Enklare cykelliv ska få fler att skippa bilen

Göteborg Det ska bli fler hojar på Majornas gator. Det är målet med ett nytt projekt där hyresgäster och värdar jobbar ihop för en bättre cykelvardag.
Anne Norén med sonen Valdemar känner väl igen problemen med trång och oskyddad cykelförvaring i Majorna.

För några år sedan genomfördes projektet Ekologisk stadsdel i Majorna på initiativ av Hyresgästföreningen. Projektet resulterade bland annat i flera intressegrupper där majbor hjälper varandra med exempelvis lån av cykelkärror och cykelfix. Den numera etablerade Megaloppisen som återkommer varje år är också den ett resultat av arbetet med Ekologisk stadsdel.

När projektet avslutades pekade man ut flera utmaningar inför framtiden. En tung del var trafiksituationen, där ökat cyklande ses som en hållbar lösning.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.

Just cykelfrågorna har nu lyfts ut som ett eget delprojekt inom det man hoppas ska bli Ekologisk stadsdel 2.0.

­– Vi har fått pengar från Trafikverket och arbetet med cykelprojektet kommer att stå självständigt oavsett om vi får medel till Ekologisk stadsdel 2.0 eller inte, säger Jesper Bryngelsson, projektstrateg på Hyresgästföreningen i västra Sverige.

I en förstudie till cykelprojektet har flera problemområden identifierats. Ett av dem är cykelförvaringen som är en besvärlig del i vardagen för många. Överfulla cykelrum, stöldutsatta cykelställ på gårdarna och brist på cykelparkeringar utanför butiker är några av de hinder man kan träffa på som cyklist.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

– Det kanske låter banalt. Men när vi pratat med hyresgäster är det ofta just förvaringen som är det största problemet. Många som köpt ny cykel bär upp den i lägenheten, dels för att få behålla den men också för att den inte ska skadas eller för att det helt enkelt är fullt i cykelrummet, säger Jesper Bryngelsson.

Tanken med cykelprojektet är att hyresgästerna tillsammans med värdarna ska försöka hitta sätt att underlätta både cykelägandet och cyklandet. Om cykeln på allvar ska kunna konkurrera med bilen gäller det att bereda plats, inte bara hemma vid lägenheten utan även ute i stadsdelen.

– Har man exempelvis en elcykel måste man få möjlighet att ladda den och kör man med en lådcykel måste det finnas plats att ställa den utanför affären, säger Jesper Bryngelsson.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Trafiksäkerhet och framkomlighet är naturliga delar i projektet och förhoppningen är att cyklarna på sikt ska få ta större plats på stadsdelens gator.

Varför startar ni projektet just i Majorna?

– Det startas på önskemål av de boende själva. Men jag tror att ett sådant här projekt skulle vara lika intressant för alla stadsdelar och kommuner i regionen. Vi hoppas att det vi gör i Majorna ska kunna tjäna som ett exempel och sprida sig, säger Jesper Bryngelsson.

Arbetet med cykelprojektet i Majorna drar igång under december.

LÄS MER:

Ekologiprojekt gav konkreta resultat

Fakta: Ekologisk stadsdel 2.0

I den större satsningen Ekologisk stadsdel 2.0 är planen att utöver cykelmiljön även fokusera på stadsnära odling och avfallsfrågor. Hyresgästföreningens regionstyrelse i västra Sverige har ställt sig bakom upplägget men innan några beslut om finansiering kan tas ska respektive boendeinflytandekommitté säga sitt. Hyresgästföreningen söker även pengar från externa parter.

Ekologisk stadsdel 2.0 har en tänkt budget på runt 2.1 miljoner om man räknar in det fristående cykelprojektet. Satsningen ska, om den blir verklighet, pågå i tre år. Bakom projektet står Hyresgästföreningen i västra Sverige och förhoppningen är att man ska få med sig hyresgäster, hyresvärdar och andra som kan påverka miljön i stadsdelen.

 

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.