Annons

Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: ”Vågar inte tänka på hyreshöjningar”

Stockholm Ensamstående Sarah Kullberg bor i nyproduktion med fyra barn. För henne är årets hyresförhandling – med rekordhöga yrkanden – ångestladdad. ”Jag vågar faktiskt inte ens tänka på det,” säger hon.
Foto: Linnea Bergman
Sarah Kullberg, 38, har försökt byta sin nyproducerade lägenhet mot en billigare. Men det har visat sig vara svårt.

– Snart får du inte plats i vagnen längre, Noomi. Du börjar bli för stor.

Sarah Kullberg, 38, kör den tvååriga dottern Noomi i en dockvagn. I den nyproducerade lägenheten på 84 kvadratmeter har ett utrymme bredvid vardagsrummet blivit lekrum. Bakom ett draperi finns lådor med leksaker, ett Mumintält och en barnsäng.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Sarah Kullberg bor i lägenheten i Aspudden i södra Stockholm tillsammans med de fyra barnen: Isabel, 18, Leon, 16, Luka, 15 och Noomi, 2. Sönerna har varsitt sovrum, Sarah och äldsta dottern delar rum och den yngsta dotterns rum är egentligen en del av vardagsrummet.

Sarah är ensamstående på heltid – eller självstående, som hon själv säger. Familjens marginaler är små, och varje hundralapp viktig. Sarah Kullberg tjänar 36 000 i månaden som gruppchef inom hemtjänsten, vilket brukar ge 28 000–29 000 kronor efter skatt. Kostnaden för lägenheten, inklusive el och vatten, ligger på 15 000–16 000 kronor i månaden.

– Att bo i nyproduktion med barn är bekvämt på sätt och vis. Men många gånger har det varit påfrestande, säger hon.

Läs ocksåBoris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget tornEn man står och lutar mot en pelare i ett rum med takfönster.
Ensamstående Sarah Kullberg har inrett en inre hall bredvid vardagsrummet till ett barnrum i den nyproducerade lägenheten. Hon bor med sina fyra barn i en fyra från 2015 i Aspudden i södra Stockholm.

Tufft som ensamstående

Familjen bodde tidigare i Nacka och hade även då Folksam som hyresvärd. Sarah lyckades byta till sig en lägenhet i hyreshuset i Aspudden 2015, när huset var helt nybyggt. En viktig anledning till flytten var att familjen ville komma närmare en skola för barn med NPF-diagnos som finns i området.

Sarah Kullberg betonar att många har det tuffare än vad de har. Familjen klarar sig på hennes lön. Men i perioder, när hon har varit sjukskriven eller föräldraledig har det varit tuffare.

– Jag räknar aldrig med andra människor. Jag försöker alltid utgå ifrån mig själv. Allt annat är en bonus, säger hon.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Oro över framtida hyran

På köksbänken ligger en påse fryst spenat. Det blir soppa till middag. Familjens matbudget ligger på 1 000 kronor i veckan. Mest saknar Sarah Kullberg vardagslyxen, att kunna köpa hämtmat när orken inte finns.

– Om hela familjen äter pizza, det skulle ju kosta nästan 500 kronor. För en måltid. Då får jag direkt den där ångesten och tänker att 500 kronor, det är ju mat för en halv vecka. Så det går bort direkt. Vi har inte råd med den lyxen, säger hon.

Just nu pågår årets hyresförhandlingar, som kommer att påverka familjen Kullberg och många andra hyresgästers ekonomi framöver. Sarah Kullberg själv har inte velat tänka på hyreshöjningen.

– Alltså, det är klart att det finns en oro. Jag har inte riktigt vågat sätta mig in i det…  och vågar inte ens tänka på det. Jag tänker att när den smällen kommer så kommer den, säger hon.

Så du vill inte tänka på vad hyreshöjningen skulle kunna landa på?

– Nej, det är ganska ångestladdat faktiskt.

Annons

Vill se hyreshöjning på över 17 procent

Snitthöjningen på hyrorna förra året var historiskt hög, och landade på 4,1 procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Merparten av årets yrkanden är ännu högre denna gång, har Hem & Hyras genomgång visat.

Ett exempel är branschorganisationen Fastighetsägarna som företräder privatvärdar över hela landet. Hittills kräver de 11-12 procent högre hyror i nästan alla förhandlingar. Ett bolag som sticker ut så här långt är kommunala Gotlandshem. Deras yrkande är det högsta hittills, på 17,53 procent.

Skillnaderna i hyra mellan nyproduktion och det befintliga beståndet är fortsatt stor, visar nyligen publicerade siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Nybyggda tvåor i Stockholm sticker ut

Under förra året låg den genomsnittliga hyran för en nyproducerad tvåa på 8 365 kronor. Det kan jämföras med statistik för hela beståndet, där hyran i genomsnitt låg på 6 621 kronor.

Stor-Stockholm – där Sarah Kullberg bor – sticker ut ännu mer. I huvudstaden har en nybyggd tvåa i genomsnitt en hyra på 9 311 kronor. I Stor-Göteborg är samma siffra 8 932 kronor, och i Stor-Malmö 8 652 kronor.

