Fattigfällan: Eva byggde själv – för att hyra ut
Det började med ett nödrop från kommunen. Bristen på enkla, billiga bostäder slog i taket. Det fick Tjörnbon Eva Annerås, 64, att fundera. Kunde hon hjälpa andra att få tak över huvudet genom att bygga ett hus och hyra ut?
Hon insåg att det måste ske nu, för att få utöka huslånet innan pension.
– Jag går inte back på det, men inte jättemycket plus heller. Jag gör det för att jag tycker att det är roligt, inte enbart för att få in pengar, säger Eva.
Vi hälsar på i hennes vita trähus, lantligt beläget nära Kyrkesund på västra Tjörn. Strax intill, men ändå avskilt, har det nya huset vuxit fram.
Det närmaste året hyr Eva ut stugan till en student som återvänt till hemorten. För 5 000 kronor i månaden får han en etta på 38 kvadrat med sovrum, loft, fullt utrustat kök, badrum med dusch och tvättmaskin, odlingsmöjligheter och egen uteplats. Hushållselen ingår.
– Man kan nog ta mycket mer, men det är inte det jag är ute efter. Det finns ett stort behov av bostäder. Folk som har skilt sig och snabbt behöver någonstans att bo, som kommer hit för att jobba, nyanlända, någon äldre som är mellan bostäder, någon yngre som vill flytta hemifrån men kanske inte in till stan. Jag kan gärna bidra. Och så kan jag låna ut det till mina barn och barnbarn.
Första steget mot den nya bostaden var en studiecirkel hos nystartade Egnahemsfabriken på Tjörn, som stöttar lokala självbyggare med råd och praktisk hjälp.
Eva bollade idéer med tre andra husbyggare i cirkeln, tog fram en skiss tillsammans med en av Egnahemsfabrikens arkitekter och anlitade en hantverkargranne som anlade grunden.
Därefter har Egnahemsfabrikens snickare byggt och grundmålat huset. I maj samlade nätverket ihop en byggbrigad: ett gäng frivilliga som under en dag slutströk stugan utvändigt medan Eva stod för mat och fika. Under sommaren lånade Egnahemsfabriken ut sommarjobbare som har målat ytorna inomhus.
Genom att göra mycket själv och köpa återvunnet byggmaterial genom Egnahemsfabriken har Eva hållit nere kostnaderna. Byggbudgeten har legat på 600 000 kronor.
För Egnahemsfabriken är det mycket värt att kunna visa andra vad slutnotan faktiskt blir.
– Jättemånga skulle kunna göra det här. Men det behövs exempel, säger Tinna Harling, arkitekt och projektledare på Egnahemsfabriken.
Kvinnor i pensionsåldern är ofta känsliga för sin framtida boendekostnad, konstaterar hon. Därför blir de också en perfekt målgrupp, både som byggare och hyresgäster. För behovet ökar.
– Det är väldigt svårt för den som behöver en billig bostad på Tjörn. Vi hör om många, bara här ute. Det kommer att bli en explosion. Var ska folk bo?
Byggemenskaper och självbyggeri skulle kunna ge fler prisvärda bostäder, tror Tinna Harling. Men i dag finns flera hinder. Finansieringen, till exempel.
– Marknaden strävar efter att de som bygger ska tjäna pengar. Vill man bara få det att gå runt får man sämre villkor. Men detta är ett verktyg för samhällsutveckling. Det är läge för ett skifte nu. Då kan sådana här exempel som visar andra vägar ge en puff i rätt riktning.
- Egnahemsfabriken på Tjörn stöttar den som vill bygga ett eget hus.
- Målet är att fler ska kunna få ett eget hem, antingen genom att bo själv eller hyra ut.
- Riktar sig främst till unga, nyanlända och pensionärer.
- Samarbete mellan kommun, lokalt näringsliv och civilsamhälle på ön.
- Läs mer här.
Egnahemsrörelsen uppstod vid förra sekelskiftet för att råda bot på bostadsbristen. Tanken var att hjälpa folk att bygga ett eget hem för en rimlig peng.
Självbyggarna kunde få förmånliga, statliga lån. Det fanns också färdiga ritningar och byggsatser.
Bostadspolitiken bytte fokus när miljonprogrammet lanserades i mitten av 1960-talet.
- I en byggemenskap går privatpersoner ihop för att planera och bygga ett hus som de senare ska bo i, antingen med hyres- eller bostadsrätt.
- Syftet är att få inflytande över hur huset ska se ut, vilka funktioner som ska finnas och hur byggprocessen ska gå till.
- Byggemenskaper är vanliga i Tyskland. I Sverige har det hittills varit ovanligt, men intresset ökar.
- Bogemenskap. Invånarna i huset har vanliga lägenheter men även gemensamma utrymmen, som kök och matsal.
- Kooperativ hyresrätt. Mer inflytande än i vanlig hyresrätt. De boende ingår i en ekonomisk förening som hyr huset. När man flyttar får man tillbaka sin avgift.
- Kollektiv. De boende delar en gemensam bostad och tar ansvar för den tillsammans.