter för att bygga billigare? Kan ni hälsa bostadsministern att ändra lagen om vilka hyror som kan användas som jämförelse! Och vad har ni gjort för att hålla nere hyrorna efter ombyggnad?

– Våra delegater har haft samtal med Signalisten för att övertyga dem om att inte behövs renovering i Ritorp på den här nivån, svarade Bernhard Huber (MP) och lovade också att skriva till bostadsministern.

– Det finns statliga bidrag att söka för att hålla nere hyrorna i nyproduktion, men de får inte Solna kommun ta del av. Det finns nämligen ingen bostadsförsörjningsplan trots att det är lag på att det ska finnas, sa Sara Kukku-Salam (S).

Läs ocksåFler bostäder för äldre på Lidingö – men inte till studenterPolitikerna på Lidingö fick bekänna färg med skyltar. Alla vill bygga bostäder åt äldre.

– Det enda sättet att få någon ändring är att ni röstar annorlunda i nästa val. De som styr nu tror inte på allmännyttan, sa Thomas Magnusson (V).

Läs också Svarta kontrakt och trångboddhet utmaning i Södertälje ”Fyra nivåer vid ombyggnad i Förvaltaren”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.