Ett nytt sätt att bo på – här ska städning och toapapper ingå i hyran
Ett litet rum utan eget badrum och kök men stora gemensamma ytor som delas med andra. Det mesta ingår i hyran, som ett all inclusive-boende. Konceptet co-living är relativt nytt i Sverige och har hittills främst vänt sig till urbana unga vuxna i storstäderna. Nu testas det i miljonprogramsområdet Drottninghög i Helsingborg. Lee Antonsen, produktutvecklare på Helsingborgshem, är med och skapar det nya boendet. Av Hem & Hyra fick hon några frågor om vad det kommer att innebära i praktiken.
Slippa städa och bära hem toapapper låter ju bra, hur kom ni på idén?
– Vi har spanat in vad som pågår i vår omvärld och olika koncept med co-living – att bo tillsammans med andra – och vi ville anpassa det till våra värdegrunder. Vi vill ha en variation i vårt utbud och denna typ av boende kan vi inte erbjuda idag. Det är en växande trend att dela saker jämfört med att äga privat.
Blir det dyrt?
– Nej, det ska det inte bli. Hyrorna är inte satta men vi försöker landa i nivå med vad en tvåa kostar i övrig nyproduktion.
Hur fungerar boendet i praktiken?
– Den som flyttar in hyr ett rum på 11-15 kvadratmeter med garderob och kyl. Utöver det finns 200 kvadratmeter gemensamma ytor. Kök delas och likaså delar tre hyresgäster på ett badrum med dusch och toalett. Det kommer att finnas rum som kan ändras efter behov och vara möblerade och utrustade, till exempel kanske ett musikrum med piano och gitarr. Städning, värme, el, tv, internet och vatten ingår i hyran, samt vissa förbrukningsvaror som toalettpapper och diskmedel.
”Mer fokus på social gemenskap”
Vilka vänder ni er till?
– Liknande boenden brukar vända sig till unga vuxna men vi vill bredda målgruppen. Alla är välkomna som vill dela med sig av sig själva och som vill dela på resurser.
Hur kan man söka?
– Man kommer att kunna söka via vår hemsida och sen genomförs intervjuer. Dynamiken i denna typ av boende är viktig.
Vad är nästa steg om du siar i framtiden?
– Det kommer att handla mycket om delningsekonomi. Om det blir nya boendekoncept eller framför allt delade tjänster vet jag inte, men jag tror att förutom att dela på resurser blir det mer fokus på social gemenskap och att motverka ofrivillig ensamhet. Det finns tydliga signaler om kopplingen mellan ensamhet och psykisk ohälsa och då är frågan vad vi som bostadsbolag kan bidra med.
Skulle du själv kunna flytta in?
– Nej, av den anledningen att det är bostäder för en person och vi är flera personer i mitt hushåll, men jag lockas av det enkla sättet att dela på saker.
Vad händer om någon träffar någon eller blir gravid och vill bo kvar, kan man det?
– Vi håller på att titta på det och det är inte helt enkelt, bland annat på grund av brandskyddsregler som gäller för de privata rummen.
Nästa år planerar ni inflyttning, vad vet ni om intresset?
– Det tror vi finns. Det handlar också bara om tolv lägenheter. Risken finns dock att det är ett storstadsfenomen. Men vi testar och följer upp för att se om det är något vi ska satsa på i större skala.
Att i större utsträckning dela boendet är en förutsättning för att klara klimatmål och bostadsbrist – det menar nu flera forskare.