Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter?
31 januari 2022kl 08:30
Skövde
Köpa eller inte köpa loss sin lägenhet, det är frågan för Skövdebostäders hyresgäster i kvarteren Armborstet och Vadden på Billingesluttningen. "Jag tycker att det låter som en bra idé", säger hyresgästen Anne-Lott Andersson.
Hyresgästerna i kvarteren Armborstet och Vadden i Skövde har fått huvudbry. Deras hyresvärd, kommunala Skövdebostäder, undrar om de vill bilda bostadsförening och köpa loss sina lägenheter.
Anne-Lott Andersson är en av hyresgästerna som fått frågan. Sedan augusti förra året hyr hon en lägenhet på andra våningen i ett av de tre fyrfamiljshusen i kvarteret Armborstet på Billingetorpsvägen.
– Jag tycker att det låter som en bra idé. Men än så länge vet vi ju inte så mycket. Först måste jag sätta mig in i vad det kan innebära, säger Anne-Lott Andersson.
Det blåser isande vindar i Skövde, men Björn Johansson och Jan-Olof Lindahl trotsar kylan. De har slagit sig ner i lä utanför Björns dörr och tar sig en förmiddagscigarr. Även de har fått information om Skövdebostäders planer på ombildning. Men om de ska nappa eller ej, det vet de inte.
– Det beror ju alldeles på vad priset blir. Och det har vi ju ingen aning om ännu, säger Jan-Olof Lindahl.
Jan-Olof tillhör veteranerna i området. Han flyttade när Armborstet med sina 36 lägenheter var nybyggda år 2006. Han trivs bra även om uppvärmningen är dyr. Varje lägenhet har en egen luft/vatten-värmepump som drivs via hushållselen.
– Ja, kallhyran är väl den enda nackdelen. Att det kostar en hel del att värma upp lägenheten. Hyran ligger på omkring 8 000 kronor. Men så här års blir det 10 000 papp när elen är betald, säger han.
700 meter därifrån, även det på Billingens sluttning men på Falkvägen 3, ligger kvarteret Vadden. Här byggde Skövdebostäder tre ljusa punkthus med totalt 66 lägenheter år 2007. Även har har hyresgästerna fått frågan om de vill köpa sina lägenheter och bilda bostadsrättförening.
Men det blir inte ombildning av båda kvarteren. Endast ett. Det där intresset är störst.
– Nu får hyresgästerna fundera och tala med sina grannar. Är de intresserade kan de bilda en bostadsrättsförening. Sedan ska den nybildade bostadsrättsföreningen anmäla sitt intresse till Skövdebostäders styrelse före den sista mars, säger Skövdebostäders styrelseordförande Bernt Mårtensson (M).
Varför vill ni sälja en del av era hyresrätter?
– För att det står i våra ägardirektiv att vi aktivt ska agera för ombildning i syfte att åstadkomma en variation av upplåtelseformer, säger Bernt Mårtensson (M).
Direktiven är klubbade av politikerna i Skövdes och tanken är att skapa bostadsområden med olika typer av bostäder för att därigenom ”…främja både integrationen och den sociala sammanhållningen”.
Varför vill ni sälja lägenheter just på Billingesluttningen?
– Av flera skäl. Dels är det här ett område där hyresrätten dominerar. Enligt SCB är det 76 procent hyresrätter, 21 procent villor och endast 6 procent bostadsrätter på Billingesluttningen. En ombildning av en del av våra hyresrätter skulle ge området ett mer blandat boende. Dels är det här fastigheter som är lätta att bryta loss ur vår förvaltning. De är i bra skick och har ett underhållsbehov som går att förutse. Vill vill ju att detta ska bli en bra affär både för oss och för hyresgästerna som nappar, säger Bernt Mårtensson (M).
Annons
När kan försäljningen ske?
– Om allt går enligt plan, i februari nästa år, säger Bernt Mårtensson (M).
– Vår grundinställningen är att vi är emot ombildning av hyresrätter. Men eftersom det står som det gör i våra ägardirektiv får vi finna oss. Och blir det försäljning av ett av de områden som nu valts ut anser vi att skadan, om man får säga så, blir relativt liten. Det handlar inte om mängder med hyresrätter, utan om relativt få.
Det krävs minst tre hyresgäster och en revisor för att bilda en bostadsrättsförening.
Bostadsrättföreningen kan då lämna sitt intresse till fastighetsägaren, Skövdebostäder.
Skövdebostäders styrelse väljer vilken fastighet som är aktuell att gå vidare med.
Den förening som erbjuds att köpa fastigheten får åtta månader på sig att fatta beslut om att köpa fastigheten. För det krävs att två tredjedelar av de boende röstar ja vid köpstämman. Att rösta ja vid köpstämman är inte samma sak som att svara ja till att köpa sin lägenhet. Däremot är man positiv till att bostadsrättsföreningen får köpa fastigheten och att man då själv hyr sin lägenhet hos dem. Föreningens kalkyl baseras dock på de som är intresserade av att köpa sina lägenheter.
Innan köpstämman genomförs ska fastigheten värderas, besiktigas och ekonomisk plan upprättas. Diskussioner och förhandlingar sker mellan Skövdebostäder och bostadsrättsföreningen.
Om allt går enligt plan sker köpstämman senast i november 2022 och köpet i februari 2023.