EU-kommissionen: Släpp hyrorna friare
EU-kommissionen har gjort en djupgående analys av 13 medlemsländers ekonomi. Sverige har analyserats främst på grund av att hushållen har osedvanligt stora lån här, framför allt bostadslån.
Därför handlar EU-kommissionens analys till stor del om bostadsmarknaden. Bristen på bostäder har drivit upp priserna. Dessutom tvingas även personer som hellre skulle vilja hyra att köpa sin bostad, enligt analysen.
Bostadsbristen förklaras delvis med det svenska hyressättningssystemet, som bygger på lägenheternas bruksvärde i stället för på efterfrågan. EU-kommissionen pekar därför på möjligheten att gradvis införa marknadshyror, först i nyproduktion och senare i hela bostadsbeståndet. Möjligheten att få ut marknadsmässiga hyror skulle öka bostadsbyggandet, enligt analysen.
Finland nämns som föregångare. Där avreglerades den privata hyresmarknaden under 1990-talet. I Helsingfors ledde det till hyreshöjningar på i genomsnitt 71 procent.
Dessutom nämner kommissionen möjligheten att stärka individuella hyresgästers roll i hyresförhandlingarna och tillåta friare hyreskontrakt.
EU-kommissionen konstaterar också att skattesystemet gynnar ägt boende. Rätten att göra skatteavdrag för räntebetalningar uppmuntrar svenskarna till att ta stora bostadslån. En väg till bättre balans skulle därför kunna vara att fasa ut ränteavdraget. Samtidigt skulle fastighetsskatten återinföras successivt.
När det gäller dessa reformer tillägger man dock att det finns sociala risker och att det är viktigt att välja rätt tidpunkt.
I slutet av april ska Sverige svara vad man gör för att hantera de problem analysen pekar på. Senare i vår kommer EU-kommissionen med sina rekommendationer om vad Sverige bör göra.
Hem & Hyra har inte nått bostadsminister Stefan Attefall (KD) för en kommentar, men hans pressekreterare Petra Kjellarson meddelar att rapporten precis har kommit in och att man nu ska göra en ordentlig analys av den.
Redan i fjol fick Sverige rekommendationer att åtgärda problemen på bostadsmarknaden. I år konstaterar man att en flera reformer för att snabba på plan- och byggprocessen är på gång. Ett ytterligare förslag som förs fram i analysen är att begränsa rätten att överklaga bygglov.
För att läsa EU-kommissionen hela analys, klicka här.