Hyror i nyproduktion sätts på flera olika sätt: Genom bruksvärdeshyra, egensatt hyra eller presumtionshyra.

Det absolut vanligaste är presumtionshyra, där hyran som förhandlas fram mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen baseras på produktionskostnaden för huset. Efter 15 år ska presumtionshyrorna fasas in i det vanliga bruksvärdessystemet.

Hyresgästföreningens logga och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, säger att ensamstående i nyproduktion är en grupp som kan vara extra sårbar för höga hyreshöjningar.

Kan bli högre i kronor och ören

Hyrorna i nyproduktion var 2022 ungefär en procent högre än 2021, enligt SCB:s siffror som nyligen publicerades.

Eftersom presumtionshyrorna ska möta bruksvärdeshyran på sikt kan inte hyreshöjningen vara lika hög, förklarar Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Om vi säger att hyran på en ort utvecklas med två procent. Så kommer vår inställning med presumtionshyra vara att behovet att höja hyran inte är lika stort, kanske en eller en och en halv procent. Men i kronor kan det bli så att man hamnar på samma eller till och med en högre höjning, eftersom man sätter procentsatsen på olika stora belopp.

Det har länge funnits en oklarhet hur hyreshöjningen ska se ut i lägenheter med presumtionshyra. Förra sommaren slog Svea hovrätt fast att nyproduktionshyror får höjas – men inte lika mycket som andra hyror.

Kalkylen har skruvats upp

Parterna förhandlar fortfarande presumtionshyror som vanligt, men i de fall där parterna inte kommer överens får domen betydelse. Domen har även lett till att den kalkyl som fastighetsägare lämnar in när presumtionshyra ska tecknas vid nyproduktion har skruvats upp, enligt Carl-Johan Bergström.

– Den kalkyl vi får in till oss är högre, eftersom man som fastighetsägare är rädd att inte få den hyresutveckling man räknat med. Sedan är det en diskussionsfråga när vi förhandlar om man tycker att det är rimligt att kalkylen ändrats på det sättet, och det tycker vi oftast inte, säger han.

Carl-Johan Bergström lyfter fram just ensamstående som en grupp som kan få det extra tufft vid höga hyreshöjningar framöver.

Annons

Vid till exempel en skilsmässa kan det vara enklare att få tag på en dyrare, nybyggd lägenhet än en äldre med lägre hyra. Många ensamstående har svårt att ens få kontrakt på en nyproducerad lägenhet, eftersom de har svårt att leva upp till värdens inkomstkrav. Men för de ensamstående som bor i nyproduktion kan en högre hyreshöjning bli extra kännbar.

– Levnadsmarginalen är ganska låg till att börja med. Har man då en nyproducerad hyresrätt med en hög hyresnivå och får en hög höjning så är det klart att det blir ännu tuffare att få ekonomin och vardagen att gå runt, säger Carl-Johan Bergström.

Sarah Kullberg kämpar för att få ekonomin att gå ihop som ensamstående fyrbarnsmamma till tre tonåringar och en tvååring. Hon vill inte tänka på kommande hyreshöjningar.

Kraftigt ökade kostnader

Carl-Johan Bergström tycker att årets höga yrkanden på hyreshöjningar är orimligt höga, speciellt när det kommer till nyproduktion.

– Du har inte samma underhållsbehov, sannolikt inte samma driftskostnader heller eftersom det är smartare och bättre, mer energieffektiva fastigheter, säger han.

Fastighetsägarna har dock argumenterat för att kostnaderna ökat kraftigt, vilket gör att hyrorna behöver följa med.

– Det har varit ytterligare ett år med kraftig utveckling av kostnaderna. Räntekostnader är rätt dominerande nu och har stigit så mycket att de är drivande. Om du tittar på innevarande år och två föregående år så har snittet för räntekostnader ökat med 57 procent, sa Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna, nyligen till Hem och Hyra.

Om hyresutvecklingen över tid inte följer med den övriga ekonomiska utvecklingen i samhället, blir det mindre intressant att investera i hyresrätter, resonerar Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm, vidare.

”Blir ett Tinderfenomen”

I lägenheten i Aspudden försöker tvååringen Noomi klättra upp i en stol vid det runda bordet i köket med ett ritblock, en färgpenna och två barnsaxar.

– Oj, kan du bära allt det där? Kolla, det är en tårta i boken. Är det din tårta?, säger Sarah Kullberg.

Hon hjälper tvååringen med färgläggning i ritboken, samtidigt som hon berättar om sina försök att byta nyproduktionslägenheten mot en billigare. Än så länge har det varit svårt. Familjen vill helst bo kvar i området där barnen är rotade, och med fyra barn vill de samtidigt inte bo mindre.

– Många har varit här på visning och sagt: wow, här vill jag bo. Men sedan har det runnit ut i sanden. Det har nästan blivit som Tinder-fenomenet, där lägenheten ska vara helt perfekt, säger hon.

Sarah Kullberg säger att hon förstår att även fastighetsägare har ökade kostnader just nu.

– Men jag tycker samtidigt att man ska vara schysst och hålla nere priser så mycket det går. Det gäller egentligen allting, även hyrorna. Att höja hyrorna mycket är ingenting man behöver göra just nu. Det är som att sparka på dem som redan ligger.

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.