EU-förslag öppnar för moms på hyran
Det har varit ett förslag som funnits med i debatten åtskilliga år. Genom att införa en låg moms på hyran så skulle hyresvärdar, precis som de allra flesta andra företag, ha möjlighet att kvitta in- och utgående moms.
Hittills har EU satt stopp för förändringar av momsreglerna, men nu anas en liten ljusning. EU-kommissionen presenterade för några dagar sedan ett förslag på förändrade regler. Där öppnar man upp för att ge medlemsstaterna mer flexibilitet att själva bestämma momsnivåerna på ett antal varor och tjänster.
Att införa en låg moms på hyran är ett av de förslag som Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna är överens om. Senast under förra årets Almedalsvecka så gjorde organisationerna på bostadsmarknaden ett gemensamt utspel.
Förslaget från EU-kommissionen ska vidare till ministerrådet för beslut. Även om det kommer att ta sin tid så är Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, optimistisk.
– Vi har i flera års tid fått höra att vårt förslag är omöjligt att genomföra eftersom det är upp till EU. Det blir bra mycket lättare att införa låg moms på hyran om beslutet kan fattas på nationell nivå, men det finns såklart inga löften ännu, säger han.
Skulle momsen bli verklighet bedömer Martin Hofverberg att det skulle få stor effekt. Större än rotavdrag och skattefria underhållsfonder. De andra två förslagen som Hyresgästföreningen driver tillsammans med Sabo och Fastighetsägarna.
– Det påverkar allting positivt i ett fastighetsbolags ekonomi, från drift till investeringar. Hur det ska komma hyresgästerna till del är en förhandlingsfråga i nästa steg, men det skapar exempelvis möjligheter för att ha lägre eller oförändrad hyra, säger Martin Hofverberg.
Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo är också positiv, om än lite mer avvaktande. Liksom Martin Hofverberg menar han att momsen är den förändring som skulle innebära störst positiva effekter, jämfört med rotavdrag och skattefria underhållsfonder.
– Det är en bra utgångspunkt för att fortsätta diskutera frågan, även om det sannolikt inte kommer hända något i närtid. Vi har många andra tyngre skattefrågor som ligger närmare i tid att avgöras, säger Reinhold Lennebo.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är försiktig i sina kommentarer.
– Det är intressant men jag måste titta närmare på EU-kommissionens förslag. Sen får vi väl diskutera inom regeringen.