Annons

”Ett svek mot tre miljoner hyresgäster”

Nyheter Utredning föreslår fyra lagändringar om hyresrättens framtid. Konsekvensen blir högre hyror i städer – och mycket stora begränsningar för Hyresgästföreningen.

Vid lunchtid på onsdagen lämnades Hyresbostadsutredningens slutbetänkande ”Att hyra – från en rätt för allt färre till en möjlighet för allt fler” över till regeringen.

Grundbultarna är fyra lagändringar som skulle göra hyrorna i Sverige mer marknadsanpassade redan på ett par års sikt.

För den som bygger hyresbostäder i dag är det för stor risk att projektet inte blir lönsamt – särskilt eftersom hyresrätter på flera håll omvandlas till bostadsrätter, resonerar Per Anders Bergendahl, särskild utredare hos statens offentliga utredningar.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– Än så länge har andra investeringsalternativ varit mer fördelaktiga och därför har det funnits få som har velat satsa på hyresboende.

Utredningen föreslår en grundläggande förändring av hela hyresmarknaden. Bland annat kommer bostadens läge att bli mycket mer avgörande. Hyran för en lägenhet i attraktivt läge i en storstad kommer därmed sannolikt att stiga, medan hyresgäster i mindre populära områden snarare kan räkna med en sänkning.

Per Anders Bergendahl poängterar att de ändrade hyresnivåerna bara ska gälla hyresgäster som skriver på nya kontrakt. Bor man sedan tidigare i bostaden ska man få behålla sin tidigare hyra.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Det är viktigt att skydda konsumentens integritet. Man ska kunna känna sig trygg och veta att hyresutvecklingen vid löpande kontrakt är under kontroll. Hyresgästen ska inte kunna drivas ut.

En annan större nyhet är att bostadsbolagen helt ska kunna slippa hyresförhandling vid nybyggnation och sätta hyran som de själva önskar. Orsaken är att systemet med presumtionshyror – nyproduktionshyror förhandlade med Hyresgästföreningen – inte gett den skjuts på byggandet som önskades.

Annons

– Många avskräcks i dag från att bygga nytt för att man vet att hyran kan komma att bruksvärdesprövas. Det här eliminerar den risken, säger Per Anders Bergendahl.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

I det långa loppet ser utredningen en helt fri hyressättning som den mest tänkbara lösningen. Något som skulle tillintetgöra Hyresgästföreningens kärnverksamhet – att förhandla hyror.

Per Anders Bergendahl inser att utredningen inte kommer att tas emot med öppna armar av Hyresgästföreningen, då den i praktiken sätter bruksvärdessystemet ur spel.

– De skulle inte längre, som i dag, kollektivt förhandla om hyrorna. Men det skulle fortfarande finnas hur mycket som helst att göra för att stötta hyresgästerna. 

Hyresgästföreningens förhandlingschef Pär Svanberg är, inte oväntat, mycket kritisk:

– Jag hoppas att detta förslag direkt hamnar i papperskorgen. Allt annat vore ett enormt svek mot landets tre miljoner hyresgäster, säger Pär Svanberg.

Han menar att utredningens förslag inte kommer leda till det alla vill – att det byggs fler bostäder.

Annons

– Det finns redan i dag dyra nybyggda hyresrätter för dem som kan efterfråga det. Det är inte ett problem. Tvärtom har bostadsbolagen redan idag svårt att hitta hyresgäster som är intresserade av att betala dessa hyror. I stället måste det byggas sådant som människor kan efterfråga.

Konsekvensen blir i stället att vi närmar oss det som samtliga riksdagspartier sagt nej till: särskilda socialbostäder för dem med låg inkomst.

– Förslaget kommer att leda till en enorm folkomflyttning helt baserad på människors inkomst. Det kommer per automatik att leda till social housing i Sverige. Det finns ingen svensk riksdagspolitiker som har sagt sig vara intresserad av ett sådant system.

Branschorganisationen Fastighetsägarna är å andra sidan positiva över utredningens slutsatser. Förhoppningen är bland annat att bostadsbolagen kommer att våga bygga i högre utsträckning och att rörligheten på bostadsarknaden ökar.

– Förslagen kan bidra till att hyresrätten utvecklas som upplåtelseform, att hyresmarknaden fungerar bättre och inte minst till att fler hyreslägenheter byggs där behoven är som störst så att fler kan komma in på bostadsmarknaden, säger vd Reinhold Lennebo.

Om utredningen röstas igenom beräknas en full övergång till det nya hyressystemet ta cirka tio år.

Fakta: Förslag på lagändringar

1. Fokus på bostadens läge. Lagändring som gör att läget till stor del avgör hyran.

2. Större skillnad i hyra. Ändra lagtexten till att tillåta ”väsentligt” utrymme i hyresskillnader.

3. Fria nyhyror. Nyproduktionshyror ska sättas fritt och indexregleras – styras av den allmäna kostnadsutvecklingen.

4. Sänkning vid slarv. En tydlig hyressänkning vid eftersatt underhåll, efter till exempel åtgärdsföreläggande.

Fakta: Tre snabba till Per Anders Bergendahl

Hur ska bostadsbolag på avfolkningsorter, som redan i dag går på knäna, klara av sänka hyror?– Jag tror på en positiv effekt. Låga hyror i mindre orter och på landsbygden skulle kunna verka som ett konkurrensmedel och ett sätt att locka till sig företagsetablieringar.

Finns det inte risk att man minskar hyresgästens makt gentemot värden när man inför fri hyressättning?– Det här ger snarare hyresgästen en starkare position mot hyresvärden, eftersom det finns mer att välja på och man har större möjlighet att flytta.

Vad ger det nya hyressystemet äldre och ensamboende för incitament att flytta från sina villor, som är billigare att bo i?– Ju större utbud vi får fram desto mer främjar det rörligheten. Men det är svårt att säga hur det påverkar enskilda personer.

Läs också Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.