EU: ”Låt marknaden bestämma hyrorna”
EU-kommissionen är bekymrad över den svenska bostadsmarknaden. Tidigare i år skrev Hem & Hyra om att kommissionen föreslog en rad bostadspolitiska förändringar, däribland mer marknadsanpassade hyror.
Under onsdagen släppte kommissionen en ny genomgång av Sveriges ekonomi. Till att börja med konstateras en rad tidigare kända orsaker till dagens bostadsbrist: utdragna planprocesser, bristande konkurrens mellan byggbolag, för lite tillgänglig mark att bygga på och ineffektivt utnyttjande av bostadsbeståndet. Dessutom gör reavinstbeskattningen det ointressant att sälja sin ägda bostad för att flytta till något mer passande.
EU-kommissionen beskriver den svenska bostadsmarknaden som ”potentiellt instabil”. Bostadspriserna har stigit konstant de senaste 20 åren och bristen på boende hindrar företag från att anställa arbetskraft och nyanlända från att finna bostäder. Generösa ränteavdrag och låga fastighetsskatter har lett till att belåningen hamnat på en farligt hög nivå. Det senaste decenniet har bostadsbelåningen vuxit snabbare i Sverige än i de flesta medlemsländerna.
Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen, instämmer till stor del i kritiken.
– Dagens låga räntor och stabila ekonomiska läge möjliggör en successiv avtrappning av ränteavdraget utan större negativa konsekvenser för hushållen. Det är även positivt att kommissionen belyser den bristande konkurrensen inom byggsektorn, som driver upp bostadspriserna.
Kommissionen går även till nytt angrepp mot den svenska hyresmarknaden. Den svenska hyresregleringen anses vara för omfattande och för oflexibel, vilket späder på bostadsbristen.
Där håller inte Mariell Juhlin med, och påpekar att presumtionshyrorna i nyproduktionen i princip redan ligger på marknadsnivå.
– Okunskapen kring hur dagens hyressättningssystem fungerar är utbredd. Hyressättningssystemet är inte orsaken till dagens bostadsbrist utan har sin grund i andra faktorer, inte minst en rad marknadsmisslyckanden på bostadsmarknadens delmarknader, hushåll med begränsade möjligheter att efterfråga och svaga offentliga investeringar i bostäder under en längre tid.
I sin sammanfattning rekommenderar EU-kommissionen att Sverige minskar skattelättnaderna för bostadslån, satsar hårdare på att stimulera byggandet och inför en mer flexibel hyressättning på bekostnad av dagens system.