Ett steg närmare renovering på Spannlandsgatan i Högsbo
– Det var ju väntat, men det är jättetråkigt. Vi ska fundera på att överklaga, säger hyresgästen Inga-Britt Gustafsson om hyresnämndens beslut.
Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresprotesterna i samband med Familjebostäders planer på att renovera huset på Spannlandsgatan 10-16 i Högsbo, Göteborg (se faktaruta nedan). De boende har organiserat sig i Aktionsgruppen Spannlandsgatan för att försöka få hyresvärden att ändra sig.
Nyligen togs frågan upp i hyresnämnden, eftersom åtta hushåll valt att inte godkänna upprustningen.
– Huvudskälet till att hyresgästerna motsätter sig är att det blir en opåkallat hög hyreshöjning efter de här renoveringarna, sade Hyresgästföreningens jurist Ebba Andell, ombud för flera av hushållen.
– Många hyresgäster upplever också att de inte har blivit lyssnade på.
Enligt Ebba Andell siktar Familjebostäder mot en standardnivå som är högre än vad hyresgäster i allmänhet förväntar sig. Flera hushåll bekräftade den bilden inför hyresnämndens ledamöter.
– Jag vill inte ha högre standard. Jag vill ha säkerheten i att ha någonstans att bo, sade hyresgästen Veronica Persson.
Familjebostäder menar å sin sida att renoveringen på Spannlandsgatan är i nivå med många andra som fått klartecken i hyresnämnder runt om i landet.
Bolaget har följt lagens krav på regelbunden information till hyresgästerna. Utöver det anser man sig också ha jobbat enligt den samrådsmodell man avtalat om med Hyresgästföreningen, som syftar till att öka de boendes insyn i processen.
– Familjebostäder har följt det här avtalets regleringar om samråd. Hyresgästföreningen har inte framfört några synpunkter på det, sade värdens juridiska ombud John Vleugels Antonson inför hyresnämnden.
Redan samma dag kom så hyresnämndens beslut: Familjebostäder får rätt att gå vidare med renoveringen i sin helhet.
Hyresnämnden anser inte att hyreshöjningen på 29 procent är ”opåkallat hög”. Tvärtom anses Familjebostäder ha förklarat varför de aktuella åtgärderna är nödvändiga, och att slutresultatet inte handlar om lyx utan om modern, normal standard.
Senast den 28 februari ska hyresgästerna nu avgöra om de vill gå vidare till hovrätten eller inte. Renoveringsbråket har tärt på både grannsämja och kämparglöd i huset.
– Vi hade en sådan kampanda tidigare, men den har blivit lägre och lägre. Många här har gett upp, säger Inga-Britt Gustafsson.
- Huset på Spannlandsgatan 10–16 rymmer 96 lägenheter. Ett 40-tal står i dagsläget tomma.
- Huset byggdes 1961 och har inte genomgått någon större renovering sedan dess. Nu behöver stammarna bytas, och huset är i stort behov av upprustning.
- Den kommunala hyresvärden Familjebostäder vill göra omfattande arbeten, som till viss del kommer att höja standarden: ny fasad med tilläggsisolering, solceller på taket, nytt ventilationssystem, omdragen el, nya helkaklade badrum med klinkergolv, postboxar, nytt låssystem, uppfräschad utemiljö.
- Hyreshöjningen har förhandlats med Hyresgästföreningen, och slogs först fast till 38 procent. Därefter beslutade Familjebostäders styrelse att sänka nivån till 29 procent. De som redan bor i huset får en intrappning av den nya hyresnivån under sju års tid.